Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Úzó készítésénél az alszeszt...

Úzó készítésénél az alszeszt a fűszerekkel együtt főzőm le?

Figyelt kérdés
Pl : Csillag ánizzsal

2014. máj. 5. 20:07
 1/4 anonim ***** válasza:

2 verzió van: Egyszerűbb és nehezebb.

1. Van az alap szesz, pl.: pálinka ebbe simán belerakod őrölve az ánizst és a cukrot és hagyod állni majd leszűröd, ízre jó lesz, csak a színe marad sárga, magyarul ha kínálni akarsz belőle akkor nem a legmutatósabb, de ízre tökéletes.

2. Lefőzöd újra, igaz ez picit veszteséges, de jobb az eredmény, páleszt be a főzőbe, bele az őrleményt és szépen lefőzöd, eleje, vége itt is elmegy ugye, de cserébe szép tiszta anyagot kapsz, ezt utána cukrozod és kész is, ízre ugyanaz mint az első, de színtelen.

2014. máj. 6. 01:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 Phoney ***** válasza:

Az úzót nem alszeszből főzik, hanem finomított, fogyasztásra kész alkoholt főznek le újra. Ez már csak azért is fontos, mert az alszeszből még előpárlatot kell elvenni főzéskor, és azzal együtt elveszítheted a fűszerek illóolajait.


Igen, fűszerekkel együtt kell lefőzni, és ha biztosra akarsz menni, akkor főzés előtt egy nappal összeturmixolod a fűszereket a szesszel. Csak nagyon keveset kell elvenni az elején, itt már nincs igazi előpárlat. Utópárlat viszont van, kb. 60°-os lejövőtől kell figyelni a rossz ízeket.

2014. máj. 6. 08:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:

Phoney!

Én gyümölcspárlatból szeretném csinálni,azaz akkor gondolom ugyanúgy kell leválasztani mint a sima pálinkánál,nem?

2014. máj. 6. 08:36
 4/4 Phoney ***** válasza:

Ha kész gyümölcspálinkából készíted, akkor már nem kell még egyszer előpárlatot elvenni a harmadik főzésnél, hanem mint mondtam, csak íz alapján a legeslegelejét, majd utópárlatot.


Ha alszeszből készíted (amit még finomítani kéne, hogy pálinka legyen), akkor viszont ugyanúgy kell elvenni előpárlatot, mint fűszerek nélkül, de így valószínűleg nem lesz rendes ánizsos íze, ezért is nem ajánlom ezt a variációt.


(Ez persze nem ugyanaz a két változat, mint amit az első írt, mert az úzót mindenképpen le kell főzni a fűszerekkel. Pontosabban így sem úzó lesz, mert az mindig rektifikált szeszből készül, de ez most nem érdekes.)

2014. máj. 6. 09:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!