Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Miért egészségesebbek a...

Miért egészségesebbek a maglisztek a búzalisztnél?

Figyelt kérdés
A paleolit táplálkozásban mandula, lenmag, kókusz, szezámmag, törökmogyoró, gesztenye lisztek ehetők, búza, rozsliszt nem. Nem értem miért lennének ezek egészségesebbek és miért ette az ősember a gesztenyelisztet és a búzalisztet meg nem?
2013. máj. 23. 10:45
 1/5 anonim ***** válasza:

Az ősember nem evett gesztenyelisztet, ahogy csomó mást sem, ami a paleoban benne van, cserébe jó eséllyel evett dögöket, bogarakat, lárvákat stb. Ráadásul pl. ahol nem terem mandula, ott nem ugrott le az ősasszony a sarki ősboltba egy zacsi importért... Ették, ami volt.

Elég valószínű, hogy a különböző vad gabonákat is gyűjtötték (naja, majd pont azt nem...), csak a paleo 20. századi feltalálója kiáltotta ki az ilyesmiket közellenségnek.

2013. máj. 23. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Ehettek búzalisztet ők is,csak nem a mai finomított,hántolt formában. És az tény,h a teljes kiőrlésű dolgok egészségesebbek,még a búzában is.
2013. máj. 23. 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
Egyébként az igazság valahol középen van szerintem, vagyis ha változatosan eszel, akkor abban éppúgy egészséges a rozs és a búza, mint a magőrlemények. Nem kell napi 5-ször kenyeret enni, de egy szelet rozskenyértől azért hisztizni is fölösleges.
2013. máj. 23. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:

Azért mert előbbiek gluténmentesek, utóbbiak meg nem.


Meg azért, mert utóbbiak már rengeteg génmódosításon meg nemesítésen vannak túl, a gluténtartalma többszöröse az "ősi" fajtáknak, és ráadásul nagyüzemben termesztik, tehát egy rakás vegyszerrel, a búzalisztek külön gluténnel való dúsításról nem is beszélve, hogy a sütőipari értékét növeljék.


Előbbiek szénhidrát összetétele is más, hiszen olajos magvakról van szó, tehát nem keményítőben tárolják az energiát, ami a bálrendszerben cukorrá bomlik, hanem zsírban, ami egyrészt laktató, másrészt nem terheli úgy a hasnyálmirigyet és bomolva nem táptalaja a káros mikroorganizmusoknak.


Ez a lényege, csak jobban hangzik valamiért paleonak hívni. Ettől függetlenül van benne igazság, csak a marketing néha csal, mert nem lehet mindenkinek tudományosan megmagyarázni, le kell butítani, hogy eladhatóbb legyen.


Üdv,

Egy rejtett gluténérzékeny agrármérnök

2013. máj. 23. 12:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
*bélrendszerben
2013. máj. 23. 12:10
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!