Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mekkora esély szokott lenni,...

Mekkora esély szokott lenni, ha a szülő valamilyen betegségben szenved, a baba is megörökli azt?

Figyelt kérdés

A párom enyhén Aspergeres, és én hallássérült vagyok.

A páromnál anyai ágon öröklődik az autizmus, nálam én és a testvérem vagyunk hallássérültek az egész rokonságból, és nem tudunk a korábbi felmenőkből, hogy lett volna hallássérült.

Ebből mennyi esély lehet, hogy hallássérült lesz, vagy Aspergeres, vagy mindkettő?

Hallottam már olyanról is, hogy a gyermek ép hallóként születik meg a siket családban és az is marad.

ápr. 27. 20:18
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
81%

Erre találták ki az elözetes genetikai kivizsgálást.

Azzal nem sokra mégy, hogy milyen eséllyel örökölhet valamit a gyerek, mert az esély nem biztos dolog.

ápr. 27. 20:25
 2/21 anonim ***** válasza:
100%
Aspira nem tudnak szűrni, és örökletes. Nem tudom, mekkora esèllyel lesz a gyerek is az, de nálunk a családban halmozódik az ADHD és a pda auti is
ápr. 27. 20:31
 3/21 anonim ***** válasza:
20%
50%
ápr. 27. 20:34
 4/21 anonim ***** válasza:
90%

Magadat ki tudod vizsgaltatni a hallsserules miatt, ha szamodra van ennek jelentosege. Illetve a szuleidet, tesot is.

Leteznek olyan genetikai betegsegek, amiknek a szuleid peldaul csak hordozoi voltak es rajtatok jott ki a tesoddal, ha egyaltalan errol van szo.

Illetve nem tudom van-e ennek szamodra jelentosege. Ha kiderul, hogy a gyereked orokolheti mondjuk 25%-ban, akkor nem vagsz bele? Vagy igazabol mindegy?

Na ilyeneket kell atgondolni.

Bar engem szemely szerint erdekelne, csak kivancsisagbol, de nem tudom mennyire tartana vissza a gyerekvallalastol. Persze nem vagyok ilyen helyzetben, nem tudom te hogy eled meg az allapotod.

ápr. 27. 20:46
 5/21 anonim ***** válasza:
46%
Miért pontoztok le bakker? 50% vagy igen vagy nem… Itt teljesen feleslegesen a százalékok, ha azt mondják, hogy 25%ban örökölhető a hallássérülés akkor mi van? Akkor is vagy örökli a gyereked vagy nem….
ápr. 27. 20:50
 6/21 anonim ***** válasza:
75%

5-ös: nagyon nincs fogalmad a valószínüség kiszámolásáról, az 50 % gyakorlatilag soha nem igaz.

Bármilyen genetikai probléma esetén teljesen más eredmények jönnek ki a különbözö tényezök ismeretében, nem a vagy igen vagy nem.

Ha pl 25 % az öröklödés esélye, azt azt jeletni, hogy statisztikailag 4 gyerekböl egy lesz sérült, a többi nem.

Ha az érték 10 %, akkor 10 gyerekböl egy lesz problémás.

Ha az esély 90 %, akkor 10 gyerekböl 9 lesz beteg.

Az elsö esetben valamennyire kockázatos a gyerekvállalás, a másodiknál elhanyagolható a sérült gyerek születésének valószínüsége, a harmadik esetben nem igazán van értelme próbálkozni.

DE ha nem érted a különbséget, akkor benned van a hiba, és pont ezért jobb, ha nem írsz olyan választ, amilyet írtál és aminek semmi értelme.

ápr. 27. 21:02
 7/21 anonim ***** válasza:
52%

De az mêg nem 50%

De azèrt felpontoztam

Nekem 4-ből egy örökölte a tejfehèrjeallergiàmat..

De 4-ből 4 a barna szemű lett, de 2 vilàgos, 2pedig olyan, mint az enyèm

4-ből 2 a barna hajamat, viszont az egyikè vilàgosabb lett,

1 vörös lett

1 meg szőke

fèrj sötètszőke kèk szem, neki minden felmenője, tesòja kèk szemű

Nekem nagyapàm ès apàm is kèk szemű

Szóval az öröklès bonyolultabb ennèl.. sokkal bonyolultabb

Anyukamnak volt olyat testvère aki iker

Nekem is ikreim is vannak

ápr. 27. 21:04
 8/21 anonim ***** válasza:
79%

De itt genetikai betegsegrol van szo, nem hajszinrol.

Ez nagyon mas, ne keverjuk ide.

ápr. 27. 21:06
 9/21 anonim ***** válasza:
44%
De, akkor vegyük azt, ahol elhanyagolható a sérült gyerek száma, de pont a tied az lesz…Akkor a te gyereked a 10%ba esett, tehát összességében vagy beteg lesz vagy nem , tehát 50-50 :)
ápr. 27. 21:11
 10/21 anonim ***** válasza:
100%
Az autizmus (pl. enyhe Asperger) örökölhető, így a gyereknél magasabb az esély, de nem biztos, hogy örökli. A hallássérülés öröklődése nálad valószínűleg recesszív, így ha a párod nem hordozó, kicsi az esély, hogy a gyermek is hallássérült lesz. Mindkettő egyszerre ritka, de nem lehetetlen. Sok hallássérült szülőnek ép halló gyermeke születik.
ápr. 27. 21:22
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!