Mi a különbség a porter és a stout között?
porter
sötét, édeskés, testes ale (felső erjesztésű). Londonban "főzték ki" a XVII. század végén, az entire, vagyis a "teljes" sör kiváltására, ami nem volt más mint a kocsmákban kapható összes csapot sör keveréke. Nevét legfőbb fogyasztóiról, a piaci hordárokról, vagyis a "trógerekről" kapta. Mai változatai határozottan pörkölt malátás karakterűek.
stout
sötétbarna-fekete, felső erjedésű sör, krémszerű habbal. Írorszgában a legelterjedtebb fajta, de Angliában és világ más részein is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A porterrel szemben mindig van benne némi malátázatlan pörkölt árpa.
+1:
Imperial Stout
A gyarmati időket idéző testes, magas, alkoholtartalmú stout. Ennek a sörfajtának mindenképpen ki kellett bírnia a többhetes, esetleg több hónapos tengeri utazást is, ezért behajózáskor még bőven tartalmazott ki nem erjedt cukrot, ami a hosszú út alatt lassan átalakult alkohollá, így védve a sört a megromlástól. Alkoholtartalma általában 8-10%os, de esetenként még több.
Sőt! Most, hogy szétnéztem a polcon... Van tejes stout is :)
Barna sörhöz a szokásos sörfőző cukrok helyett tejcukrot használtak egy britt úriember javaslatára. Mivel a laktóz nem erjed meg, édesebb, lágyabb alacsonyabb alkoholtartalmú főzetet kaptak. A "sörfőzés forradalmaként" dicsért új főzetnek egészségmegőrző jellemzőket tulajdonítottak, és még szoptató anyáknak is ajánlották az orvosok!!
Mindkettőt szokták csokizni is, vaníliázni is, vagy éppen kávézni.
Rizmajer oldalán van fen egy jófajta videó, hogyan készült az ő csokis soutujuk (illetve kakaós)... rizmajersor.hu/hireink_2015.html >> 2015.02.19.- Édes Élet Sörpremier
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!