Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések

A kérdés

A gyermek hány éves koráig kell fizetni gyerektartást, ha a főiskolán tanul? Ha 30 éves koráig tanul, akkor addig kell fizetni?


 2009-07-10 07:29  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
a családi pótlék 20 éves korig jár ha tanul a gyerek..persze nappalin..

A válasz 19%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/10Időpont 2009-07-10 07:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Így néz ki a hatályos törvényi előírás.Kicsit hosszú, de érdemes elolvasni.

" Gyermektartásdíj fizetés nagykorú gyermek számára

A gyermek - függetlenül attól, hogy nagykorú - tartásra lehet jogosult akkor, ha azt egészségi állapota, betegsége, vagy munkaképtelensége indokolja. Annak megítélése, hogy az ilyen gyermek betegségével összefüggésben milyen mértékű munkaképesség-csökkenés áll fenn, orvos szakértői vélemény birtokában lehetséges. A véleményben foglaltaktól függően lehet köteles a szülő a gyermek teljes tartására vagy számára részleges tartás-kiegészítés biztosítására.

A családjogi törvény (1952. évi IV. tv vagy Csjt.) kimondja, hogy tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul . Míg azonban a kiskorú gyermeket a szülő akár még a saját szükséges tartásának a rovására is köteles eltartani, addig a nagykorú gyermek csak akkor és olyan mértékben részesülhet tartásdíjban, ha és amennyiben a kötelezett saját szükséges tartásán felül azt megfizetni képes .

A tanulmányait folytató nagykorú tartásdíja

Az életpályára való felkészülést szolgáló és szükséges tanulmányokat folytató nagykorú gyermek tartási igényének elbírálásánál irányadó szempontokat a Legfelsőbb Bíróság - módosított - XXIX. számú Polgári Elvi Döntése (a továbbiakban: LB XXIX. sz. PED) tartalmazza. Szükségesnek minősül a gyermek által folytatott tanulmány, ha az az életpályára előkészítő szakképezettség megszerzéséhez szükséges tanfolyam, vagy főiskolai/egyetemi tanulmány. A szükséges tanulmányok folyamatosságát nem érinti az indokolt megszakítás (pl. gyakorlati idő), de szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.

Ha a gyermeket a középiskola befejezése után a választott életpályára előkészítő tanfolyamra, főiskola, egyetem nappali tagozatára felvették, a tartásra kötelezett (és erre képes) szülő nem hivatkozhat arra, hogy a nagykorúságát elért gyermek inkább létesítsen munkaviszonyt, amely révén a tanulmányai költségeiről, valamint a megélhetéséről maga gondoskodni tud. Még a második szakma megszerzését célzó tanulmányok is szükséges tanulmányoknak minősülnek, ha az első szakma gyakorlása egészségügyi szempontból a gyermek számára veszéllyel jár (BH 1999/24.).

Mikor nem kell tartásdíjat fizetni a nagykorú gyermek számára?

Nem kötelezhető azonban a szülő a nagykorú gyermek által korábban megszerzett szakképesítéssel azonos, vagy annál alacsonyabb szintű végzettséget nyújtó tanulmányok anyagi fedezetének biztosítására (BH 2001/20.), és pl. a gyermek heti 6 órás elfoglaltságot jelentő - szakképzettséget nem biztosító - külföldi nyelvtanfolyamát sem köteles támogatni (BH 2001/70.).

Nem köteles továbbá a szülő tartani (támogatni) a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket akkor sem, ha

1. a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan (vagyis, ha a tanulmányait szellemi vagy testi adottságainál fogva tartósan nem képes eredményesen folytatni, vagy ha a továbbtanulás ideje neki felróható okból tartósan elhúzódik),
2. a gyermek a tartásra kötelezettel (vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával) szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenné válik) ,
3. ezáltal a szülő saját szükséges tartását, vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

Ugyancsak mentesül a kötelezett a tartásdíj-fizetési kötelezettség alól, ha a gyermek nagykorúvá válik, munkaviszonyt létesít, vagy ha sorkatonai szolgálatát megkezdi, ahol teljes ellátásban részesül.

A nagykorú számára fizetendő tartásdíj megállapítása

A munkaképes nagykorú gyermek részére - a szükséges tanulmányok folytatásának idejére - járó tartásdíj összegének megállapításakor a gyermek indokolt szükségleteit és a kötelezett teherbíró képességét kell alapul venni (LB XXIX. sz. PED). Az összeg megállapításakor a tanulmányok folytatásával kapcsolatos kiadásokon túlmenően számításba kell venni a kapott támogatásokat is (állami, társadalmi ösztöndíj, szociális segély, tandíjkedvezmény, az elhelyezés, az étkezés terén nyújtott kedvezmény), a gyermek esetleges rendszeres jövedelmét (korrepetálásból eredő rendszeres jövedelmét, stb.) és vagyonát (BH 1984/274.). Amennyiben a tartásdíj fizetésre kötelezett bizonyítani tudja, hogy nagykorú továbbtanuló gyermeke a tanulmányai folytatása mellett jövedelemszerző tevékenységet is végez, vagy hogy saját vagyonnal rendelkezik, melynek hasznosíthatósága esetén jövedelemre tehet szert, úgy mentesül a tartási kötelezettség alól.

Az ítélkezési gyakorlat a nagykorú gyermek részére a tartásdíjat határozott összegben állapítja meg. A nagykorú gyermek tartásdíja határozatlan és határozott időre is megállapítható, ez utóbbi akkor, ha a gyermektől elvárható, hogy szükséges tanulmányait egy megadott időn belül befejezze (BH 2001/228).

A tanulmányait folytató gyermek kötelezettségei

A tartásdíj fizetés ellenében a gyermeknek kötelessége, hogy a tanulmányait a tőle elvárható legjobb eredménnyel végezze annak érdekében, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj, stb.) kiérdemelje, s ezzel a szülő tartási terheit adott esetben enyhítse. Ha a nagykorú gyermek - neki felróható módon - e kötelezettségének nem tesz eleget, az nem csak a tartásdíj összegének megállapítására hathat ki csökkentőleg, hanem adott esetben a tartási kötelezettség megszüntethetőségét is eredményezheti. A kialakult bírói gyakorlat szerint pl. a középiskolai tanulmányait befejező nagykorú gyermektől elvárható, hogy tanulmányai befejezését követően a lehető legrövidebb időn belül elhelyezkedjen a saját megélhetésének biztosítása érdekében (BH 1981/99.).

Mentesül a szülő a tartásdíj fizetési kötelezettsége alól, ha a nagykorú gyermek a tanulmányait megszakítja, és a kötelezett szülőtől ezt követően már csak kivételesen várható el, hogy nagykorú gyermeke után újból tartásdíjat fizessen (pl. ha gyermek az érettségi vizsgát követően 3 évig munkaviszonyban állt, rendszeres jövedelemmel rendelkezett és csak ezt követően nyert felvételt az egyetemre (BH 1998/25.).)"

A válasz 96%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/10Időpont 2009-07-10 08:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Tehát, ha az első "szakma" megszerzése a tanulás célja, akkor igen.

A válasz 94%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/10Időpont 2009-07-10 08:18 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Az egy dolog, hogy mit ír elő a törvény, tisztességes ember a saját gyerekét egy életen keresztül segíti.

A válasz 34%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 85%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/10Időpont 2009-07-10 09:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ha a gyerek költségtérítéses képzésben tanul, akkor nem kell fizetni a tartásdíjat.

A válasz 92%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/10Időpont 2009-07-10 10:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ha a gyerek költségtérítéses képzésben vesz részt, akkor pláne az a normális hozzáállás, hogy az apuka is kiveszi a részét ebből. Te jó ég, milyen szülő az, akinek csak azon jár az esze, mikor pattinthatja már le magáról a saját gyerekét? Az ész megáll. Barátnőm szülei négyéves korában elváltak, az anyjával maradt, mégis egész életében segíti az apja, lakást is ő vett neki. Tisztességes férfinek ilyen kérdés meg sem fordul a fejében.

A válasz 41%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 85%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/10Időpont 2009-07-10 10:20 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
10:20-as: te mit szólnál, ha a "gyerek" már 10 éve egyetemista, te fizeted, hogy szórakozik meg lopja napot - neked meg csak 30 000 ft-od marad "megélni"?
Ismerek több ilyen esetet is, de te ezt ujjongva fogadnád, ha ilyen helyzetben lennél, mert milyen jó, hogy tudsz támogatni egy ingyenélöt, igaz?!?!

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/10Időpont 2009-07-10 12:05 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nem az ingyenélők támogatásáról van szó, lusta, link gyereket akkor sem támogatnék, ha a saját háztartásomban élne, emelje fel a seggét (már bocsánat) és menjen dolgozni. De alapvetően nem az életkortól függ, hogy meddig, illetve mikor segíti egy szülő a gyerekét. Én pl. az egyetemi évek alatt végig eltartottam magam (nyelvsulikban dolgoztam mellette), és később volt egy olyan időszakom, amikor a szüleimnek kellett segíteni.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 85%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/10Időpont 2009-07-10 13:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm a hasznos infókat. Annak a kedves válaszolónak írom aki azt mondja, hogy milyen apa az aki nem veszi ki a részét a gyermek tanulásából. Az olyan gyermek, aki 25 éves,drogos semmirekellő, olyan tanulmányokat folytat, amit soha nem fog hasznosítani, addig sem kell dolgozni,olyan igazi nacionalista nézeket valló senkiházi, akiaz apját semmibe veszi! Annak is kell fizetni? Költségtérítéses suliba jár!

# 9/10Időpont 2009-07-10 16:09 Privát üzenet
Ha költségtérítésesbe jár nem kell fizetned !!!

A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/10Időpont 2009-07-11 16:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mi a teendő akkor, ha egy anya az alig 1 éves gyerekét nem megfelelően neveli. Pl. Dicsoba jár hétvégeken, a gyerektartást nem a gyerekre költi, a gyermekre hetente többször..
Ha a gyerek betölti a 18 éves kort, van lehetőség rá, hogy közvetlenül ő kapja a gyerektartást?
Volt élettársam nem ad gyerektartást, mit csináljak? A kislány 2 éves, a bíróságon meg lett határozva, hogy m, ennyit kell adnia.
Volt élettársamtól van egy 2 éves kislányom, a bíróságon megegyeztünk, hogy hétköznap velem van, hétvégén az apjával, de már 3 hónapja nem jön a gyerekért, és gyerektartást sem..
Meddig kell fizetni a gyerektartást? A gyerek 18 éves koráig, vagy amíg az egyetemet be nem fejezte (nappali)?
A férjemnek az előző kapcsolatából van egy 12 éves fia. Ha nincs a férjemnek semmilyen jövedelme. Akkor is kell gyerektartást fizetni? Az állam ilyenkor nem előlegezi meg?

Kérdések a Családi kapcsolatok rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2017, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu