Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Házilag hogyan tudok szénsavat...

Házilag hogyan tudok szénsavat tenni a borba? (lent kifejtem az ötletem)

Figyelt kérdés

Főztem már sok sört, abba ugye úgy kerül, hogy palackozáskor megadott mennyiségű cukrot teszek hozzá. Csináltam már cidert is, az is ugyanez a módszer.


Eszembe jutott, hogy van nekem pár üveg házi meggyborom, előző nyáron csináltam. Ha felbontom, átöntöm kifertőtlenített csatos üvegekbe, majd adagolok hozzá cukrot, vajon szénsavas lesz? Élhet még benne az élesztő?


2018. ápr. 4. 14:39
 1/9 anonim ***** válasza:
37%

Ez jó ötletnek tűnik, próbáld ki!


Lényegében pezsgő lesz belőle, ha működik. (vagy habzóbor, vagy mittudomén minek szabad nevezni)

Ha nem működik, akkor meg lesz meggyboreceted.

2018. ápr. 4. 14:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
71%
Szódás szifonba tedd és nyomd rá a patront.
2018. ápr. 4. 14:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
0%
Ja, a cukron kívül kell bele fajélesztő is! Mert a borban már nincs elegendő, ami elindítja az ismételt erjedést.
2018. ápr. 4. 14:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
63%
Ami szót keresel, az a "fröccs" :D
2018. ápr. 4. 15:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszi! Kb. mennyi fajélesztőt adjak egy literhez? A 20g-os tasakot 100L-hez írja. Egy teás kanál hegyével jó leszek, vagy az még kevés?
2018. ápr. 4. 15:16
 6/9 anonim ***** válasza:

Na az nem egyszerű kérdés. 1 literre ha jól számolom kb 0,2 g kellene.

Amennyire visszaemlékszem a tasak tartalmára, kb egy kis késhegyni kellene. Vagy azt mondanám egy csipetnyi.


De ha konkrét szeretnék lenni, akkor ízlés szerint. :)


Mekkora üveggel próbálkozol?

2018. ápr. 4. 16:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
48%

Nem tudom mennyi cukor lehet most a borban, de az erjedéshez és a buborékossághoz 24g/literre kell beállítani.

Én valahogy úgy csinálnám, hogy cukorszirupot készítek (mondjuk 10 g cukor és 1 dl víz, ezt felforralom, hogy feloldódjon a cukor, és hogy sterilizáljam). Ezt akkor tudom, hogy hozzávetőleg 100 g/literes töménységű oldat.

Lehűtöm.

Ha saccolnám, akkor a meggybor cukortartalma nincs 10% se.

Vagyis minden literhez adhatok a szirupomból 1,5 dl-t (ez 15 gramm cukor).


Ebbe megy egy csipet élesztő.


És ezt kell valahogy továbbmatekozni, hogy a literes vagy akármekkora üvegbe bele tudd tenni.


De az erjedés során 5-6 bar nyomás fog keletkezni, amit bent kell tartani. Valahogy.

2018. ápr. 4. 16:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszi! A csatos sörösüvegek kibírják, amíg erjed bennük a sör, olyanba tettem. Néha majd egy kicsit szisszentek rajta, hátha nem robban fel...
2018. ápr. 5. 10:25
 9/9 anonim ***** válasza:
Peszgőkészítésnek les szerintem utána, hisz lényegében majdnem az a cél.
2018. ápr. 6. 23:38
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!