Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A magas minőséggel rendelkező...

A magas minőséggel rendelkező sörök többsége alsó vagy felső erjesztésű?

Figyelt kérdés
Érdekel, hogy melyiket tekintik minőségi sörnek.

2016. jan. 9. 19:42
 1/10 Phoney ***** válasza:
80%

Mind a kettőből azt tekintik minőségi sörnek, ami rendesen meg van csinálva. Csak laikusok és sznobok fejében léteznek felsőbb- és alsóbbrendű italfajták. Szintén csak az előbbi két csoport hiszi azt, hogy van egy éles vonal, ahonnan jó minőségűnek számít az ital.


Mivel alsóerjesztűsé sörből eleve sokkal több készül a világban, így elég értelmetlen a kérdés, hogy a jó sörök többsége milyen. Persze, hogy a jó sörök közt is alsóerjesztésűből lesz több.


Ha (hülye számokat fogok mondani) létezik a világon 100 féle alsóerjesztésű, de abból csak 10 jó, és létezik 15 féle felsőerjesztésű, amiből 7 jó, akkor az ugye nem azt jelenti, hogy az alsóerjesztésű jobb. De azt sem jelenti, hogy a felsőerjesztésű lenne jobb, hanem pl. kevésbé éri meg rosszat csinálni belőle.

2016. jan. 9. 20:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:

Bizony nem ettől függ, hogy melyik minőségi, vagy nem. Mindkettőből vannak jó sörök és borzalmasak is.

Ajánlom, hogy nézz meg egy sör családfát és rájössz, hogy a kérdés valóban nem itt dől el.

[link]

2016. jan. 10. 13:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
Lambicokról is jó lenne tudni valamit, mert nem csak ez a kétféle erjesztés létezik.
2016. jan. 10. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
Igyál egy Guinness-t, a többit fogd a nyuszira.
2016. jan. 16. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
Miért is?
2016. jan. 16. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
Persze tudom, hogy van spontán erjesztésű sör is, de ugyebár azt nem csinálják nagy mennyiségben. Gondoltam van közöttük valami különbség, ízvilágban vagy valamiben.
2016. jan. 17. 14:04
 7/10 Phoney ***** válasza:
Van különbség, de ettől nem lesz az egyik jobb a másiknál.
2016. jan. 17. 14:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:
Leírnád a különbségeket?
2016. jan. 17. 14:11
 9/10 anonim ***** válasza:

Élesztő hozzáadásával kádakban, vagy tartályokban megkezdődik a fermentáció, ahol malátacukorból alkohol és szén-dioxid képződik.

Alsó erjesztés alacsonyabb hőfokon, lassabban megy végbe, ezért az szaporodó élesztő massza szétválik egymástól és lesüllyed. Ez hosszabb ideig tart és kicsit más is lesz az íze a sörnek, hiszen tovább ázik, bár alacsony hőmérsékleten (2-7°C)

Felső erjesztés gyorsabban megy végbe, ezért az egybe maradó élesztő-szövetbe beleakad a CO2 és a felületre viszi. Magasabb hőmérsékleten történik és rövidebb ideig. Ezért MÁS aroma anyagok oldódnak ki.

2016. jan. 17. 14:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
De Mojjó is leírhatná, hogy hogyan képzeli ezt el.
2016. jan. 17. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!