Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A középkori magyar kocsmákban...

A középkori magyar kocsmákban bort vagy sört szolgáltak fel?

Figyelt kérdés
2021. okt. 29. 18:15
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Elsősorban bort. Ez a falusi kocsmákra hatványozottan igaz. A sör csak a 19. század végére lett elterjedt ital nálunk. Részben a gyártás technológia és a hazai gyártás fejlődése miatt, részben pedig az akkor a szőlőt pusztító filoxéra miatt.
2021. okt. 29. 18:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
nem mindegy hogy a középkor melyik szakasza, 1300 után kezdett terjedni a tömény, azelőtt bor
2021. okt. 29. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 Phoney ***** válasza:
100%

Minden olyan környéken a bor volt a divat, ahol az kellő mennyiségben megfizethető volt. Ez azon múlt, hogy a legközelebbi szőlőtermő területek milyen közelségben és milyen méretűek voltak. A Magyar Királyságnak természetesen voltak területei, ahol nem volt elég olcsó bor, úgyhogy ott muszáj volt sört főzni, illetve az 1300-as évek végétől az élvezeti töményszesz-fogyasztás is megjelent.

De az akkori töményszesz még évszázadokig nem tudott versenyezni a megfizethető borral, mert vagy túl ocsmány, vagy túl drága volt.

2021. okt. 29. 20:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Phoney én mindig kíváncsi voltam hogy pl. én területemen a Nyírség a középkorban sem volt borvidék, szóval csak cudar vacak borokat lehetett előállítani akkor azokat itták a kocsmákban, vagy elszállították a legközelebbi termőterületről pl. Tokaj részről a Szabolcsi részekre is hogy legyen "normális"?
2021. okt. 29. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 Phoney ***** válasza:
100%

tegnap 21:19

Passz, de szerintem mindkét lehetőségnek van realitása. Csak a minőség miatt nem valószínű, hogy akkoriban máshonnan hurcolták volna az egyszerű emberek mindennapi borát, de ha mennyiségileg sem térült meg a helyi szőlőművelés, akkor egyébként bőven belefért az idejükbe egy-egy párnapos szekérút, szóval ez nem lehetett nagy plusz költség. Az is kérdés, hogy a legközelebbi borvidékeknek mekkora kínálata volt olcsó borból, tehát jutott-e pl. a Nyírségbe is belőle.


Lehet, hogy se helyiből, se olcsó hozottból nem volt elég, és akkor sör, mézbor, majd töményszesz is volt helyette. A mai Magyarország területén is sok helyen ittak sört, és bár tényleg nem volt általánosan elterjedt, a 19. század előtt mindig is elterjedtebb volt a töménynél. A középkor után is voltak magyar városok, ahol sört és bort is ittak, de töményet nem.


Valamilyen mennyiségű normális bor viszont mindegyik esetben lehetett a kínálatban, hacsak nem volt a kocsma nagyon félreeső és/vagy nagyon szegény vidéken.

2021. okt. 30. 18:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

#3

Én is kérdeznék. :)

Mitől volt drága a középkori tömény? Ha jól tudom az most is elsősorban a jövedéki adó miatt drága. Mármint a legolcsóbb alsópolcos vodkák, nem a 25 éves skót whiskyk.

2021. okt. 30. 18:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
A nagyapám elmondása szerint amikor ő volt fiatal, a faluja kocsmájában csak akkor volt sör, ha a vendégek előre kifizették. Máskülönben nem mertek egy hordót megkezdeni, mert akkoriban a paraszt nem itta meg a sört. Amúgyis volt saját bora mindenkinek.
2021. okt. 30. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 Phoney ***** válasza:
100%

tegnap 18:55

A "vagy túl ocsmány, vagy túl drága" dolgot úgy értem, hogy volt belőle olcsó de ocsmány, vagy tűrhető, de drága – az ár/érték arány mindkét esetben gyenge volt.

A gazdag arisztokrácia is ivott rövidet, de nekik még a jobbfajta (gyógyszerész felszerelésen, borból lepárolt, többször újrafinomított) szeszt is inkább likőrnek csinálták meg, mert igazán csak úgy volt élvezhető.


Egyébként a szeszfőzés sem volt olyan fantasztikusan olcsó, mint egy modern szeszgyárban (vagy akár kisüsti szeszfőzdében), mert jóval kisebb volt a terméshozam, jóval kisebb volt a szeszkihozatal, akkor még lepárlás közben is szökött a szesz, illetve maga a lepárlás is költségesebb volt, de helyenként így is a tömény volt a legolcsóbb olyan alternatíva, amitől rendesen be lehetett rúgni.


Az ma is csak a folyamatos lepárlással (többnyire szeszfinomítókban) készült italokra jellemző, hogy az ár nagy része a jövedéki-neta-áfa.

2021. okt. 31. 12:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!