Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogyan derül ki, hogy tej-,...

Hogyan derül ki, hogy tej-, glutén-, meg lisztérzékeny a baba? Milxyen tünetek vannak?

Figyelt kérdés
Ezzel foglalkozó linkeket is rakjatok be légyszi ha tudtok!
2010. aug. 6. 09:46
 1/2 anonim ***** válasza:
Az én fiam tejérzékeny volt, de már szerencsére kinőtte. A karján piros foltok voltak, és úgy nézett ki mintha nagyon szároz lenne ott a bőre. Hiába kentem krémmel csak nem akart elmúlni és ezután vittem el dokihoz.
2010. aug. 6. 10:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
81%

Élelmiszerallergia

Címkék: allergia, allergén, ételallergia, élelmiszer allergia, tünetek, anafilaxia

Sokszor előfordul, hogy egy bizonyos étel vagy ital elfogyasztása után valakinél kellemetlen tünetek jelentkeznek, és ilyenkor azt gondoljuk, allergiásak vagyunk arra a bizonyos élelmiszerre. Legtöbb esetben azonban ilyenkor nem valódi élelmiszerallergiáról, hanem élelmiszerintoleranciáról van szó. Igazolt élelmiszerallergiája a 3 éves kor alatti gyermekek 6%-ának van, míg élelmiszerallergia a felnőtteknél csupán 1,5-2%-ban fordul elő.

Mind az élelmiszerallergia, mind az élelmiszerintolerancia okozhat különböző tüneteket, az élelmiszerallergia azonban potenciálisan életveszélyes is lehet.


Élelmiszerallergia


Az élelmiszerallergia során kialakuló reakcióban részt vesz az immunrendszerünk, míg az élelmiszerintolerancia az immunrendszert nem érinti. Élelmiszerallergia esetén az immunrendszer ellenanyagot termel egy bizonyos - általában ártalmatlan - étellel szemben. Vagyis az immunrendszer azt a bizonyos ételt a szervezetbe behatoló ártalmas anyagként észleli. Így amikor legközelebb ugyanazt az ételt fogyasztjuk, a korábban termelődött antitestek támadásba lendülnek, és olyan folyamatokat indítanak el a szervezetben, aminek következményeként megjelennek az élelmiszerallergia tipikus tünetei:


• ajkak viszketése, megduzzadása

• bőrkiütés

• csalánkiütés;

• orrfolyás;

• hányás;

• hasi fájdalom;

• hasmenés;

• a torok és a nyelv megduzzadása; és

• néha légzési nehézség.


A tünetek megjelenése általában az étel elfogyasztása utáni néhány perctől az azt követő két óra hosszáig tartó időszakra tehető.

Az élelmiszerallergiának van egy késleltetett formája is, amely az allergiát kiváltó étel elfogyasztása után 24-72 órával okoz (gyakran a bőrön és az emésztőrendszerben jelentkező) tüneteket. Ezt a típusú allergiát még nem ismerjük alaposan, és sokszor nehéz diagnosztizálni is.


Anafilaxia: orvosi vészhelyzet


Az élelmiszerallergia tünetei gyakran súlyosak, néha életveszélyesek is lehetnek. A hirtelen kialakuló, életet veszélyeztető allergiás reakciót anafilaxiának nevezzük. Az anafilaxia egy olyan orvosi vészhelyzet, mely azonnali sürgősségi ellátást igényel. Az anafilaxia tünetei lehetnek:


• az ajak és a nyelv megduzzadása;

• légzési nehézség;

• nagy kiterjedésű bőrkiütés;

• hányás;

• szapora légzés;

• hirtelen vérnyomásesés; és

• ájulás.

Címkék: allergia, allergén, ételallergia, élelmiszer allergia, tünetek, anafilaxia

Gyakori élelmiszerallergiák


A leggyakrabban élelmiszerallergiát okozó ételek:

• tej;

• tojás;

• olajos magvak, elsősorban a mogyoró;

• gabonamagvak, például a búza, zab és rozs;

• szója;

• halak és kagylók;

• szezámmag;

• paradicsom, egyes gyümölcsök.


Az allergiát általában az adott ételben előforduló egy bizonyos fehérje okozza.

A szójára, gabonára, tejre vagy tojásra allergiás gyermekek többsége iskoláskorára kinövi az allergiát, míg a hal- vagy mogyoróallergia általában súlyosabb és élethosszig tartó.


Az élelmiszerallergia diagnosztizálása


Forduljon orvosához, amennyiben élelmiszerallergiára utaló tünetei vannak. Orvosa megkéri majd, hogy írja le a tüneteit, és vérvételt vagy bőrtesztet javasolhat az allergia kimutatására. Ezeknek, illetve további vizsgálatoknak az elvégzéséhez orvosa beutalhatja allergológus szakorvoshoz is. Azért fontos kideríteni, hogy pontosan melyik étel okozza az allergiát, hogy a jövőben el lehessen azt kerülni.


Az élelmiszerallergia kezelése


Az élelmiszerallergia kezelése tulajdonképpen az adott étel fogyasztásának teljes tiltását jelenti. Súlyos allergia esetén még az adott étel érintését is kerülni kell, illetve vigyázni kell arra, hogy olyan élelmiszert sem szabad fogyasztani, amely akár csak nyomokban is tartalmazhatja az allergiát kiváltó összetevőt (számos élelmiszer előállítása során bekerülhetnek ilyen összetevők a termékbe). Egy dietetikus segíthet abban, hogy mire kell figyelni az ételek címkéin szereplő összetevők tanulmányozásakor.

Azoknak, akiknél fokozott a súlyos ételallergia kialakulásának veszélye, az orvos tájékoztató karkötő viselését, illetve bizonyos gyógyszerek szedésének kerülését javasolhatja. Emellett az orvos olyan írásbeli útmutatót is ad („Teendők anafilaxia esetén”), ami a súlyos allergiás reakció jelentkezésekor szükséges teendőket írja le.


Öninjektálás adrenalinnal


Élelmiszerallergia esetén az orvos javasolhatja, hogy a beteg mindig hordjon magával egy adrenalin beadására alkalmas öninjektáló eszközt (például EpiPent), anafilaxia jelentkezése esetére. Az eszköz segítségével beadott hatóanyag (adrenalin) úgy szünteti meg a súlyos allergiás reakciót, hogy összehúzza a kitágult verőereket, így fokozza a szívműködést és segíti a légzést.

Az eszköz használatát a beteg kezelőorvosa fogja elmagyarázni. Amennyiben súlyos allergiás reakció alakul ki, az útmutatásnak megfelelően az adrenalint azonnal a combizomba kell fecskendezni, majd sürgősségi ellátást kell kérni .

Gyermekek számára rendelkezésre egy kisebb kiszerelésű EpiPen is, az allergiás reakció súlyosságától és a testsúlytól függően kell a gyermek vagy felnőtt kiszerelésű eszközt alkalmazni.

Figyelni kell arra, hogy a lejárati idő előtt az eszközt ki kell cserélni.

Mit nevezünk élelmiszerintoleranciának?


Az élelmiszerintolerancia egy rendellenes, betegségtüneteket kiváltó reakció, amelyet egy bizonyos étel (legtöbbször adalékanyag) elfogyasztása vált ki. A tüneteket nem az immunrendszer aktivizálódása váltja ki, és általában nem alakulnak ki életveszélyes tünetek. Az allergiát kiváltó adalékanyagok lehetnek természetes összetevők egyes ételekben, míg más ételekbe az elkészítése során kerülnek bele.

Élelmiszerintolerancia esetén számos étel fogyasztásakor tünetek alakulhatnak ki, mivel az allergiát okozó adalékanyag több élelmiszerkészítményben is előfordulhat. Ezzel szemben élelmiszerallergia esetén csak egy vagy két élelmiszerrel szemben jelentkezik allergiás reakció.


Az élelmiszerintolerancia gyakrabban fordul elő, mint az élelmiszerallergia, és hasmenést, hányingert, görcsöket vagy fejfájást okozhat, melyek az élelmiszer elfogyasztása után néhány perccel vagy órával jelentkeznek, de akár néhány nappal később is kialakulhatnak. A tünetek súlyossága változó lehet, mivel az allergiát kiváltó anyag - az elfogyasztott mennyiségtől függően - felhalmozódhat a szervezetben. Előfordulhat, hogy kis mennyiségben történő fogyasztása semmilyen tünetet nem okoz, míg nagy mennyiségben már kiválthatja az intoleranciára jellemző tüneteket.

Az élelmiszerintolerancia akkor is kialakulhat, ha a szervezet nem tud lebontani egy bizonyos élelmiszert. Jó példa erre a laktózintolerancia, amikor a tejcukrot (laktózt) lebontó enzim hiánya miatt a szervezet nem tudja rendesen lebontani a tejet.


Az élelmiszerintoleranciát nem lehet az élelmiszerallergia diagnosztizálásakor használatos vérvétellel vagy bőrtesztekkel kimutatni. Tünetei gyakran hasonlítanak az élelmiszerallergia és egyéb betegségek tüneteihez. Diagnózisához szükség lehet dietetikus segítségére, aki az étrend összeállításával egyenként fogja kiszűrni, mely anyag lehet az, amely az intoleranciát okozza. Ennek során bizonyos ételösszetevőket egyenként elhagy, majd visszaad az étrendhez, így kiszűrhető, mi okozza a tüneteket. Ez a speciális diéta csak orvos vagy dietetikus segítségével végezhető.

Az élelmiszerintolerancia kezelése általában abból áll, hogy kerülni kell az allergiát kiváltó élelmiszer-összetevő nagy mennyiségben történő fogyasztását, így az nem tud a szervezetben felhalmozódni és nem jelentkeznek az intolerancia tünetei. Az ehhez szükséges, de mindemellett kiegyensúlyozott étrend összeállításához egy dietetikus segítséget nyújthat.



Rengeteg oldal foglalkozik ételallergiával, írdd be a keresőbe.

2010. aug. 6. 11:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!