Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Mikrohullámú sütő: kétszer...

Mikrohullámú sütő: kétszer annyi étel, kétszer annyi sütési idő?

Figyelt kérdés
Ezt állítja az 1993-as Oetker szakácskönyv, meg más helyek is. Én viszont azt tapasztaltam, hogy egy darab hús sütéséhez száz grammonként 6 perccel kell beszoroznom, 500-400 gramm alatt viszont már egyre többel, 7-8-9 perccel, hogy kiszámítsam a megfelelő időtartamot. Vagy, ha melléteszek sülni valami zöldséget is (répa, cékla), még akár fél kiló is gyakorlatilag semennyi plussz időt nem kíván. Tapasztalat, vélemény, magyarázat?

2021. febr. 14. 16:14
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Kifelejtettem: az önműködő sütési beállításokat kezdettől fogva nem használom, tökéletesen rossznak találom bármely feladathoz. (Whirpool GT286IX)
2021. febr. 14. 16:20
 2/11 anonim ***** válasza:

A térfogat is számít, nem csak a súly!


Ha normál sütőben sütsz egy szelet húst, az is egészen másként sül át, mint egy kilónyi marhacomb pl....

2021. febr. 14. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
A mikró működése és a sütés köszönő viszonyban sincs, erről így érdemben nem tudunk neked nyilatkozni.
2021. febr. 14. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 A kérdező kommentje:

(3.)

Főzés vagy sütés vagy még egyéb, mindegy, szerintem csak ízlés meg értelmezés dolga. Értsd, "elkészítési idő". A kérdés lényegén nem változtat, s továbbra is érdekel. Szívesen fogadnám az egyszerű (de biztosnak ítélt) tapasztalat visszajelzését is, hiszen az én észlelésem/érzékelésem sem csalhatatlan.

2021. febr. 14. 19:36
 5/11 anonim ***** válasza:

"Főzés vagy sütés vagy még egyéb, mindegy"

Nem mindegy.

Pont az nem mindegy mit készítesz és hogyan.

Mikrohullámú rendszerben nem mindegy milyen zsír és/vagy víztartalma van annak amit beletettél (a műanyag edényeken látványos nyoma marad ha zsíros kaját melegítettél benne, hiszen a víz gőzzé válik mielőtt kárt tenne benne, de a zsír nem).

Valamint az összes bevitt energia sem a betett holmiban nyelődik el.

Tehát egy lefagyasztott rúd párizsi vagy nagy darab szalonna nem hasonlítható össze a lefagyasztott kenyér kiolvasztásával, még ha tömegre egyeznek is.

Ahogy írtad, a kissebb tömegeknél rövidül az idő. Igen, a nem túl mélyre behatoló hullámok felmelegítik (rezgésbe hozzák) a víz/zsír tartalmat, az pedig hőátadással terjed befelé. Így nem mindegy, milyen mélységbe kell behatoljon a közölt hőenergia.

A hullámeloszlás is közrejátszik. Kapsz egy sötét szobában egy nagy fotópapírt, és a teljes felületen egyenletesen fénybehatást kell elérned. A feladathoz választhatsz egy erős de fókuszált spotlámpa, vagy egy gyenge fényű izzóval szerelt lámpaernyő közt. Mindkettővel tudod ugyanazt produkálni?

És még sorolhatnám.

Képzelj el egy rádió adótornyot, ami adott teljesítményen sugározza a rádióműsort.

Szerinted az adóteljesítmény változik annak függvényében, hogy hány rádió van a vételkörzetben, esetleg hányan hallgatják?

A kérdésed nagyon leegyszerűsített modellre vonatkozik, a tapasztalatod pedig mellőzi a gyakorlati eltéréseket, ami hatással lehet a végeredményre.

2021. febr. 15. 01:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:

Ugyanolyan darab húsról van szó, csak eltérő méretben. De mindkettő egy darab. Vagyis összesen két változó van, tömeg és fajlagos felület ( >> behatolási mélység). Azt még érteném, ha a 100 grammra számított idő a feleakkora húshoz kellene kevesebb. Csakhogy a tapasztalatom pont az ellenkezőjét mutatja.

Durván: 600 g >> 6×6=36'

300 g >> 3*9=27'

De őszintén szólva, bár tényleg furcsa a jelenség is, még jobban érdekelne egyszerűen mások (megbízható) tapasztalata.

2021. febr. 15. 02:42
 7/11 A kérdező kommentje:
Hogy a szorzók pontosan 6 és 9, vagy 8, vagy 7, az változó (a hús minősége is változhat), de az irány, ami pont a várt ellentéte, egészen biztos. A kisebb hús 100 grammját kell hosszabb ideig sütnöm. És ezt nem értem sehogy sem. Ezért is érdekel mások tapasztalata.
2021. febr. 15. 02:52
 8/11 A kérdező kommentje:
... (Ezért is nem a tudomány, hanem a háztartási gépek rovatba tettem a kérdést.)
2021. febr. 15. 02:55
 9/11 A kérdező kommentje:
Talán számít. Teflon sütőtálon sütöm (crisp), tehát az is közöl hőt, 1 perc után már csak fogóval fogható.
2021. febr. 15. 11:59
 10/11 anonim ***** válasza:

"A kisebb hús 100 grammját kell hosszabb ideig sütnöm. És ezt nem értem sehogy sem."

Minél kisebb, annál kevesebb hullám éri. Ezért is forog a tányér.

[link]

Ezért is alkalmaznak forgó reflektort.

2021. febr. 15. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!