Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A vörösbort vagy a fehérbort...

A vörösbort vagy a fehérbort szeretitek jobban és miért?

Figyelt kérdés
Esetleg azon belül az édeset vagy a szárazat?
2013. aug. 25. 16:50
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Vörösbort!(édes,félédes)
2013. aug. 25. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Valójában így nem favorizálok, hogy vörös, vagy fehér. Finom legyen és kész. Édes és száraz közül pedig a szárazat kedvelem jobban. Mármint amikor csak iszok egy pohárral vacsorához, vagy alkalomból, vagy ilyesmi. Ha meg rottyra akarom vágni magamat, akkor mindegy.
2013. aug. 25. 20:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
A fehéret, mert abból az azonosan sz.r minőségű ihatóbb, mint a vörös. Tehát azonos árból jobb a fehér.
2013. aug. 25. 22:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Hangulat, időjárás, pillanat és étel függő.


Az ételek és bor kapcsolatáról napokig lehet beszélni, ezért itt ezt most hanyagolom.


Időjárás és alkalom függőségem valahogy így foglalható össze:


Nyáron napközben jobban szeretem a fröccsöket. Ehhez egy minerális somló hegyi, vagy Tokaji furmintot (fehér) vagy bármilyen rozét szoktam választani.

Késő nyári estéken a testesebb borok is kellemesek. Itt szóba jöhet a fehér, a schiller, a vörös.

Ha bejön a hideg, jobban hajlok a vörös borok felé. Habár karácsonykor a Tokaji és a Pécsi Cirflandi (ami zserbóval maga az orgazmus) számomra az ünnep része.

Ne felejtsük el a habzó borokat, a pezsgőket és a Champagne sem! Ezek -áruk miatt- főleg különleges alkalmakkor jönnek elő nálam.


Hogy melyik borban mit szeretek?


Fehéreknél az illatokat és az ásványosságot(!).

Rozénál az illatosságot és gyümölcsösséget.

Schillernél és könnyű vörösnél a fiatalságot, a lendületet.

Komoly újvilági vöröseknél a gyümölcs bombákat és az erejét, és a közepes összetettséget (pl: pinotage).

Komoly óvilági vöröseknél inkább a selymességet, enyhe fűszerességet, komplexitást, a fejlődést: azt hogy a bor órákon át kóstolva mindig új és új arcát mutatja.

Könnyű habzó boroknál és pezsgőnél a finom, apró, simogató (nem csípős) bubit és a frissességet.

Komoly pezsgőknél és Champagne-nál a csiklandozóan finom bubikat, a komplexitást és a sokoldalúságot.


Tehát: fehér, rozé, schiller, vörös, habzó borok.


Ha étteremben, vagy olyan helyen vagyok, ahol nem bízok a minőségben, akkor maradok a fehérnél, vagy a rozénál. Mert a fehér és rozé bort olcsóbb előállítani, a vöröset meg könnyebb elrontani. A legtöbb helyen fiatal bort adnak, és abban bizony a rozé az úr és fehér is jobban teljesít, mint a vörös.

2013. szept. 7. 19:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Kicsit lendületesen írtam, és nem válaszoltam az "édes-száraz" kérdésre:

fehér: száraztól édesig

rozé: félszáraz és száraz

schiller: száraz

vörös: száraz

habzó borok: száraz

2013. szept. 7. 19:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim válasza:
Száraz vörös. Mert Bordeauxban találkoztam először borral, könnyű volt a minőséget megszeretni. Ráadásul ott ebből van a legtöbb.
2013. szept. 11. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!