Kezdőoldal » Ételek, italok » Alkoholmentes italok » Mitől lett cefre szaga a...

Mitől lett cefre szaga a bodzaszörpnek?

Figyelt kérdés

Édesanyámmal második éve készítünk nagyobb mennyiségben bodzaszörpöt. Viszont a napokban felbontottunk egy üveggel (műanyag) és beleszagoltunk, és teljesen kivehető cefre szag csapta meg az orrunkat. 4 liter biztosan ilyen. De 25-26 liter van még ezen kívül. Mi lehet a probléma?

A receptje:

24 órát hagyjuk állni a virágokat (25db) a vízben (5l). Leszűrjük, majd hozzáadunk 3kg cukrot és 5 tasak citrompótlót. Majd időközönként kevergetjük, míg a cukor el nem olvad a vízben. Ezután 2 literes műanyag palackokba töltöttük.



2016. jún. 1. 22:22
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom erjedésnek indult.
2016. jún. 1. 22:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:
És ez mitől lehet?
2016. jún. 1. 22:28
 3/11 acelsziv ***** válasza:
35%
Mitől mitől. Csináltál egy levet forralás nélkül tele cukorral, és egy jó baktérium táptalajt kaptál, ahol szépen elszaporodtak és megrohasztották a szörpödet.
2016. jún. 1. 22:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem kell én szívesen átveszem!
2016. jún. 2. 00:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
50%

acelsziv: évek óta így készítem és gyakorlatialg nem szokott megromlani.

A SOK cukor éppen hogy megakadályozná az érjedést, ugyanis azért szokás cukrot használni, mert az tartósít.


Kérdezö: lehetséges, hogy mielött szedtétek a bodzát, elötte esett az esö? Mert eddig csak ilyen esetben forrt emg nálam a szöpr, szedés elött legalább egy száraz napnak kell eltelnie.


Ami még lehetséges, hogy a müanyag palackok nem zárnak rendesen, légmentesen és ezért romlott meg.

2016. jún. 2. 07:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
56%

Hiányzik a képletből a csírátlanítás.

Fel kell főzni,szárazdunsztba rakni.

2016. jún. 2. 07:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
34%

Nem forraltad, ergo nem is tűntek el azok a baktériumok, amik erjeszteni kezdik a szörpöt. Így igazából majdnem mindegy, hogy légmentesen zárt-e a palack.


Az erjedést pedig pont, hogy segíti a cukros környezet.

2016. jún. 2. 07:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

Érdekes, ha a cukor segíti az erjedés, akkor miért cukorral tesznek el gyümölcsöt? PErsze, ha csak keveset tesz hozzzá valaki, akkor nem segít, de itt elegendö van a receptben.


Mellesleg én legalább 10-15 éve teszek el így bodzaszörpöt, mindenféle melegítés, tartósítószer, stb nélkül és eddig egyszer romlott meg. Viszont volt, hogy majdnem két évig tartott, mire elfogyott (elsaccolatam a mennyiséget) és még akkor sem volt semmi baja.

2016. jún. 2. 09:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 acelsziv ***** válasza:
68%
A cefrébe meg pont ezért tesznek cukrot, hogy elinduljon az erjedés. Minden az eljárás függvénye.
2016. jún. 2. 09:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
Ahogy írtam, a KEVÉS cukor segít, a relatív SOK meg gátolja az erjedést!
2016. jún. 2. 10:14
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!