Miért kell anyámnak olyasmikre rákérdeznie, amire már a kérdés pillanatában egyértelmű a válasz? Ilyenkor tulajdonképpen mire számít?
Ezekből a kérdésekől akár small talk is alakulhatna ki, de soha nem viszi el odáig a dolgot, hanem felteszi azt a totál indokolatlan kérdést, kap valami választ, aztán így ennyi. Én nem szeretem a hülye kérdéseket, idegesítőnek találom az ilyeneket, és ezek a kérdések sajnos nagyon ostoba kérdések, mert egyrészt a válasz egyértelmű rá anélkül, hogy megkérdezné, másrészt beszélgetésindítónak se használja, mert aztán nem beszélünk róla.
Hogy konkrét példát mondjak, csak a legutóbbi esetet írnám le. Vettem egy új vezetéknélkülifejhallgatót, ezt nem említettem anyunak, mert ez nem egy nagy hír. Az előző vezetéknélkülit otthon hagytam, a vezetékest is (utóbbit csak akkor használom, amikor nyáron otthon vagyok ho-ban), konkrétan a szobámban, látható helyen. Amikor videohívásban beszéltem anyámmal, akkor látta, hogy fejhallgató van rajtam, miközben a kettő meglévőről tudja, látta, hogy otthon van. Amikor beszéltünk először nem esett le neki, de amikor másnap beszéltünk(már nem videohívásban ráadásul, hogy újra lássa), konkrétan felhozta a dolgot, mintha lenne jelentősége, hogy hát mind a két fejhallgatóm otthon van, meg megkérdezte, hogy vettem-e fejhallgatót.
Most nem egyértelmű erre a válasz, hogy igen? Vagy mire számít, mit fogok mondani? Nyilván nem loptam, meg ilyenek…

válasza:Hát ez legyen a legnagyobb problémád az életben.
Felé kéne kommunikálnod, hogy ez téged idegesít, nem itt vernyákolni.
#1 Nem ez a legnagyobb bajom, de mekkora mázli, hogy nem csak a legnagyobb bajomról lehet kérdezni, meg nem csak a legnagyobb bajom megoldásával szabad csak foglalkozni.
Már számtalanszor elmondtam, hogy ez indokolatlan, idegesítő, léci ne, de nem ért célt, max megsértődött.
Ergo marad az, hogy találok valami logikus magyarázatot, és akkor kevésbé fog irritálónak hatni.

válasza:

válasza:Tudom, miről beszélsz. Én is belefáradtam már ezekbe a kérdésekbe. Nekem az vált be, ha a kérdés szintjén válaszolok, pl:
- Levágattad a hajad?!
- Nem, leesett reggelre.
Egy ilyen jellegű választól olyan zavarba jönnek, hogy még elnézést is kérnek, hogy valóban, hát ez egy jó hülye kérdés volt.
Másik, ami bevált:
Visszakérdezek a legnagyobb komolysággal, hogy az egyértelmű, és nyilvánvaló dolgokra miért kell rákérdezni?!

válasza:"...meg megkérdezte, hogy vettem-e fejhallgatót.
Most nem egyértelmű erre a válasz, hogy igen? Vagy mire számít, mit fogok mondani? Nyilván nem loptam, meg ilyenek…"
Értelmes ember erre kb azt mondja: Igen, vettem, mert otthon hagytam a másikat.
A nem értelmes meg úgy reagál, ahogy te, meg q 4.

válasza:12:43-as.
Értelmes ember nem kérdez olyat, amire egyértelmű a válasz.
Az ilyen kérdéseknek egyébként általában funkciója van, de nem az információszerzés, mert az egyértelmű. A példában hozott helyzetben akár szülői rosszallás, egyébként meg beszélgetés indítás. Ha ezek a szándékok nincsenek benne, akkor viszont nyilvánvaló, hogy ez egy idióta kérdés, amiből a századik ilyen igenis zavaró egy feltételezhetően értelmes felnőtt embertől, akit már többször megkértél, hogy hagyja abba az ordas nagy fszságok kérdezését.
Mondjuk beszélgetés indításra meg jobb kezdés lett volna a példának hozott helyzetben az, hogy "hogyhogy új fejhallgatód van?" vagy bármi ilyesmi. De ez, hogy vett-e... Egyértelműen igen, mi ezen a kérdés?

válasza:7
Egyértelmű? Miért, rá volt írva, hogy vette, hogy az övé? Kölcsön is kerhette volna. Komolyan, az ember azt gondolná, hogy ha valaki elvárja a normális kommunikációt a másiktól, az maga is képes rá, de ezek szerint egyértelműen nem.

válasza:13:16
Egy fejhallgató nem egy olyan dolog, amit kölcsönkér az ember. Minimum 90% hogy vette. És még így is helytállóbb a "hogyhogy új fejhallgatód van" kérdés, mert abban benne van az az opció is, hogy kölcsönkérte(nem szokás az ilyesmi, de oké) meg az is, hogy ha vette (ami valószínűbb) akkor az érdekel, hogy hogyhogy.

válasza:További kérdések:
Felnőtt vagyok már, részmunkaidőben dolgozom, mellette most mennék tovább tanulni, hogy hátha előrébb tudok lépni. Viszont anyám, aki nehezen helyezkedik el, mindig csak rövid időkre talál munkát ( egészségügyi oka nincs, tudna dolgozni ha akarna ) folyamatosan kér...
Vagyok már olyan korban, hogy saját világnézetem van, ami nem egyezik a szüleimével. Szeretném, ha egyes szituációkban amikor mást gondolunk/cselekszünk, valamilyen módon tudnám érvényesíteni az elveimet, és ne legyen ebből veszekedés.
Eléggé következetlen szülők gyermeke vagyok, akik a hétköznapi életben és a nevelésemben is egyszer vagy igazodtak egy elvhez, vagy félvállról vették. Természetesen nagyon szeretem őket, és ők is engem. Itt élek velük. De sajnos az élethez való hozzáállásuk rám is...
Nálunk mindig veszekedés meg egymás hibáztatása van.
Egyáltalán az e-mailezés az még használatos, vagy már inkább kiment a divatból és mást használnak az emberek?
(Nem vagyok még nagykorú.) Most jött el végre egy olyan gondolatom, hogy rendet kellene tenni az anyukám és köztem lévő kapcsolatban. Először is, nagyon szeretem őt. Egyáltalán nem akarom vele megszakítani a kapcsolatot, mert csupán korrekciókra szorulna. Először is,...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!