Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Tudtok mondani néhány vegetári...

Egy Wiwee kérdése:

Tudtok mondani néhány vegetáriánus recepteket?

Figyelt kérdés
Most lettem, nemrég vegetáriánus , és recepteket szeretnék kérni mert néztem a neten is de, nem nagyon váltak be bár, volt néhány jó is! Szóval néhány bevált recept kérek szépen,köszi!:)

2012. dec. 31. 12:50
 1/7 anonim ***** válasza:

Itt találsz több érdekes receptet is


[link]

2012. dec. 31. 13:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Amiket én imádok, rendszeresen készítek, azokat leírom most...bocsi, ha hosszadalmas :)


Levesek (krémleves-mániám van)


Póré/fokhagymakrémleves

[link]

[link]

(megjegyzés: itt mindkettőben iszonyat nagy adagok vannak leírva, a fele is elég 3 napra egy embernek. A sima hagymakrémlevesbe én pórét szoktam rakni főni, miután egy fej hagymát megdinszteltem és liszttel besűrítettem, majd amikor kész a leves, leszűröm a pórét, leturmixolom és egy forralásig visszateszem a levesbe. A "húsleves"-t a legtöbb recept 2 kockából főzött levesnek érti, minden egyéb nélkül, hamar kész van. Én személy szerint a hagymát engedem fel vízzel, dobom bele a két leveskockát meg a pórét, és úgy főzöm készre, nem előre főzöm le a levest).


ROquefortos borsókrémleves

"Hozzávalók:


fél kg friss vagy 1 csomag mirelit zöldborsó, 10 dkg roquefort sajt, 1 csokor petrezselyem, csipetnyi cukor, 1 teáskanál só, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 2-3 szelet kenyér, fehérbors,0,10 l tejszín


Elkészítése:


A zöldborsót vajon megpároljuk, állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet, majd felöntjük kb. 1 l vízzel. Beletesszük az ízesítőket és kis lángon 10 percig főzzük. Leturmixoljuk és átszűrjük.Tányérokba tesszük és gazdagon megszórjuk reszelt sajttal és apróra vágott petrezselyemmel. Pirítóskenyér-kockákkal tálaljuk."


Burgonyakrémleves

[link]


Tárkonyos gombaragu

[link]


Sajtleves:

[link]


Cukkínikrémleves:

[link]


Egyebek, amik minden egyszerű receptkönyvben benne vannak: köménymagos leves, bableves, borsóleves, krumplileves ezeket szeretem :)


Főételek:


Rántott cukkíni/padlizsán/gomba/trappista/camambert/brokkoli/karfiol/spárga/újhagyma


Ez gondolom egyértelmű :) Én majdnem mindent tartárral eszek, de másféle önteteket is lehet hozzá készíteni, ízlés szerint. A camambert áfonyalekvárral az igazi (ikeás a kedvenc).


Rakott brokkoli/karfiol

Tepsit kivajazva, alulra rizs, rá egy fej hagyma, erre jön a brokkoi/karfiol (előtte forrásban lévő sós vízben 10 perc alatt puhára főzni), majd leönteni az egészet egy főzőtejszínben elkevert tojással, borssal és szerecsendióval fűszerezve. A tetejére reszelt sajt.


Csőben sült spárga/újhagyma:

[link]


Padlizsántekercs:

Kis tekercsek, de nagyon laktatóak. Ehhez a padlizsánt (sózás, és egy fél óra állni hagyás után mindig!) kisütjük kevés olajon, és valamilyen hideg töltelékkel feltekerjük, kb. bármilyen töltelék mehet bele, én a sajtkrémeset és a mediterrán fűszerezésűt szeretem a legjobban:

[link]

[link]


Lecsó, ezt gondolom nem kell magyarázni:)


És a ratatouille, a francia lecsó:

[link]


Zöldséges-tejszínes tészta:

CSőtésztát szoktam főzni hozzá, és ízlés szerint zöldségeket felaprítani (paradicsom, pepperoni, kaliforniai paprika, gomba, kukorica főleg nálam, esetenként cukkíni is), ezeket a zöldségeket egy pohár habtejszínnel és egy pohár tejföllel és egy tojással összekeverem, megfűszerezem (én jó sok borssal, chilivel és oregánóval, de kinek-mi). Egy tűzálló tálat kivajazok, a tésztát a zöldséges trutyival összeforgatom, és az egészet a tálba öntöm, reszelt sajttal fedem le, aztán sütöm, amíg rendesen meg nem pirul:)


Gombapörkölt:

[link]


Pirított hagymás sajtos nokedli:

400g liszt, 4 tojás és 125 ml vízből egy kis sóval nokedlitésztát készítek, forró vízbe szaggatom, kifőzöm. Közben bő vajon megpirítok 1 kisebb fej hagymát, de teljesen barnára, épphogy csak ne égjen. A kész nokedliket kiszűröm, hidegvizes leöntés nélkül egy zárható tálba teszek egy réteget, rá reszelt ementálit, megint egy réteg nokedli, és megint ementáli, amíg a kettő el nem fogy. Lezárom a tálat 5 percre, hogy a sajt jól megolvadjon, majd kinyitom és összeforgatom. Tálaláskor az olvasztott vajas pirított hagymát a tetejére csurgatom-teszem, és ismét összeforgatom. Sóval, borssal ízesítem.


Töltött gomba/paradicsom/paprika/hagyma:

Megtisztítjuk és kibelezzük az adott zöldséget, majd tetszés szerinti zöldségekkel töltjük tejszínnel és fűszerekkel felöntve, a tetejét sajttal megszórva. Sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul.


Kétszer sült töltött krumpli (imádom, ebből a receptből készítem, bacon helyett gombát pirítok a tetejére)

[link]


Szejtános "húsos" palacsinta:

A húsos palacsinta receptje szerint főzd meg a kész szejtánt és daráld le, stb. Kicsit több fűszert használj az előírtnál. Húsevő ismerőseim szerint egy kicsit másabb csak az eredetinél, de nekik is nagyon ízlett (összehasonlításképp megkóstoltattam:)


Egyéb, gyorsan kész, egyszerű ételek:

Vega pizza (hűtött pizzatésztából isteni, nem a félkész száraz verzióból), Rántott tofu/szejtán (egy félóra pácolás után kevés olajon kisütni).


Ami minden receptkönyvben megtalálható és vega: pogácsa a bableveshez, túrógombóc, aranygaluska, palacsinta, stíriai metélt pl.


Egy tipp a receptkereséshez: a mindmegette, nosalty oldalon látható, hogy a felhasználók hány pontot adtak az adott receptre és mennyi komment van. Válogass a népszerűek között, ahol többen is jelzik, hogy bevált, így nem tudsz mellényúlni!

2012. dec. 31. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:

Padlizsános-tészta:

a padlizsánt összevágod kis darabokra, kisütöd olajban vagy vajjal(úgy finomabb), majd ráteszel a tésztára pestot(szerintem a legfinomabb a Sparos olivás pesto), illetve sajtot, és összekevered :) Egyszerű étel, rendkívül könnyű elkészíteni, és nagyon finom :)

2013. jan. 1. 16:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

-Székely káposzta

Hagyományosan kell elkészíteni, csak hús helyett én gyros ízesítésű szejtánt teszek bele (kb 1 óra káposzta főzés után.)mert az hamarabb megfő.A végén tejföllel tálald.

Én imádom.

-Rakott zöldség

Itt a kedvenc zöldségeidet megpárolod,aztán olajozott tepsibe teszed,megfűszerezed, és a végén sajtot olvasztasz rá,majd tejföllel vagy ketchuppal tálalod.

-Meggyszósz,főtt krumplival és Chilis vegavirslivel.

A krumplit kockákra vágod, megfőződ sós vízben. A virslit kis olajban megpirítod ,a meggyszószt pedig meggybefőttből ,fűszerezed, behabarod. Isteni.

Jó étvágyat!

2013. jan. 2. 19:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

Rántott kelkáposzta: úgy szeld cikkekre, hogy a leveleket a torzsa összefogja, lobogó sós vízben egy kicsit megfuttatod, majd besózod, panírozod és törtkrumplival akármivel fincsi. Nálam holnap ez az ebéd.


Köles-fasírt: Kevés vízben puhára főzöd a kölest sóval, borssal, ha kihűlt tojással, zsemlemorzsával, fokhagymával és ami fűszert még akarsz (petrezselyem stb.) meggyúrod. Kis lapos korongokat sütés előtt még forgasd meg zsemlemorzsába.

2013. jan. 4. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
rántott hóvirág sajt zöldborsófözelékkel,nem tudom fejből a receptet de rá tudsz keresni: patiszon fasírt, csőbensült brokkoli sajtmártással :) ezek a kedvenceim (én is vega vagyok) remélem beválnak (Y)
2013. jan. 9. 21:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Nálunk most a túrófasírt meg a gombafasírt a nagy szám. A gombafasírtot úgy kell csinálni, mint a "hamist" (panírozás végén megmaradó tojás+morzsa keveréke), ebbe kell belekeverni az összevágott gombát. Fűszerezéshez pl. só-bors-paprika, persze lehet variálni.


A túrófasírthoz pedig először megpárolok 1-2 fej összevágott hagymát, aztán ezt egy-két tojással és negyed kiló túróval elkeverem. Annyi zsemlemorzsát teszek bele, hogy formázható legyen a tészta.


Mindkét tésztánál kis pogácsákat csinálok belőle, és ugyanúgy sütöm, mint a hamist. Gombócokat is lehet, azt könnyebb sütni is. Ne legyen túl puha a tészta, mert akkor nehéz átfordítani.


A másik nagy találmány a sajtos grízgaluska: úgy kell, mint a sima grízgaluskát, de kevesebb gríz kell és reszelt sajtot keverek a tésztába. Ugyanúgy állni kell hagyni, és kiskanállal lobogó vízbe szaggatni. (Opálos lesz tőle a leves, cserébe nagyon finomak a gombócok.) Ha sietek, akkor gríz helyett zsemlemorzsával csinálom, azt kevesebb ideig is elég állni hagyni.


A hét végén pedig rakott ételt szoktam csinálni a maradékokból. Ugyanúgy készül, mint amit már itt fent leírt valaki rakott zöldséget, de a zöldség egy része helyett a maradék kajákat rakom bele: főtt krumplit, párolt zöldséget, fonnyadt répát, összevágott kemény tojást, és a maradék helyre teszek csak zöldséget. Ehhez majdnem minden maradékot fel lehet használni. Szoktam tejfölös-hagymás szószt csinálni hozzá, ami párolt hagymából és tejfölből áll (+fűszerek), persze ezt is sütés előtt rakom bele.

2013. jan. 12. 20:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!