Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A Chivas Regal jó whisky?

A Chivas Regal jó whisky?

Figyelt kérdés
(12 éves)

2016. dec. 29. 22:16
1 2
 11/18 Phoney ***** válasza:
100%

ma 10:19


Melyik az a középkategóriás whisky, amelyik árának a feléért ugyanolyan jó pálinkát kapsz? És melyik az a pálinka?


Én elég sokféle whiskyt, borpárlatot és pálinkát is megvettem már, és a három közül minden árkategóriában whiskyből a legkönnyebb jó vételt találni. Persze lehet, hogy nem hipermarketben kell italt venni – rossz választékból és rossz árakon –, hanem italboltban.


Pálinkából 10-12000/liter körül kezdődnek az olyanok, amikért érdemes odaadni az árát. Ez alatt szó szerint kár kidobni a pénzt (kivéve esetleg az akciós árakat), de még ennyiért is rengeteg „prémiumként” népszerűsített középszart lehet kapni. Borpárlatból szintén úgy kell vadászni, hogy valami értelmeset kapj ennyi pénzért, pláne kevesebbért.


Nem a nyersanyag ára számít, hanem a teljes előállítási költség. Szerinted ha 10000 Ft/L alatt nem lehet értelmes szilvapálinkát kapni, ahhoz mennyi köze van a gyümölcs árának? Mennyi egy liter pálinkának való szilva *felvásárlási* ára? Hát, a 10000 Ft-hoz képest igen kevés... és azt is jegyezzük meg, hogy a pálinka literenként kb. 1000 Ft adókedvezményt kap a NETA-mentessége miatt. (Keserűlikőrt gyártani pedig nem drága, pont ezért lehet olcsón is egész jókat kapni.)


A whiskyt nagyon olcsó megfőzni (legalábbis a hagyományos, nagy lepárlókban), de se a hordók, se a tárolás nincsenek ingyen, se az, hogy évekig ül benne a pénz. Ennek mind meg kell térülni, miközben a pálinkafőzdék 1000 forint szilvából 12000 forintos pálinkát csinálnak, és pár hónap múlva már megy is a palackba.

2016. dec. 30. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 anonim ***** válasza:
52%

# 11


Nézd, NAGYON JÓ minőségű házipálinkát bármikor szerzek neked 3-6 ezer Ft/L áron. Középkategóriásat 2-4 ezer Ft/L áron.


De oké, hagyjuk a szürkegazdaságot, maradjunk a teljesen legális piacon. Borpárlatot, szőlőpálinkát, törkölypálinkát értelemszerűen borászoknál érdemes venni, bőven találsz 10 ezer alatt, korrekt minőségben.


Abban is gondolom egyetértünk, hogy az Unicum vagy a Jägermeister egyik sem egy alja-pia, mondjuk úgy, hogy legalább középkategóriás. (A fanok természetesen nem adják alább a szuperlativusznál). Na most az Unicumot megkapod 6 ezer alatt, Jägert 5 ezer alatt is.


Vagy egy további példa, FELSŐ KATEGÓRIÁS vodkát kapsz már 35-40 dollár/L áron (10-12 ezer Ft) a nemzetközi kereskedelemben. Mutass nekem felső kategóriás whiskyt ennyiért!


Az sem igaz, hogy a whiskynél az évekig tartó érlelés költségnövelő tényező. (Bár ennek az elhitetése a whisky-marketing része). Ez csak egy kezdő vállalkozásra igaz, de egy bejáratott név esetében már régóta nem. Egyszer kellett a pincéket megépíteni, és egyszer kellett türelemmel kivárni az érlelési időt, attól kezdve már önjáróan forog a rendszer, és nem "áll a pénze" a befektetőnek. Ahogy befektet egy összeget az egyik kezével, úgy térül meg busásan a korábbi befektetés a másik kezében.


Mindemellett az évekig tartó érlelgetés, bármennyire is alapvető összetevője a whiskynek, annyi értéket azért nem ad hozzá, mint amennyi pénzt elkérnek érte. (Jó, ez utóbbi megállapításom szubjektív értékítélet, beismerem. De a korábbiak viszont mind objektív tények.)

2016. dec. 30. 12:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 anonim ***** válasza:
90%
#12 hú, ennyi baromságot egy hozzászólásban.
2016. dec. 30. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 Phoney ***** válasza:
76%

ma 12:02


Hát, örülök, hogy azért mégsem akarod erőltetni a fekete pálinka és a kereskedelmi whisky árösszehasonlítását, amikor túlárazottságról van szó.


Úgy látom, azt akarod mondani, hogy a felsőkategóriás vodka 10-12 ezer, whiskyből meg a 10-12 ezres nem számít felsőkategóriásnak, ezért a vodka olcsóbban is jó. A valóságban viszont vodkából egyszerűen nem létezik az a felsőkategória, ami whiskynél igen. A vodkánál – definíció szerint finomszesz lévén – ezen a szinten megáll a tudomány és egyszerűen nem lehet jobbat csinálni. Ezek a „felsőkategóirás” vodkák semmivel nem értelmesebb italok, mint egy-egy jobb whisky a 10-12 ezresek közül. Soha nem vettem még egész üveget ezekből a 10-12-es vodkákból, mert kóstoltam már egy párat, és hát oké, hogy szépen csúsznak, de ennyi pénzért ezer jobb ötletem van minőségi italra. Whiskyből is, brandyből is, rumból is, pálinkából is.


(Egyébként érdekes, hogy a vodkát hozod fel, mikor pont ez az az ital, aminél lényegében a marketinget fizeted ki. A tervezett minőségnek megfelelő finomító- és szűrőrendszer egyszeri kiépítése után bármelyiknek párszáz forintos az előállítási költsége: olcsó alapanyag, energiatakarékos lepárló, érlelés nincs. Cserébe persze íze sincs, legalábbis a hagyományosabb párlatfajtákkal összemérve.)


A keserűlikőr szintén egy kivételesen költséghatékony ital: tisztaszesz, fűszerek, cukor, pár hónap pihentetés. Azt azért nem mondanám, hogy komoly italok ezek a 3-4 ezres keserűk, de igaz, hogy az árkategóriában előnyük van (ami viszont nagyrészt abból ered, hogy a nem kommersz keserű szintén NETA-mentes...). Ha igazán komoly növénylikőrt akarsz (Chartreuse VEP meg ilyenek), az már nem olcsó.


Ha békén hagyjuk a likőröket és más, finomszeszből készült olcsó italokat, akkor nem tudom, milyen égetett szesz tudna kimondottan jobb ár/érték arányt a whiskynél. Mondj már légy szíves néhány konkrét, nem finomszesz alapú rövidital-márkát, amivel szerinted a whiskyk hasonló áron nem tudnak versenyezni.


A whisky mögött hatalmas infrastruktúra van (a gabonától az értékesítésig minden szinten), és ezzel rengeteg költséget tudnak lefaragni. Nemcsak hogy a marketingre tudják lazán megspórolni a szükséges pénzt, hanem még jól is kereshetnek vele anélkül, hogy az élvezeti értékéhez képest túláraznák (bár tény, hogy egyesek megteszik). A marketing teljesen meg tud térülni olyan formában, hogy ha népszerű lesz egy ital és nagyon sokat tudnak belőle eladni, akkor többet zuhannak a költségek, mint amibe a marketing kerül.


Hogy nem ad hozzá „annyit” az érlelés, hát most már kíváncsi vagyok, mondj már néhány olyan whiskyt, amiket ismersz és szerinted túlárazott; lehet, hogy amiket te kóstoltál, azokra igaz is.

2016. dec. 30. 14:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Nekem most van itthon Chivas és Black Label is, összehasonlítva a Black Label sokkal ízesebb, de még mindig nem mondanám nehezen ihatónak. Ha azt nézzük, hogy olcsóbb is kicsit mint a Chivas, akkor azt mondom simán jobban jársz vele.
2016. dec. 30. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 Dorian Gray ***** válasza:

Phoney:


Azért ma már nem szabadna, hogy nagy művészet legyen Chivas árban (+10%), sokkal jobb whiskyt találni. Csak sajnos idehaza, elterjedt kb 4-5 blended, 1-1 bourbon, és a Chisvas "az Isten", mert hú de drága és hú de jó. A minap az ósanban láttam 10 éves Laphroaigot, ami szerintem köröket ver rá. De egy kis sarki boltban is láttam ugyanannyiért, plusz mellé 12 éves Glendronachot,ami az olyan 10 ezer forintos kategóriában kimagaslóár-érték arányú, meg 10ébes Glenmorangie-t is. Azért szerencsére egyre több helyen kezdenek kitörni a legalja szuperpupuláris whiskykből, amik azért kerülnek annyiba,amennyibe mert rajta a cetli, hogy SétálóJancsi, JackDönci, vagy Chivas, ugyanakkor kis lepárlók single maltjait is meg lehet kapni hasonló árban és bizony sokkal jobbak. Csak nehéz a berögzült konzumdolgokon változtatni.

2017. jan. 13. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 Phoney ***** válasza:

Dorian Gray:


Nem művészet a Chivas 12 (+10%) áráért jobb whiskyt találni, nem is mondtam ilyet. (Kivéve, ha az ember csak hipermarketben hajlandó vásárolni.) Ez csak a skót whisky problémája, azon belül is inkább a blended scotch-é. Mifelénk a Chivas12 7300 Ft, a +10% még mindig csak 8030. Namost 8 ezerig egész jó kínálat van nála értelmesebb bourbönökből, vagy nevezhetjük jobbnak a Bushmills Black Bush-t is, de blended scotch-ból még ugyanilyen jót se könnyű találni, és ennyiért most már értelmes maltokról se nagyon tudok. Igen, ha 10e fölé mész, akkor hirtelen egész jó maltok is vannak, szerencsére.

2017. jan. 14. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 anonim ***** válasza:

Szerintem a Chivas totálisan túl van értékelve, és nem tudom miért van úgy beállítva, mintha valami fú de nagy minőségi cucc lenne.... Én egyáltalán nem szeretem .

Persze, ha kínálnak akkor betolom, de magamtól nem vennék .

Vannak sokkal jobb whisky-k, whiskey-k, ebben az árkategóriában szerintem .

Rengeteg -itthon- ismeretlen név, márka van a boltokban viszonylag elfogadható áron, amik ezerszer jobbak ennél a divat italnál.

Pl. most vettem egy palack Talisker-t, már az első korty ráver a Chivasra... Persze attól is függ hány éves, stb...

13 ezerért ez a Talisker sokkal finomabb, igaz erősebb is, 45,8-as . Nekem a Chivas olyan, mintha valami alkoholos olaj lenne az üvegben . De mindenkinek más az ízlése .

2017. máj. 11. 18:50
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!