Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Ha én gerincműtött vagyok,...

Ha én gerincműtött vagyok, összevagyok csavarozva, plusz még neurológiai betegségem is van... Akkor mennyire nem ajánlatos együtt lenni egy családtaggal akin izotopos vizsgálatot végeznek? Nyilván akin a vizsgálatot végzik ő a legfontosabb

Figyelt kérdés
De nem tudom hogy várjak e 2-3 napot mielőtt hazamegyek vagy nem kell tartani semmitől?

ápr. 12. 00:54
 1/6 anonim ***** válasza:
Izotópos vizsgálattól nem kapsz sugárzást, nem fog rád sugározni a rokon. 😁
ápr. 12. 02:43
 2/6 Ypszilon1980 ***** válasza:
Neked emiatt nem kell egy percet sem várni. Mire őt hazaengedik már nem fog sugározni semmit, semmi köze ennek ahhoz, hogy te csavarozott gerincműtött vagy, nem lesz bajod tőle egyáltalán, nyugodtan lehet vele találkozni, együtt élni. Fejlődő szervezetnél szokott az lenni, hogy ne ölelgesse 1 napig, mert a mélyebb szövetekben még lehet nem bomlott el 100%-ig, de ez is inkább elővigyázatosság, nagyobb a háttérsugárzás is, mint ez.
ápr. 12. 10:08
 3/6 R_S_T válasza:

Ha egy egyszerű pajzsmirigy vizsgálat Tc-99m-el, akkor relatíve kis aktivitást kap (~40MBq), annak nagy része is távozik a vizelettel.

(Tc-99m felezési ideje ~6 óra, ami azt jelenti, hogy 24 órán belül 94%-a lebomlik az emberi testben)

Ha teljes test/csontvizsgálat, akkor nagyobb az aktivitás (~1GBq=1000MBq), de ott is érvényesek a fentiek.

Ha I-131-el vizsgálják, akkor jobb távol maradni (felezési ideje 8 nap), de ez is aktivitástól függ.

Védekezni a sugárzás ellen a távolsággal (kapott dózis négyzetesen csökken a távolsággal), és a sugárzásban töltött idő minimalizálásával lehet.

ápr. 12. 15:56
 4/6 R_S_T válasza:
Hivatalosan csak gyerekek ölelgetését nem javasolják. Felnőttként nincs korlátozás... de azért több ez mint a lakossági normál háttérsugárzás, viszont nem kapod naponta/hetente, így nem veszélyes.
ápr. 12. 16:04
 5/6 anonim ***** válasza:
Most voltam izotópos vizsgálaton, senki nem emlegetett 2-3 napot. Egy napig kerülnöm kellett 14 év alatti gyerekeket, ennyi. Persze a biztonság kedvéért lehetsz óvatos ha aggódsz.
ápr. 12. 18:40
 6/6 A kérdező kommentje:

Nekünk azt ml mondták 10 napig 12ev alatti gyerekkel ne érintkezzen

Én meg nemrég lettem műtve, plusz egyéb szervi gondjaim vannak ezenkívül hullik a, hajam keményen...

Emiatt mondta, anyum hogy pár nap külön.

Csak nem tudtam hány napig kell ezt tartani..

ápr. 13. 01:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!