Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Házilag szeretnék erjeszteni...

Házilag szeretnék erjeszteni valami rizsborféleséget, milyen arányban kell bele élesztő?

Figyelt kérdés
Rizsből, vízből és háztartási élesztőből készíteném el. Arra is kíváncsi lennék, meddig kell hagyni állni, stb.

2014. aug. 15. 16:48
 1/5 Phoney ***** válasza:
100%

A rizsben keményítő van, csak úgy nem fog megerjedni. 1-2 százalék persze erjed az étkezési rizs szabad cukortartalmából, de ennyi.


A szakéhoz és hasonlókhoz egy gombakultúrát használnak, ami átalakítja a keményítőt cukorrá. (Persze el lehet cukrosítani árpamalátával vagy előregyártott enzimmel is.)


Élesztő nem sok kell, 20 liter gabonacefréhez szoktak egy evőkanállal.

2014. aug. 15. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
20 literre elég 7 g száraz élesztõ
2014. aug. 15. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
az étkezési rizs nem megfelelő erre a célra, magas keményítőtartalma miatt
2014. aug. 15. 17:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:

Rizspálinka: (elég erős lesz belőle)


fél kiló rizs

4 dk élesztő

5 cm egész fahéj

5 db szegfűszeg

10 dk mazsola

2 db karikára vágott citrom


3,5 dl vízből és 1,5 kg cukorból szirupot főzünk. Nem kell sűrűre főzni.

Egy 3 literes üvegbe tesszük a hozzávalókat és a kihűlt szirupot ráöntjük.

Lekötjük celofánnal, néhány helyen kilyukasztva.

28 napig hűvös helyen érleljük, majd leszűrjük.

Ízesíthetjük aromával.

2014. aug. 15. 17:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 Phoney ***** válasza:

Időpont ma 17:41

Ez egy cukorcefre, amiben feleslegesen van ilyen sok rizs. Valamennyi kell (tápanyagnak), hogy az élesztő eléljen a cukros vízben, de az alkohol a kristálycukorból lesz.

2014. aug. 15. 23:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!