Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A fehérjét mivel lehet helyett...

A fehérjét mivel lehet helyettesíteni?

Figyelt kérdés
5.napja nem eszem húst, viszont a szervezetemnek szüksége lenne fehérjére. Csak az állati testrészektől "fosztom meg" a szervezetem, nem akarom hogy az állatnak fájjon az, ahogy elém kerül...
2015. jún. 13. 14:46
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
6%
Szalonnával vagy babapiskótával
2015. jún. 13. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
78%

Ma már volt egy ugyanilyen kérdés, tehát bemásolom az oda írt válaszomat, ha nem haragszol - nincs kedvem megint fél oldalban ugyanazt leírni :)


A húsban semmi nincs, amit pótolni kellene, mert ne lenne megtalálható más ételekben. Tehát nincs miért aggódnod.


"A húsban semmi olyan anyag nincs, ami zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban, olajokban, tejtermékekben, tojásban összességében ne lenne megtalálható. Ha változatosan fogyasztod ezeket nincs okod aggodalomra.


A tejtermékek, hús, tojás, halak valóban komplett aminósavprofillal rendelkeznek, tehát egyszerre tartalmazzák az összes esszenciális aminósavat. Ezzel szemben a növények nem, viszont különféle növények egyszerre fogyasztásával ugyanazt a komplett fehérjeprofilt viheted be a szervezetedbe. Mivel az ember általában egy nap nem csak egyféle zöldséget eszik, ezért is badarság az a feltételezés, hogy az esszenciális aminósavakból fog hiányt szenvedni valaki. Mindemellé azt sem árt tudni, hogy nem muszáj minden nap minden esszenciális aminósavat bevinni, ugyanis a szervezet tárolni is képes ezeket. Magyarán nem kell görcsösen fehérje-komplettáló táblázatokhoz ragaszkodni az étkezéshez, egyszerűen csak odafigyelni arra, hogy 1-2 fajta hüvelyest, és ugyanúgy 1-2 fajta zöldséget legalább mindennap fogyasszon az az ember, aki tényleg semmilyen tejterméket, tojást, húst nem vesz magához. Aki az utóbbiak bármelyikét fogyasztja, arra ez eleve nem vonatozik, tehát az átlag vegetáriánusra sem, aki vagy tejtermékeket vagy tojást igenis fogyaszt - csak a vegánok hagyják el ezeket is.


Szóval kérdező, a lényeg az, hogy egyél nyugodtan ami jól esik, pótlásra meg nem lesz szükséged. A vitaminokéra pláne nem, azokból pont, hogy többet fogsz bevinni több zöldség fogyasztásával."


Remélem így kicsit érthetőbb a dolog.

2015. jún. 13. 14:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
0%

#2 VESZÉLYES HÜLYESÉGET TERJESZT.


A húsban máshol meg nem található aminosavak vannak, amiket a szervezeted nem tud előállítani magában.

Tehát muszály állati eredetű táplálékot enned, pl. tejterméket, tojást.


Megjegyzem a tömegével elevenen forró vízbe dobott zöldségektől miért nem kavarog a gyomorod? Azok is élőlények, éreznek, fáj nekik!

Haljon 1 tehén, vagy egymilliárd szál búza hogy te ehess?

2015. jún. 13. 15:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Jézusom 3-as te nem vagy normális. Ha már ekkora baromságokat állítasz, akkor kérlek támaszd is alá valamilyen kutatással. A tudomány mai állása szerint a fehérjéket tökéletesen be lehet vinni növényekből is, komplettálással.
2015. jún. 13. 15:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 A kérdező kommentje:

#2-es nagyon köszönöm a válaszod! Érthető és átlátható:))


#3-as, igen, igazad van abban, hogy a növények is "éreznek", de azért nem ugyanúgy, mint az állatok. A növényeket nem lehet kínozni.. (jó azért lehet..) de, akkor is. Ez az én döntésem, az én lelkiismeretem. Nem terjesztem ezt a nem eszünk hús dolgot, tőlem te ehetsz. De ne szidj másokat úgy, hogy nem ismered őket. De azért válaszod köszönöm.


#4-es, neked is köszönöm!

2015. jún. 13. 16:32
 6/18 anonim ***** válasza:

Nagyjából egyetértek a 2. hozzászólóval, de azért nem badarság, hogy előállhat aminosavhiány, egyeseknek sikerül megcsinálniuk... Főleg egy igen keveset evő és/vagy egy tájékozottabb vegánhoz képest egyoldalúan táplálkozó vegánnál fordulhat ez elő, de egy mindenevő is össze tudja hozni, ha elég rosszul eszik. Valami minimális hozzáértés vagy egyszerűen valamelyest változatos táplálkozás azért kell.

De tényleg nem kell félni, csak mert nem eszünk húst, még nem történik semmi baj, nincs benne semmi, ami másból nem vihető be. Aki jócskán fogyaszt állati termékeket, csak persze nem húst vagy zsírt, hanem házi tojást és tejterméket, annak azért annyira nem kell aggódnia.


A fehérjét amúgy nem lehet helyettesíteni, azt be kell vinni. Nemcsak a hús fehérje ;)

S egyes növények aminosav-összetétele is egész jó, de ha nem, akkor is simán megoldható, hogy eszünk ilyet is, olyat is (ha jól tudom, a lizin szokott problémás lenni, ami pl. nincs sok a gabonában s amúgyis ez a gyönge pont a zöldségek nagy részében, de a hüvelyesek jól állnak belőle. a hüvelyesekben valami másból van kevés, ami viszont a többi zöldségben rendesen van, s a többi talán 7 esszenciálissal sincs nagy gond. szóval nem annyira nehéz összehozni őket).

2015. jún. 13. 18:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:
75%

"..A húsban máshol meg nem található aminosavak vannak, amiket a szervezeted nem tud előállítani magában...."


Leírnád melyek ezek?

2015. jún. 14. 21:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező: A hús nem pótolhatatlan, kivéve egy eleme a B12 vitamin, ezzel érdemes számolni. Növényi táplálékokból nem lehet pótolni és ez TÉNY, vannak viszont már erre is étrendkiegészítők, amivel ezt pótolhatod és érdemes is, mert vészes vérszegénység léphet fel.

Ha eszel tejtermékeket és tojást, akkor a probléma tárgytalan, ezek tartalmaznak B12 vitamint.

Ha eszel sok túrót, sajtot meg tojást, akkor nem kell törődnöd, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét viszel-e be, viszont ha ezeket is hanyagolni akarod, akkor hüvelyeseket kell fogyasztani gabonával, így kapsz teljes értékű fehérjéket, tehát nem leszel fehérjehiányos.

Illetve annyit, hogy akármilyen vegetáriánus vagy, érdemes odafigyelni a vasbevitelre, mivel a húsból, illetve májból, könnyen hozzájut a szervezet, mert FEM kötésű vas van benne, ami könnyebben szívódik fel. Tehát ha nem eszel húst, sok olyan növényt kell enned, ami vasat tartalmaz, de ez a legkisebb gond.

2015. jún. 14. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

Az összes biológiatankönyv szerint nekem 40 gramm fehérjére lenne szükségem. Gyakorlatilag 2 tányér főzelékben meg van ennyi.

Másrészt: ezt azoknak, akiknek 70 éves, beszűkült volt a kémia tanára, mint nekem. Figyi. 20féle aminosav van. A húsban megtalálható mint a 20. (ezértmondjuk, hogy "teljes értékű") Ezenkívül, minden növényben megtalálható többféle aminosav, de egy olyan növény sincs, amiben egyszerre mind a 20. De ha megeszel 2 különböző növényt, akkor már is teljes értékű fehérje van a szervezetedben.

Ennyi. Semmi szükségünk állati eredetű ételekre.

2015. jún. 18. 18:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 anonim ***** válasza:
fehérjeporral is többek között, de ahogy mások is írták: tejtermék, hüvelyes zöldség, gomba.
2015. jún. 23. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!