Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A száraz bor miért üti ki...

A száraz bor miért üti ki jobban az embert, mint ugyanannyi édes bor?

Figyelt kérdés
2016. okt. 4. 20:46
 1/8 Phoney ***** válasza:
100%
Ha egyforma az alkoholartalmuk, akkor nem üti ki jobban. Esetleg ha valamilyen okból a szárazat iszod gyorsabban, bár ez fordítva szokott lenni.
2016. okt. 4. 21:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem üti ki jobban.
2016. okt. 4. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Ellent kell mondjak nektek.


1-nél több alkalommal volt, hogy egy régi jó barátommal megittunk egy-egy üveg azonos alkoholtartalmú borokat, ahol néha szárazat, néha édeset ittunk. Az édes után csak kellemes, laza állapotban voltam mindig, sőt, néha csak kijózanodtam egyszerűen az ivászat után nem sokkal.


A száraz megivása után pedig jellemzően elálmosodtam és sokkal hamarabb a fejembe szállt, mint azt képzeltem. Egy üveg száraz bor ivása után néha legszívesebben lefeküdnék aludni, édes bor után pedig az utolsó pohár elfogyasztása után fél órával már úgy érzem kezdek kijózanodni.

2016. okt. 4. 21:56
 4/8 anonim ***** válasza:

Az feltehetőleg véletlen volt, amikor a szárazat ittad, akkor fáradtabb állapotban álltál neki.


Esetleg annyiban lehet igazad, hogy ha az édes bor fehér volt, a száraz meg vörös, akkor azt figyelembe kell venni, hogy a vörösekben több a metilalkohol, ami az etilalkoholnál jobban megüti az embert.

2016. okt. 4. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
Nem üt ki jobban, csak a szárazból könnyebb többet meginni, mint az édesből.
2016. okt. 4. 22:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Szerintem sem üt ki jobban a száraz (csak ha eleve erősebb bor volt, fáradtabb voltál, stb)

Viszont az édes bor után sokkal nagyobb a macskajaj másnap.

2016. okt. 5. 11:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim válasza:
mert száraz-.-
2016. okt. 16. 13:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim válasza:

Semmi köze sincs az akkori állapotodhoz. Amikor a mustot a borélesztővel érlelik, akkor az élesztés során a mustban található fruktóz (lényegében cukor) alkohollá válik. Minél nagyobb a szőlő cukortaralma, annál jobb.

A száraz boroknál az érlelés folyamata addig zajlik, amíg az összes cukorból alkohol nem lesz. Ezért a cukor hiánya miatt nem lesz édes.

Az édes borok érlelését megszakítják, ezért kevesebb bennük az alkohol, és több a cukor. És azt felejtsük el, hogy a borba utólag raknak cukrot, egy jó minőségű édes borral ilyet nem tesznek.

Szóval lényegében a száraz borok több alkoholt tartalmaznak.

2022. márc. 10. 14:49
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!