Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Miért nem tekinthető hiteles...

Keresztes Józsué kérdése:

Miért nem tekinthető hiteles tudósnak Csányi Vilmos, egykori állat-etológus?

Figyelt kérdés
Csányi Vilmos, aki etológusi tevékenysége során a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává törleszkedett, jelenleg íróként aposztrofálja magát, ám úgy tudományos szerzőként, mint íróként, valamint nyilvános megnyilatkozásaiban is nem túlságosan lényeglátó valóságismeretről tesz tanúbizonyságot.
2015. okt. 2. 14:22
 1/7 A kérdező kommentje:

A professzor a minap (2015. szeptember 30-án) vendég volt a Klub Rádióban, ahol egy riporteri kérdésre, miszerint „jó” vagy „rossz”-e az emberi faj, Csányi lényegében (tehát nem szó szerint idézve) a következőt válaszolta: Nem vagyunk rossz faj, hiszen még mindig nem dobtuk le a HARMADIK atombombát. (Tudni illik az 1945. augusztus 6-án Hirosimára, majd 1945. augusztus 9-én Nagasakira ledobott atombombák után — kiemelés tőlem.)


Én nem tudom, Csányi hol élt az elmúlt 50-60 évben, de jómagam TUDOM, hogy állítása úgy, ahogy van, HÜLYESÉG! Miért is? Az alább következők miatt.


1. Tény: Az atomhatalmak 1945-től 1998-ig TÖBB MINT 2000 KÍSÉRLETI ROBBANTÁST HAJTOTTAK VÉGRE, mely során TÖBB MILLIÓAN HALTAK MEG VAGY LETTEK BETEGEK A RADIOAKTÍV SUGÁRZÁSTÓL. A szörnyűségek mellett azonban hatalmas érdeklődés övezte a kísérleteket. Amerikában voltak olyan hónapok, amikor Hollywoodban film-nyersanyaghiány miatt álltak a stúdiók, mert az összes raktáron lévő filmet egy-egy kísérlet dokumentálására használták. Az egyik leghíresebb atomfotós, Michael Light nemrég könyvet jelentetett meg az amerikai kísérleti robbantásokról. A fotós menedzsere elmondta, hogy az egykori hadi fényképész a kiemelkedő emberi barbárságnak szeretett volna emléket állítani 100 nap című albumával.

Forrás: [link]


2. Tény: 1945. és 1998. között tehát több mint 2000 atomrobbantást hajtottak végre a Földön. Ebből több mint 1000 robbantás az USA, 700 feletti pedig a Szovjetunió nevéhez fűződik. A nukleáris robbantások helyszíne, száma, gyakorisága és a robbantásokat végző államok a:

https://www.youtube.com/watch?v=eXYPguFQ-L4

internetes címen található video-animáción láthatók. A robbantások helyszínei és összességük egy állóképen is azonosíthatók, éspedig a:

[link]

internetes címen. (Figyelem! A helyszínek megnevezése ez utóbbi esetben nem feltétlenül azonos a végrehajtó állammal!)


3. Tény: 1945-től 1963-ig A FÖLD LÉGKÖRÉBEN, KORLÁTOZÁS NÉLKÜL (tehát nem a föld alatt!) történtek az atomrobbantások! Vagyis tehát: 18 éven át VALÓSÁGOS ATOMHÁBORÚ FOLYT EZEN A BOLYGÓN! Ezen „kísérleti” robbantások közül pedig EGYETLEN EGY SEM volt kisebb hatóerejű, mint az 1945-ben Hirosimára ledobott, cca. 15 kT robbanóerejű bomba! Hogy jobban érzékeltessem: a 15 kt az 15 000 tonna trinitro-toluol [TNT] felrobbanási erejével egyenértékű!… Nem semmi, ahogy mondani szokták!… De a Föld nyílt légterében végrehajtott atombombák között volt nem is egy, amely 20 Mt robbanóerővel bírt! Ez azt jelenti, hogy azoknak a bombáknak a hirosimainál több mint 1 300-szor volt nagyobb a pusztító erejük!


4. Tény: A II. világháború, különösen az 50-es évek atombomba-robbantási kísérletei után mindenki számára egyre inkább világossá vált a világűr szennyezésének, az atomerő ember- és környezetpusztító felhasználásának a veszélye. Ezzel szemben csak az atombomba robbantáshoz szükséges kapacitással rendelkező országok kölcsönös megegyezése jelenthetett biztosítékot. Az atomhatalmak által 1963-ban aláírt megállapodást nevezik atomcsend-egyezménynek. Az egyezmény szerint — amelyhez minden állam csatlakozhat, s eddig több mint száz ország már csatlakozott — a szerződő felek minden robbantási kísérlettől tartózkodnak, kivéve a föld alatti kísérleti robbantástól, amelyet a jelenlegi eszközökkel nem lehet megbízhatóan ellenőrizni. Az egyezményt Franciaország és a Kínai Népköztársaság nem írta alá, mert folytatni kívánták atomerejük fokozását. Az egyezmény továbbfejlesztéseként a SZU és az USA megállapodtak abban, hogy csökkentik a hadászati célokat szolgáló hasadóanyag-termelésüket, s ilyen anyagot nem juttatnak a világűrbe. 1975-ben a SZU javasolta az ENSZ-nek, hogy kössenek nemzetközi egyezményt az atomfegyver-kísérletek általános betiltására. 1976-ban a két nagyhatalom szerződést írt alá, amely kimondja: tilos a 150 kilotonna feletti, békés célú föld alatti robbantás. Egyúttal kötelezettséget vállaltak, hogy ezután csak előre bejelentett, föld alatti robbantásokat hajtanak végre.

Forrás: [link]


5. Tény: Hosszas tárgyalások után 1963. augusztus 5-én, a Szovjetunió, az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia képviselői Moszkvában aláírták a nemzetközi atomcsendegyezményt (Nuclear Test Ban Treaty), amely megtiltja az atombomba kísérleteket a légkörben, a világűrben és a víz alatt.[1] Az amerikai szenátus szeptember 24-én ratifikálta, az egyezmény 1963. október 10-én lépett életbe.[2][3] Az egyezményhez azóta több mint száz ország csatlakozott, viszont Kína és Franciaország máig sem.

Forrás: [link]


Hölgyeim és Uraim!


Amint azt itt dokumentáltam, 1945. és 1963. között tehát KOMPLETT LÉGKÖRI ATOMHÁBORÚ ZAJLOTT LE EZEN A BOLYGÓN! Az EGÉSZ BOLYGÓ SUGÁRSZSENNYEZETTÉ VÁLT, AKÁR HISZI EZT VALAKI, AKÁR NEM!

Tehát, nem hogy nem dobták le ránk fajtársaink még a harmadik atombombát, hanem TÖBB MINT 2 000 DARABOT robogtattak már a fejünk fölött és köröttünk!


Minden étkünk, amit csak megtermelünk: SUGÁRSZENNYEZETT talajban, SUGÁRSZENNYEZETT vízzel „táplálkozik” — és mi AZOKAT az étkeket esszük…!


A mai tinédzser és kamasz, valamint fiatal felnőtt korosztálynál nap-mint-nap gyakorta látom, hogy firgetik-forgatják a fejüket, izgetik-mozgatják a karjukat, mintha feloldani szándékoznának egy görcsöt, ami azt a testrészüket bántja… És valóban! Hölgyeim és Uraim! Mit gondolnak, miért, és főleg: MITŐL van ez…?! Megmondom: a fent említett atomháború következménye! Az egész szervezetük — leginkább pedig a csontrendszerük — TELÍTVE VAN a nukleáris kísérletek nyomán a Föld légkörébe kiszóródott SUGÁRZÓ ANYAGOKKAL — legfőként: stronciummal, thoriummal és rádiummal!

Én NEM EMLÉKSZEM ARRA, HOGY GYERMEKKOROMBAN AKÁR CSAK EGYETLEN EGYSZER IS csináltam volna olyasmit, amiről a jelen bekezdés első mondatában említést tettem…! Meg is mondom az okát, hogy miért nem tettem sem én (sem talán egyetlen kortársam sem) ilyesmit, anno, kiskamasz és kora-felnőtt koromban, vagyis a 8-tól 25-28 éves korom közötti időben (és nyilván korábban sem), vagyis nagyjából: 1963. és 1982. között. Azért nem tettem ilyesmit, mert az Édesanyám szervezetében a velem való várandóssága idejéig és az alatt, még NEM HALMOZÓDOTT FEL OLYAN MÉRTÉKBEN az előbb említett nukleáris „hulladék”-anyag (noha már ős is csaknem 10 éven át kapta azt az „ajándékot”...), amely felhalmozódást később nekem a vérén keresztül átadhatott volna!

Az én korosztályom azonban már nem volt ilyen szerencsés! A mi szervezetünk az eltelt évtizedek alatt TELÍTŐDÖTT a nukleáris szennyezőanyagokkal! És mi ÁTADJUK (átadtuk) ezt a szennyeződést az utánunk jövő generációnak — vagyis a GYEREKEINKNEK! Ők pedig majd továbbadják azt a saját gyerekeiknek! Ma már én is nyekergek-nyikorgok it-ott, és igazából CSAK A MOZGÁS — az aktív mozgás — az, ami valamelyest segíthet ezen! (Ne jöjjön most nekem senki se azzal, hogy: de hát erről szól a „paleo”, mert 1945. óta NINCS „EGÉSZSÉGES” ÉTREND! Az indoklást az imént írtam le!)


A LÉNYEG tehát: Csányinak ÁT KELLENE GONDOLNIA az emberi faj „jóságáról” vallott nézeteit! Arról nem is beszélve, hogy NEM SZABADNA TÉVES INFORMÁCIÓKKAL FÉLRETÁJÉKOZTATNIA AZ EMBEREKET!

Tudomásul kell(ene) vennie: 18 éven át VALÓSÁGOS ATOMHÁBORÚ FOLYT EZEN A BOLYGÓN! Igaz ugyan, hogy — amint a 2. pont alatti YouTube video-animációban látható — a robbantások túlnyomó többsége a Csendes-Óceán területén (annak felszíne fölött, illetve néhány tucat méterrel a felszín alatt!) történt, de az is látható, hogy meglehetősen SZÓRT a kísérletek lokalitása! Tehát AZ EGÉSZ BOLYGÓ KONTAMINÁLTTÁ (sugárfertőzötté és szennyezetté) VÁLT!

2015. okt. 2. 14:34
 2/7 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!


Az, hogy az emberi faj, jó-e vagy rossz, inkább filozófiai, mint természettudományos kérdés, így Csányi Vilmos természettudományos érdemeit nem befolyásolja. Az is tény, hogy tényszerűen igazat mondott, a második világháború óta háborús céllal nem vetettek be atomfegyvert. Az, hogy két évtizeddel később lépések történtek az atomfegyverek korlátozására szintén azt támasztja alá, hogy lényegében igaza van.

Arra is felhívnám a figyelmét, hogy amit az utolsó bekezdésben művel, az viszont vastagon tudománytalan. Ráadásul az eddig általam tapasztalt legröhejesebb használata az "ezek a mai fiatalok/bezzeg az én időmben" gondolatmenetnek.

2015. okt. 3. 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

Kedves Válaszoló!


1.: Az, hogy Ön ELFOGULT Csányi Vilmos irányában, NYILVÁNVALÓ! Már abból látszik ez, hogy EGÉSZEN EGYSZERŰEN NEM ELLENŐRIZTE, mit is mondott valójában Csányi! Ő alapvetően NEM filozófiai értelemben beszélt az emberi faj „jó”, vagy „rossz” mivoltáról, hanem — új könyvének megjelenése kapcsán (mely könyv címét szándékosan nem idézem ide, mert azzal csak reklámoznám Csányit, ami viszont nem áll szándékomban…) — riporteri kérdésre válaszolva tette azt a bizonyos — „jóindulatúan” elnéző — kijelentését. Márpedig a riporter nem filozófiai értelemben kérdezett rá az emberi faj — mint általánosságban jellemezhető entitás — fő jellemvonására, hanem fajunk ön- és környezetpusztító mivoltának eldönthetősége vonatkozásában. Csányi válasza sem filozófiai jellegű volt, hanem TÖRTÉNELMI és TERMÉSZETTUTOMÁNYOS! Azt válaszolta: Nem vagyunk rossz faj, hiszen még mindig nem dobtuk le a HARMADIK atombombát. (Kiemelés tőlem.)

Jóuram! Ez NEM „filozófiai” jellegű válasz volt! Ez kőkeményen történelmi és természettudományos válasz volt!

Fel képes ezt Ön fogni, Jóuram?!


2.: Csányi Vilmos természettudományos érdemeit IGENIS BEFOLYÁSOLJA, ha TÉVES INFORMMÁCIÓVAL traktálja a rádióhallgatókat! Csányi ugyanis — az Ön megállapításával ellentétben — NEM azt mondta, hogy „a második világháború óta háborús céllal nem vetettek be atomfegyvert”; Csányi Vilmos azt mondta, hogy: Nem vagyunk rossz faj, hiszen még mindig nem dobtuk le a harmadik atombombát. — Jóuram, képes Ön érzékelni a két kijelentés meglehetős szemantikai különbözőségét?

Egy tudós 3 LEGALAPVETŐBB jellemzője kell, legyen:

a) SZÉLESKÖRŰ TÁJÉKOZOTTSÁG a világ dolgaiban (magyarán: nem kelthet olyan látszatot, mintha alapvető történelmi és tudományos tényekkel nem volna tisztában),

b) FÉLREÉRTHETETLENSÉG a mondandója megfogalmazása során (magyarán: nem tehet olyan kijelentést, amit lehet így is, meg lehet úgy is magyarázni…),

c) TÉNYSZERŰ HITELESSÉG az állításaiban (magyarán: nem hazudhat!)

Meglehet, hogy Csányi a kijelentése megtételekor IMPLICITE (nem kimondva, de beleértve), úgy gondolta fogalmazni, hogy háborús okkal „nem dobtuk le” (mármint mi, az emberi faj) még a harmadik atombombát… No, de a tudóstól elvárható széleskörű tájékozottság kötelme okán TUDNIA KELLETT VOLNA, hogy az implicite módú fogalmazással félreérthetővé válik! Vagyis olyan benyomást kelt a hallgatókban (szerintem szándékosan tette…), mintha e bolygón valóban nem robbant volna több atombomba, Hirosima és Nagasaki után!... — Csányi Vilmos tehát formálisan HAZUDOTT!

Márpedig Csányinak TUDNIA KELETT VOLNA, hogy kijelentése:

a) tájékozatlanságról ad tanúbizonyságot, továbbá

b) félreérthető, végül pedig

c) TÉVES (na, jó, finomítok: HAZUG…) állítás!

Csányinak TUDNIA KELL, hogy 1945-től 1963-ig IGENIS TÖBB, MINT 2000 KÍSÉRLETI „ATOM ROBBANTÁS” (helyesen: nukleáris bomba robbantás) VALÓSULT MEG EZEN A BOLYGÓN — éspedig A FÖLDFELSZÍN FELETT! Ami — ha tetszik ez Csányinak, illetve Önnek, ha nem — lényegileg olyan, mint ha VALÓSÁGOS ATOMHÁBORÚ FOLYT VOLNA A FÖLDÖN — AZ EMBERISÉG LAKHELYÉN! Aminek következtében minden étkünk, amit csak megtermelünk: SUGÁRSZENNYEZETT talajban, SUGÁRSZENNYEZETT vízzel „táplálkozik” — és mi AZOKAT az étkeket esszük!…

AZ EGÉSZ BOLYGÓ KONTAMINÁLTTÁ (sugárfertőzötté és szennyezetté) VÁLT!!...

Azt pedig csak „mellékesen” említem, hogy a több, mint 2 000 — földfelszín felett végzett — nukleáris „kísérleti” robbantás és annak fenti következményei NEM azt az álláspontot látszik erősíteni, miszerint az emberi faj, úgy nagy általánosságban „jó” volna! Hiszen, ha jó lenne, NEM SZENNYEZTE VOLNA EL VÉGLETESEN A SAJÁT SZÜLŐBOLYGÓJÁT!

Mindezt Fel képes ezt Ön fogni, Jóuram?!


3.: Az a tény, hogy CSAK két évtizeddel a töméntelen mennyiségű, és irtóztató pusztító erejű „kísérleti” nukleáris robbantások kezdete után történtek lépések az atomfegyverek korlátozására, NEM azt támasztja alá, hogy Csányinak lényegében igaza volna! Éppen ellenkezőleg, Jóuram! Ez pusztán azt igazolja, hogy az emberi faj — úgy nagy általánosságban — KORLÁTOLT és OSTOBA, valamint IGENIS ROSSZ! — Vagyis — Vörösmarty Mihály: „Az emberek” című verse szerinti fogalmazásban: SÁRKÁNYFOG VETEMÉNY!


4.: Már megbocsásson, Jóuram, de mi tudománytalan van abban, ha leírom a NAPI tapasztalásomat, miszerint a mai tinédzser- és fiatal felnőtt korosztály (mindkét nembéliek egyaránt) LÁTHATÓLAG GYAKORTA úgy forgatja a nyakát, mintha be lenne merevedve! Ezt Jóuram, EMPÍRIÁNAK (értsd: tapasztalásnak) hívják! És min alapszik a tudomány, Jóuram? Megmondom: TAPASZTALÁSON!

Az empírikus (értsd: a tapasztalatokon) alapuló tudományosság pedig NEM „»ezek a mai fiatalok/bezzeg az én időmben« gondolatmenet”, ahogyan Ön fogalmazott!…


5.: Mi tudománytalan van abban, ha adok is egy lehetséges magyarázatot arra, mi is lehet ennek az amúgy egyáltalán nem magától értetődően természetes tapasztalati „jelenségnek”? Ezt Jóuram, HIPOPTÉZISNEK (értsd: csak részben igazolt tételeken alapuló, a kutatást előrelendítő tudományos feltevés valamely jelenség megmagyarázására) hívják!

A hipotézisen (értsd: tujdományos feltevésen) alapuló tudományosság pedig NEM „»ezek a mai fiatalok/bezzeg az én időmben« gondolatmenet”, ahogyan Ön fogalmazott!…


6.: Mi tudománytalan van abban, ha a hipotézisem az, hogy a fiatalok nem kor-helyes (értsd: nem az életkorukból fakadóan természetes) fejforgatásának közvetlen oka, hogy az egész szervezetük — leginkább pedig a csontrendszerük — TELÍTVE VAN a 18 éven át folytatott légköri nukleáris kísérleti robbantások (na, jó, az Ön kedvéért — de csakis az Ön kedvéért —, legyen atomháború…) nyomán a Föld légkörébe kiszóródott SUGÁRZÓ ANYAGOKKAL — legfőként: stronciummal, thoriummal és rádiummal!


7.: Mi tudománytalan van abban, ha a hipotézisem szerint arra utalok, hogy a fiatalok csontrendszerében felhalmozódott stroncium, thorium és rádium közvetlenül és áttételesen — tudni illik a szüleik (leginább az édesanyjuk) révén — is bejuthatott a szervezetükbe!

7.1.: Közvetlenül olyan módon, hogy az utóbbi 60-70 évet tekintve, A FÖLD EGÉSZ LÉGKÖRE FOKOZATOSAN EGYRE MAGASABB SUGÁRSZENNYEZETTSÉGET MUTAT!

7.2.: Közvetve pedig azért, mert a szüleik (az én korosztályom) szervezete az eltelt évtizedek alatt TELÍTŐDÖTT a nukleáris szennyezőanyagokkal! És mi, szülők ÁTADJUK (átadtuk) ezt a szennyeződést az utánunk jövő generációnak — vagyis a GYEREKEINKNEK! (Az apák is átadják, éspedig a radioaktív izotópal [izotópokkal] fertőzött spermiumokon keresztül!) A fiatalok pedig majd továbbadják azt a saját gyerekeiknek!


Összefoglalva:

Az állításom az, hogy mindabban, amit a jegyzetemben leírtam, CSAK EGYETLEN nem megfontolt — ha tetszik: „tudománytalan” — állatás van, ez pedig az, hogy 1945. óta nincs egészséges étrend. Ezért ezt most helyesbítem is, éspedig a következőképpen: 1963. óta — tudni illik, miután már 18 éven át, csaknem az összes kontinensre kiterjedő atomháború folyt a Földön (lásd: https://www.youtube.com/watch?v=eXYPguFQ-L4

valamint [link] — nincs egészséges étrend, ugyanis AZ EGÉSZ BOLYGÓ KONTAMINÁLTTÁ (sugárfertőzötté és szennyezetté) VÁLT!!...


MINDEZT fel képes Ön fogni, Jóuram?!

2015. okt. 4. 01:51
 4/7 A kérdező kommentje:
HELYESBÍTÉS: Az 5. pontban természetesen HIPOTÉZIST akartam írni!... Elírás történt.
2015. okt. 4. 02:01
 5/7 A kérdező kommentje:
2. HELYESBÍTÉS: Szintén az 5. pontban, a "tujdományos" tudományos akart lenni!...
2015. okt. 4. 02:04
 6/7 A kérdező kommentje:

A 6. pontbeli feltételezés akként helyesbíthető, hogy a rádium helyett cézium értendő.

Egyébiránt a 6. pontban vázolt feltételezés akkor volna tudománytalan, ha:

a) ezoterikus, vagy földönkívüli okot nevezne meg, illetve

b) nagy statisztikai sokaságon (mondjuk, min. 10 000, a Föld minden régiójából válogatott fiatalon) elvégzett vizsgálatot követően sem volna igazolható


(Szerintem igazolható volna...)

2015. okt. 4. 02:16
 7/7 A kérdező kommentje:
3. HELYESBÍTÉS: Az Összefoglalás első mondatában természetesen ÁLLÍTÁS-t akartam írni...
2015. okt. 4. 02:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!