Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az idősebb háborús veteránokka...

Az idősebb háborús veteránokkal miért olyan nehéz barátkozni.Miért nem közelednek másokhoz pld.nőkhöz.Vélemények? Kérem a sértő megjegyzéseket mellőzük.

Figyelt kérdés
Kérem a sértő megjegyzéseket mellőzük.

ápr. 24. 07:30
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
45%

Az emberek hordoznak magukban sebeket, traumákat, egy katona, aki volt komolyabb bevetésen, az pláne.

Vannak akik nem szívesen beszélnek erről (valószínűleg a többség).

Ezt tiszteletben kell tartani.

ápr. 24. 10:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/17 anonim ***** válasza:
12%
Biztos mocskos fideszss vagy
ápr. 24. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/17 A kérdező kommentje:
12-es kommentelő te retardált vagy vita nélkül.
ápr. 24. 13:07
 14/17 anonim ***** válasza:

Szerintem: akik ilyen háborúkat megjártak: A, szinte csak erről tudnak beszélni; B, (bocs, de) nagyra vannak maguktól: úgy kezelik a másikat, mintha más nem csinált volna semmit sem az életben, azaz nem dolgozott volna semmit sem.

Talán ezért rekesztik ki saját magukat másoktól

ápr. 24. 22:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/17 anonim ***** válasza:
Post traumás depresszió.
ápr. 25. 04:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/17 anonim ***** válasza:

Nagyon sok féle okból alakulhat így és akár több féle tényező kölcsönhatásba is keveredhet egymással, ráerősítve egymás negatív hatásaira.


Napjaink Magyarországán sem minden férfi kezeli a nőket egyenrangúként, ez más kultúrákban pláne előfordulhat. (Lásd még "a nő helye a konyhában" és "te ezt nem értheted" típusú megjegyzések.)


Az is elég általános vélekedés a mai magyar társadalomban is, de más kultúrákban még erősebben jellemző lehet, hogy a férfiak ne panaszkodjanak, ne beszéljenek az érzéseikről, oldják meg egyedül a problémáikat.

Még aki esetleg maga nem is így gondolja, annak sem feltétlenül vannak rá családi, társadalmi mintái, hogy meg lehet nyílni, lehet beszélni érzésekről, problémákról. Még ha akarná sem feltétlenül


A katonaság pláne ráerősít ezekre a hibás sztereotípiákra, hogy mi vagyunk a kemény legények, akik mindennel meg tudnak küzdeni, bármit el tudunk viselni, semmi nincs ránk hatással. Egy ilyen közegből kikerülve jóval nehezebb máshogyan viszonyulni a dolgokhoz.

A mai fejlettebb hadseregekben, főleg az amerikai vietnámi tapasztalatok óta egyre komolyabban foglalkoznak a PTSD és más pszichés hatásokkal. Viszont Afrikában egyáltalán nem biztos, hogy ilyesmivel bármennyire is foglalkoznak akár még ma sem.


Katonákat ért traumák és azok feldolgozásának nehézsége témában érdemes megnézni a Seal Team sorozatot is. Szinte másról sem szól - némi akció és emberi kapcsolatok mellett.


De a legtöbb ilyen sztori és tanulmány jellemzően a saját közegükbe hazatérő katonák visszailleszkedési nehézségeiről szól. Aki nem a saját közegébe tér vissza a katonaság után, hanem egy idegen társadalom a sajátjától eltérő kultúrájába kell beilleszkednie, ott valószínűleg fokozottan nehezebb lehet megnyílni. Ha ez a társadalom ráadásul nem is túl befogadó (mint a magyar sem), akkor ez még jóval nehezebb lehet. Nem feltétlenül kell ahhoz valakit atrocitásoknak érnie, hogy ne érezze a környezetét befogadónak, barátságosnak, támogatónak. És fene tudja, hogy mindezek milyen mértékű és jellegű máshonnan hozott traumákkal párosulnak.

ápr. 25. 21:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/17 anonim ***** válasza:

Illetve kihangsúlyozod, hogy idősebb emberről van szó. Minél idősebb valaki, annál több időn keresztül vésődnek be a jó és rossz szokásai is épp úgy, mint a hibás, vagy akár kóros trauma és probléma kezelési módszerek. Pláne, ha még gyerekkori traumákkal is összekapcsolódnak, akkor akár több évtizednyi tagadás, eltemetési kísérlet lehet mögötte.

Ennyire hosszú és komoly hibás kezelése a problémáknak nem könnyen törik meg. Nagyon nehéz és hosszú folyamat, amihez elengedhetetlen, hogy a másik is akarja. És egyáltalán nem biztos, hogy te képes vagy megbirkózni egy ekkora kihívással. Még képzett szakembereknek sem szokott könnyen menni.

ápr. 25. 23:04
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!