Mikrohullámú sütő: kétszer annyi étel, kétszer annyi sütési idő?
A térfogat is számít, nem csak a súly!
Ha normál sütőben sütsz egy szelet húst, az is egészen másként sül át, mint egy kilónyi marhacomb pl....
(3.)
Főzés vagy sütés vagy még egyéb, mindegy, szerintem csak ízlés meg értelmezés dolga. Értsd, "elkészítési idő". A kérdés lényegén nem változtat, s továbbra is érdekel. Szívesen fogadnám az egyszerű (de biztosnak ítélt) tapasztalat visszajelzését is, hiszen az én észlelésem/érzékelésem sem csalhatatlan.
"Főzés vagy sütés vagy még egyéb, mindegy"
Nem mindegy.
Pont az nem mindegy mit készítesz és hogyan.
Mikrohullámú rendszerben nem mindegy milyen zsír és/vagy víztartalma van annak amit beletettél (a műanyag edényeken látványos nyoma marad ha zsíros kaját melegítettél benne, hiszen a víz gőzzé válik mielőtt kárt tenne benne, de a zsír nem).
Valamint az összes bevitt energia sem a betett holmiban nyelődik el.
Tehát egy lefagyasztott rúd párizsi vagy nagy darab szalonna nem hasonlítható össze a lefagyasztott kenyér kiolvasztásával, még ha tömegre egyeznek is.
Ahogy írtad, a kissebb tömegeknél rövidül az idő. Igen, a nem túl mélyre behatoló hullámok felmelegítik (rezgésbe hozzák) a víz/zsír tartalmat, az pedig hőátadással terjed befelé. Így nem mindegy, milyen mélységbe kell behatoljon a közölt hőenergia.
A hullámeloszlás is közrejátszik. Kapsz egy sötét szobában egy nagy fotópapírt, és a teljes felületen egyenletesen fénybehatást kell elérned. A feladathoz választhatsz egy erős de fókuszált spotlámpa, vagy egy gyenge fényű izzóval szerelt lámpaernyő közt. Mindkettővel tudod ugyanazt produkálni?
És még sorolhatnám.
Képzelj el egy rádió adótornyot, ami adott teljesítményen sugározza a rádióműsort.
Szerinted az adóteljesítmény változik annak függvényében, hogy hány rádió van a vételkörzetben, esetleg hányan hallgatják?
A kérdésed nagyon leegyszerűsített modellre vonatkozik, a tapasztalatod pedig mellőzi a gyakorlati eltéréseket, ami hatással lehet a végeredményre.
Ugyanolyan darab húsról van szó, csak eltérő méretben. De mindkettő egy darab. Vagyis összesen két változó van, tömeg és fajlagos felület ( >> behatolási mélység). Azt még érteném, ha a 100 grammra számított idő a feleakkora húshoz kellene kevesebb. Csakhogy a tapasztalatom pont az ellenkezőjét mutatja.
Durván: 600 g >> 6×6=36'
300 g >> 3*9=27'
De őszintén szólva, bár tényleg furcsa a jelenség is, még jobban érdekelne egyszerűen mások (megbízható) tapasztalata.
"A kisebb hús 100 grammját kell hosszabb ideig sütnöm. És ezt nem értem sehogy sem."
Minél kisebb, annál kevesebb hullám éri. Ezért is forog a tányér.
Ezért is alkalmaznak forgó reflektort.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!