Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az emberek általában kb. hány...

Az emberek általában kb. hány éves korukban a legerősebbek fizikailag?

Figyelt kérdés
Tudom hogy mindenki más-más korban, na de vajon mennyi lehet az átlag?

2020. jún. 17. 18:32
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
40-ig minden oké volt. Utána hirtelen sok egészségügyi probléma kijött, ami fizikailag is gátat szabott sok dolognak, és az erőnlét is csökkent. Az életmód nagyban közrejátszott, ülő, inaktív. Genetika is számít, aki örökölte az ízületi, mozgásszervi bajokra a hajlamot, annak szintén korábban bekövetkezik a hanyatlás. Szóval kb. 40-re tippelek, addig a többség erős, üde, fitt stb. Szerintem.
2020. jún. 17. 18:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 Sunshinedoll ***** válasza:
58%
Amikor elkezd odafigyelni az egészségére evés és edzés terén. Van, akinél ez csak 60 évesen jön el.
2020. jún. 17. 18:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
77%

Nekem 30 volt a csúcs. Gyerekkorom óta sportoltam, huszonévesen pedig ez mégrendszeresebb lett. 26-30 éves koromban ért be igazán az egész, addigra látszott meg a tudatos táplálkozás és edzés jól kicsiszolt stratégiájának eredménye.

Aztán 35-40 éves korom felé kezdtek megjelenni a kopással járó fájdalmak, kisebb intenzitásra kellett kapcsolni.

2020. jún. 17. 20:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 Kornikus00 ***** válasza:
61%
24 és 30 között a legjobb formáját hozza az ember! De 30 felett sincs gond a test karban van tartva! 40 felett már semmi nem lehet ugyanolyan.
2020. jún. 17. 20:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

40-50 között többen mondják 50 felet jönnek a gondok az egészséggel. Ki másoltam neked egy hosszú listát amitől még10 évet is lehet fiatalodni: Vigyázat, ez a négy étel felgyorsítja az öregedést!


Fogyasztja Ön ezeket a káros élelmiszereket, amelyek felgyorsítják az öregedést? Némelyiket ráadásul "egészséges" élelmiszerként hirdetik a hatalmas élelmiszeripari nagyvállalatok. Kerülje el, vagy minimalizálja ezek fogyasztását, és nézzen ki 5-10 évvel fiatalabbnak a valós koránál!


Minden fajta élelmiszer, amit napi szinten fogyasztunk, biokémiai reakciókat hoz létre a szervezetünkben. Ezáltal némelyik felgyorsítja az öregedési folyamatot, mások viszont segítenek az öregedés elleni küzdelemben.


Ha rendszeresen a nem megfelelő ételeket fogyasztjuk, ettől tíz évvel idősebbnek nézhetünk ki, és úgy is érezhetjük magunkat! A megfelelő élelmiszerek fogyasztásával viszont, idővel 5-10 évvel fiatalabbnak nézhetünk ki a korunknál.


Három olyan folyamat létezik, amely jelentős hatással van az öregedésre: a "glikáció", a "gyulladás", és az "oxidáció". Amikor az öregedésről beszélünk, akkor nem csak a ráncokra vagy a haj dússágára gondolunk, hanem olyan láthatatlan folyamatokra is, mint pl. a belső szervek működése, vagy az ízületek kopása.


Abban valószínűleg egyetértünk, hogy ezek a tényezők fontosabbak, mint az, ahogy a felszínen kinézünk, bár mind a külső, mind a belső fiatalodást lehetséges elérni!

Az 1. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést: a búza (igen, a "teljes kiőrlésű" is!)


Mielőtt elmondjuk, hogy a búza miért gyorsítja fel az öregedési folyamatot, tisztázzunk egy pár biokémiai folyamatot a szervezetben:

"Glikációnak" hívják azt a folyamatot, amely során a cukor fehérje vagy zsírmolekulákhoz kötődve, károsítja azok biológiai funkcióit. Ez ételkészítés során akkor áll elő, amikor cukrot vagy fruktózt és fehérjét vagy zsírt együtt főzünk. A főzés-sütés során előrehaladott glikációs végtermékek (Advanced Glycation End Products vagy röviden AGE-k) keletkeznek. Ilyen AGE-k a szervezetben is keletkeznek, amikor a vérben különféle cukrok fehérje és zsírmolekulákkal találkoznak.


A fruktóz és galaktóz (a tejcukorból keletkezik) A CUKORNÁL 10-szer hajlamosabb age-t képezni. Ezek a nemkívánatos elemek felgyorsítják az öregedést, hosszútávon károsítják a belső szerveket, az ízületeket és ráncosítják a bőrt.


Ezek után nézzük meg, hogy mi az egyik legfőbb faktor, amely fokozza az AGE-k termelődését a szervezetben? Lehet, hogy ez meglepően hangzik, de a magas vércukorszint hosszú távon drámai mértékben megnöveli az AGE-k jelenlétét a szervezetben. Ezért van az, hogy a II-es típusú cukorbetegek gyakran idősebbnek néznek ki a koruknál. De ez az öregedést gyorsító hatás nem csak a cukorbetegeknél jelentkezik.


Térjünk vissza oda, hogy a "teljes kiőrlésű búza" miként függ össze ezzel


Kevéssé ismert, és az élelmiszeripari mamut vállalatok reklámkampányai által gyakran elhallgatott tény, hogy a búza tartalmaz egy nagyon rendhagyó típusú, más élelmiszerben nem található szénhidrátot, az amilopektin-A-t, amelynek hatására a vércukorszint jobban kiugrik, mint a cukortól.


A búza amilopektin-A-ja magasabbra viszi fel a vércukorszintet, mint bármilyen más szénhidrát forrás. (A kenyérnek magasabb a glikémiás indexe, mint a cukornak!)


Ez azt jelenti, hogy a búzából készült élelmiszerek, mint pl. a müzlik, a reggeliző pelyhek, a kenyér és egyéb sütőipari termékek gyakran sokkal nagyon vércukorszint kiugrást eredményeznek, mint az egyéb szénhidrát források. Kipróbáltam magamon a következőt:


Vércukorszint mérést végeztem 45 perccel étkezés után, először két szelet teljes kiőrlésű pirítós kenyeret ettem, a második alkalommal pedig egy tál zabpehely kását.


Az eredmények:


2 szelet teljes kiőrlésű pirítós:


45 perccel az elfogyasztás után az éhomi 4,7-ről 8,6-ra ment fel a vércukor szintem.


1 tál zabpehely kása: (ugyanannyi a szénhidrát tartalma, mint a két szelet pirítósnak) 45 perccel az elfogyasztás után az éhomi 4,7-ről 6,2-re ment fel. (Hát még, ha tojásrántottát evett volna zöldséggel)


Minél magasabb a vércukorszint átlaga, annál több AGE keletkezik a szervezetben. A rendszeres búzafogyasztás nyilvánvalóan hozzájárul az öregedési folyamatok felgyorsulásához. A másik potenciális egészség károsító tényező a búza gluténtartalma, amely gyulladáskeltő hatású az emésztőrendszerben, és a szervezet más részein is.


A búza elhagyása az étrendből testzsír csökkenést is eredményez, amely egy kifejezetten kedvező "mellékhatás"!


A hatvanas évei közepén járó édesapám az elmúlt három hónapban 95%-ban elhagyta a búzát az étrendjéből, és azt tapasztalja, hogy a krónikus ízületi fájdalmai teljesen megszűntek. Ezen kívül, az egész felnőtt életét elkísérő, idegesítően makacs "úszógumija" is teljesen eltűnt.


Egy másik probléma a búzatartalmú ételekkel, hogy a sütőipari termékek ún. akrilamidokat tartalmaznak. Ezek a kenyérfélék sült héjában találhatók és bizonyos vizsgálatokban rákkeltőnek és öregedés fokozónak bizonyultak. Egyéb, sült keményítőtartalmú élelmiszerben is jelen vannak, pl. a sült krumpliban.

A 2. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést: a kukorica alapú ételek, pl. a kukoricaszirup, a kukorica pehely, a kukorica chips vagy a kukorica olaj


Ebben a kategóriában elég sok olyan élelmiszer van, amit sokan gyakran fogyasztanak.


A tortilla chipsek, a kukoricapehely, és olaj mellett a legnagyobb mumus, amely mostanában nagy médiafigyelmet kap: a magas fruktóztartalmú kukorica szirup (angol rövidítése: HFCS).


Ezek a kukoricatartalmú élelmiszerek is hasonlóan káros hatással vannak a vércukorszintre, és ezáltal felgyorsítják az öregedési folyamatokat. A kutatók azt találták, hogy a magas fruktóztartalmú kukorica szirupban lévő fruktóz tízszer annyi AGE termelődését váltja ki, mint a glükóz! Ez azt jelenti, hogy az üdítőitalokban, salátaöntetekben, ketchupban és más feldolgozott élelmiszerben elfogyasztott fruktóz extrán felgyorsítja az öregedési folyamatokat.


A másik probléma a kukoricával és annak olajával, hogy általuk nagy mennyiségű omega 6 zsírsav kerül az étrendbe, amely az omega 3-omega 6 felborult arányához, gyulladáshoz és oxidációhoz vezet a szervezetben.


A legjobb elkerülni a kukorica alapú termékeket. Nem annyira károsak, mint a búza, mert legalább nem tartalmaznak glutént, de így is éppen elég káros hatásuk van. Ha fiatalos, vékony és egészséges szeretne lenni, a legjobb, ha teljesen elhagyja őket étrendjéből.

A 3. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést: a cukor, a cukros, és bizonyos keményítő tartalmú ételek


A cukrot a fent említett okok miatt egyértelműen kerülni kell. Mindenki ezerszer hallotta már, hogy a testsúlycsökkentés és a II-es típusú cukorbetegség veszélye miatt kerülni kell, de most hozzáadjuk az öregítő hatását is.


Cukor helyett használhat például egy természetes, kalóriamentes édesítőt, a steviát vagy eritritet a kávé, a tea, vagy a sütemények édesítéséhez. Ez drámai mértékben elősegíti a vércukorszint kontrollálását és ebből kifolyólag lassítja az öregedési folyamatokat.


Ez is arra késztet bennünket, hogy kétszer is meggondoljuk, mielőtt bármilyen cukros desszertet, reggeliző pelyhet, cukorkát, vagy más édességet veszünk magunkhoz.


A személyes módszerem a saját édesség igényem kielégítésére, hogy vacsora után elfogyasztok egy-két kocka magas kakaótartalmú étcsokoládét, amelynek a cukortartalma csupán 2 gramm, (a sok helyen kapható cukormentes csokoládé még jobb opció), míg egy adag torta, fagylalt vagy brownie kb. 40-80 gramm, öregedést fokozó cukrot tartalmaz.


Ne felejtsük el, hogy bizonyos keményítőtartalmú ételek, mint pl. a fehér rizs, a zabpehely, vagy a burgonya szintén jelentősen megemelhetik a vércukorszintet és ezáltal az AGE-k termelődést. Ezeket az ételeket csak nagyon kis mennyiségben (vagy egyáltalán ne) fogyasszuk, és mindig kombináljuk egészséges zsiradékokkal és fehérjével, ami lelassítja a vércukorszint emelkedését.

A 4. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést: szójabab olaj, repce olaj, és egyéb "növényi olajak"


Tudom, hogy a nagy élelmiszeripari cégek ezeket az olajokat évek óta "egészséges" zsiradékokként reklámozzák, de ha megértjük a biokémiáját ezeknek a feldolgozott-finomított termékeknek, hogy miként viselkednek a szervezeten belül, akkor rögtön láthatjuk, hogy ez mennyire nem igaz.


Először is, bármi, amiben szója-, repce-, kukorica-, növényi-, vagy gyapotmag olaj van (rengeteg népszerű feldolgozott termék tartozik ide), többnyire átment egy rendkívül magas hőmérsékleten történő finomítási eljáráson, többek között a hexán nevű kémiai oldószer alkalmazásával.


Az ennek hatására keletkező olajban a többszörösen telítetlen zsírsavak nagyfokú oxidáción mennek keresztül, és ettől erősen gyulladáskeltő hatásúak a szervezetben. Szabadgyököket hoznak létre, károsítják a sejtmembránokat, hozzájárulnak a gyorsabb öregedéshez, a szívbetegség kialakulásához, és egyéb lehetséges egészségi problémákhoz.


Ha el akarjuk kerülni a növényi olajok egészségkárosító hatásait, akkor használjunk inkább valóban egészséges zsiradékokat, mint pl. az extra szűz olíva olaj, az avokádó olaj, a szűz kókuszolaj (egészséges MCT /közepes láncú zsírsav/ forrás) és a legeltetett állatok vaja (nagyon jó CLA /konjugált linolsav/ forrás).

2020. jún. 20. 09:57
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!