Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Okozhatott az ókorban betegség...

Okozhatott az ókorban betegséget a forró Közel-keleten a disznóhús és a vér fogyasztása, hogy több civilizáció (köztük a héberek) ennyire kerülték?

Figyelt kérdés

A szemita népek, például a héberek, de Mezopotámia népei közül is több, sőt, az ókori egyiptomiak is elkerülték, tabunak, szégyenletesnek, tisztátalannak tartották a disznó és a vér fogyasztását.


Lehetett neki valami egészségügyi hátránya, hogy ennyire kerülték és tabusították?



2022. szept. 24. 22:37
 1/4 anonim ***** válasza:

Nem tudták a megfelelő körülményeket megteremteni a tisztán tartására, nevelésére, feldolgozására.

A húsra, zsírra viszont szükségük volt, ezért a liba lett a fő étkük.


Azon az éghajlaton a véres hús azonnal megromlott volna. Ezért vágják kóser kivéreztetéssel az állatot.


De ez jellemző az európai állat vágásra is. Ki kell véreztetni, mert hamar megromlik, ezért gusztustalannak is találjuk, ha pl a csirke bőre alatt véres.


A vért a szomszéd zsidó bácsi is megette, hagymával sült vért, a disznótoron, reggelire.

De az, ugye, bekerül a hurkába is.


Amúgy az európai, asszimilálódott zsidók többsége szereti a sertéshúst, a füstöltsonkát, hurkát, kolbászt, sült tarját, stb.


A vallásos zsidók betartják a szabályt, nem esznek vért és sertéset sem.

2022. szept. 24. 23:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
1-es vagyok. Tisztátalannak tartják a sertést, mert az, ha nem tartják megfelelően tisztán, a saját termelte piszkába is befekszik, mindenevő.
2022. szept. 24. 23:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

1-es vagyok

A sertés klf betegségeket is terjeszthet, ha nincs megfelelően tisztán tartva, ha mindent megehet, nincs megfelelően gondozva. Könnyen lehet férges. Főleg a galandféreg veszélyes, ami emberbe jutva halálos is lehet, befúrja magát a bélrendszerbe, több méteresre is megnőhet.

2022. szept. 24. 23:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

Én nem 1-es vagyok, hanem egy vendéglátós :D


Előttem írták a galandférget, szóval azt nem részletezem, de van egy kolbászmérgezés nevű betegség.

A nem jól hőkezelt sertéshúsban lehet egy úgynevezett Clostridium Botulinum nevű baktérium, ami botulinum toxint termel, ismertebb nevén botoxot. Ez ugye egy nagyon erős idegméreg.

Amit a bőr alá fecskendeznek az igencsak fel van hígítva, viszont ami a nyers husiban van, az halálos is lehet. Mikor tanultam akkor a statisztika szerint Mo-n évente 6 ember halt meg ebben. Én ezért nem eszek malac husit :D

2022. szept. 25. 10:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!