Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Felmondási idő, azonnali...

Nincsnevemkajakra kérdése:

Felmondási idő, azonnali hatállyal? Mik a lehetőségek? Kérem csak olyanok írjanak, akik biztosak a válaszaikban, esetleg ezzel foglalkoznak. Nem szeretnék félreértést.

Figyelt kérdés
Ha a munkavállaló mond fel,azonnali hatállyal megteheti?Ha igen,akkor milyen indokkal? Munkahelyváltás? Itt is van felmondási idő? Mennyi? Felmondási idő alatt lehet-e szabadságot kivenni? Pénzügyek hogy vannak? köszike.

2016. máj. 30. 13:38
 1/9 anonim ***** válasza:

Az azonnali felmondásnak szigorú szabályai vannak mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről. Olvasd át ezt:


[link]

2016. máj. 30. 18:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:

Próbaidő alatti felmondás mindkét fél részéről AZONNALI HATÁLYÚ, indokolni sem kell.


A próbaidő utáni azonnali hatályú felmondásnak szigorú szabályai vannak, és alapos indok kell hozzá. Indok kizárólag a másik fél szerződésszegésével függhet össze, vagy olyan ok lehet, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. A felmondás során a kötött határidőket tartani kell, mert ellenkező esetben az azonnali hatályú felmondás jogellenessé válik, és anyagi következményei lehetnek. Azonnali hatályú felmondást a felmondó fél köteles megindokolni (nem indok a munkahely váltás), míg a másik fél annak átvételét követő 30 napon belül támadhatja csak meg a bíróság előtt, ha nem ért vele egyet. A határidő elmulasztása jogvesztő.

Azonnali hatályú felmondás esetén nincs felmondási idő!


A "sima" felmondás esetén van felmondási idő, amelyet a munkavállaló köteles letölteni, ha a munkáltató ragaszkodik hozzá. Ha nem tölti le, akkor szintén jogellenes a munkaviszony megszüntetés, és a munkáltatónak a felmondási időre járó távolléti díjadnak megfelelő összeget köteles vagy annak felhívására megfizetni. Ha nem teszed, fizetési meghagyással követelheti, majd a munkaügyi bíróságot kérheti, hogy kötelezzen annak megfizetésére. Adott esetben kártérítést is követelhet.

A felmondási idő letöltésétől a munkáltató saját hatáskörében eltekinthet, de nem kötelezhető rá.

A felmondási idő az MT szerint 30 nap, de ettől a felek megállapodásban, vagy kollektív szerződésben eltérhetnek. Felmondási idő alatt is lehet szabadságon lenni, vagy akár keresőképtelen állományban is.

2016. máj. 31. 18:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:
Nem próbaidős,már 2012 juni 1-től van ott az illető,akinek segitenék. Szóval akkor azt felejtsük el.ha a munkahely zsarolása van,vagy fenyegetése. pl : -Ha nem tekintesz el a felmondási időtől akkor elmesélem ezt meg ezt és akkor bezárhatsz,ez miatt feljelenthet?
2016. máj. 31. 23:32
 4/9 anonim ***** válasza:

Tök mindegy, hogy mi a történet és mi van mögötte. Egy a lényeg, minden esetben jogszerűen kell eljárnia a dolgozónak, ha "nyerni akar", nehogy a fagyi visszanyaljon!


Példa: Nem fizették ki a beígért túlórákat, ezért a dolgozó cserébe nem ment be dolgozni (megsértődött) gondolván, jól kicsesz a munkáltatóval. Az igazolatlan távollét miatt a munkáltató azonnali hatállyal megszüntette a dolgozó jogviszonyát, és azt hitte a melós, hogy nyerni fog, hiszen azért nem ment be, mert nem fizették ki időben a túlóráit. Hát nem nyer...


A munkajogban nincs szemet-szemért elv, ott az van, amit az MT leír a két fél kötelezettségeként és jogaként. Pontosan ilyenkor kell a sérelmet szenvedett félnek nagyon oda figyelnie, hogy ne sértsen szerződést, jogszabályt attól függetlenül, hogy a másik azt már megtette, ugyanis kizárólag csak akkor van nyerő helyzetben.

2016. jún. 1. 05:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
... nem tudom, hogy milyen a két fél viszonya, vagyis azt, hogy megengedhető-e egy ilyen kezdeményezés a dolgozó részéről. Mármint a fenyegetés, ha nem engedi el azonnal a munkáltató. Ha ő úgy látja, hogy célt ér vele, hát tegye. Én ebbe nem látok bele...
2016. jún. 1. 05:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
Olyan cég,ami szeret svindlizni,köcsögök tudnak lenni. Mindig szivatva van úgymond,plusz úgy tudnak vele beszélni,hogy az már felháborító. Biztosan a cég először ott akarja tartani,legalább 30 napot,mert kell a munkája,elég univerzális ember. De ha azt mondja,eljár a szája egy két dologról,ha nem engedik el a 30 napot pl (kevesebb legyen)akkor reményeim szerint megegyeznek szépen.
2016. jún. 1. 18:41
 7/9 anonim ***** válasza:
Úgy legyen... :)
2016. jún. 1. 18:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
Csak legyen bizonyítéka is arra, amiről el akar járni a szája, különben nem sokat ér vele.
2016. jún. 2. 14:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
azt nem lehet eltünteni,ami ott van,ha mondja a megfelelő embernek,és odamennek,azt nem lehet eltakarítani egy hét alatt se.. :D
2016. jún. 4. 13:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!