Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi a különbség a porter és a...

Mi a különbség a porter és a stout között?

Figyelt kérdés
Mindegyik barna sör, ugye? És ízben mi a különbség?
2015. máj. 17. 19:36
 1/8 anonim ***** válasza:

porter

sötét, édeskés, testes ale (felső erjesztésű). Londonban "főzték ki" a XVII. század végén, az entire, vagyis a "teljes" sör kiváltására, ami nem volt más mint a kocsmákban kapható összes csapot sör keveréke. Nevét legfőbb fogyasztóiról, a piaci hordárokról, vagyis a "trógerekről" kapta. Mai változatai határozottan pörkölt malátás karakterűek.



stout

sötétbarna-fekete, felső erjedésű sör, krémszerű habbal. Írorszgában a legelterjedtebb fajta, de Angliában és világ más részein is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A porterrel szemben mindig van benne némi malátázatlan pörkölt árpa.

2015. máj. 23. 22:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Na végre egy hozzászóló! Köszi! :))
2015. máj. 23. 22:48
 3/8 anonim ***** válasza:

+1:


Imperial Stout

A gyarmati időket idéző testes, magas, alkoholtartalmú stout. Ennek a sörfajtának mindenképpen ki kellett bírnia a többhetes, esetleg több hónapos tengeri utazást is, ezért behajózáskor még bőven tartalmazott ki nem erjedt cukrot, ami a hosszú út alatt lassan átalakult alkohollá, így védve a sört a megromlástól. Alkoholtartalma általában 8-10%os, de esetenként még több.

2015. máj. 23. 22:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
És melyiket szokták ízesíteni csokival, vagy esetleg vaníliával? A portert vagy a stout-ot?
2015. máj. 23. 22:50
 5/8 anonim ***** válasza:

Sőt! Most, hogy szétnéztem a polcon... Van tejes stout is :)


Barna sörhöz a szokásos sörfőző cukrok helyett tejcukrot használtak egy britt úriember javaslatára. Mivel a laktóz nem erjed meg, édesebb, lágyabb alacsonyabb alkoholtartalmú főzetet kaptak. A "sörfőzés forradalmaként" dicsért új főzetnek egészségmegőrző jellemzőket tulajdonítottak, és még szoptató anyáknak is ajánlották az orvosok!!

2015. máj. 23. 22:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Mindkettőt szokták csokizni is, vaníliázni is, vagy éppen kávézni.


Rizmajer oldalán van fen egy jófajta videó, hogyan készült az ő csokis soutujuk (illetve kakaós)... rizmajersor.hu/hireink_2015.html >> 2015.02.19.- Édes Élet Sörpremier

2015. máj. 23. 22:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm az infót! :)
2015. máj. 23. 22:56
 8/8 anonim ***** válasza:
Számomra a porter jobban bejön. A sout inkább már (jó értelemben) "mocsár ízűbb". A porterek inkább füstösebbek szoktak lenni és krémesebbek.
2015. máj. 23. 22:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!