Miért van az hogy az apa es anya B vercsoportu es AB-s gyermeke szuletett? Csak B-s vagy 0-ás lehetne.
Nem lehet a nagyszülőét örökölni. S tényleg nem lehet két B-snek, AB-s gyereke.
Kizárólak ha az egyik szülő A-s, másik B-s akkor lehet AB-s!
Genetika!
Nem csak "A + B"-ből lehet AB, hanem:
"AB + AB", "AB + B", "AB + A" -nál is lehet.
De "B + B"-ből soha a büdös életben nem. Mendel szerint öröklődik a vércsoport.
Olvastam itt zöldségeket rendesen. Genetika, emberek, 11. osztályos tananyag!!!
Minden vércsoport két "összetevőből" áll. Ez három fajta lehet. A, B és 0.
Ahogy előttem is írták, a 0-s recesszíven öröklődik, tehát valaki csak akkor lehet 0-s, ha mindkét "része" 0-s. AB-s pedig csak az, akinek A és B része van. Ebből kifolyólag az alábbi kombinációk lehetnek:
0-s vércsoport:
00
A-s vércsoportú:
AA
A0
B-s vércsoportú:
BB
B0
AB-s vércsoportú:
AB
Na most, ha összeraksz két B csoportos embert az életben nem fog kijönni az AB, megmutatom miért.
Három eset létezik. Vagy mindkét szülő BB, vagy egyik szülő BB, a másik B0, vagy mindkét szülő B0. Nézzük meg a kombinációkat.
A felső sor az egyik szülőé, a bal szélső sor pedig a másik szülőé. Mivel a gyermek egy részt örököl a kettőből, ezért vettem ketté én is (írom ezt azért, ha valakinek nem lenne kóser)...
1. eset ( BB+BB )
B B
B BB BB
B BB BB
Ebben az esetben 100%, hogy a baba B vércsoportú lesz, méghozzá BB részekkel.
2. eset ( BB+B0 )
B 0
B BB B0
B BB B0
Ebben az esetben szintén 100%, hogy a baba B vércsoportú lesz, de 50% az esély arra, hogy a génjei tartalmazni fognak 0-s összetevőt is.
3. eset ( B0+B0 )
B 0
B BB B0
0 B0 00
Ebben az esetben a baba 75% eséllyel lesz B vércsoportú, 25% eséllyel pedig 0-s vércsoportú. A B-n belül 2/3 esélye van, hogy lesz 0-s komponens, és 1/3, hogy csak B résszel fog rendelkezni.
Ha az egészet nézzük, akkor van 3*4, azaz 12 esetünk, melyből 1 db nulla van és 11 db B. E szerint 8,3% arra az esély, hogy a baba 0-s vércsoportú legyen, és 91,7% az esély arra, hogy B.
Hát nem tudom, hogy a kedves válaszolók közül kinek jönne ez ki bármely esetben is AB-re, de akkor ott valami eszméletlenül nagy gubanc van a biológia tudásában....
Szóval kedves kérdező.
Ha a szülők biztos, 100%-ra B vércsoportúak, akkor a baba 100000000%, hogy nem lehet AB vércsoportú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!