Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok

A kérdés

Szülők! Szerintetek ebben a helyzetben hogy lehet segíteni a gyereknek?

Lányom 17 éves, és most fejezte be a 11. osztályt. Igazán semmi baj nincs vele, jó tanuló, rendes lány, talán kicsit túl jó is, de ezt nem tartom bajnak. A baj azzal van, hogy egyáltalán nincsenek barátai. A suliban is magányos, azt mondja az osztálytársaival valamiért nem találja meg a közös hangot, hiába próbálkozik. Mondtam neki keressen valami hobbit ahol emberekkel ismerkedhet, de nem akar, fél a kudarctól. Tegnap volt az utolsó napja a suliban mert az osztálya az utolsó pár napban kirándulni megy, de a lányom nem akart. Viszont mesélte hogy pár lány az osztályból megy majd közösen szülők nélkül nyaralni, meg sokszor látom szomorkodni, hogy ő ezt nem teheti meg, mert nincs kivel. Én már rengeteg mindent felvetettem, hogy hol szerezzen baratokat, de egyszerűen nem megy neki, és nagyon szomorú emiatt. A legtöbb idejét a 15 éves öccsével tölti na de az mégsem ugyanaz. Szerintetek mi lehet a baj? Tudok egyáltalán segíteni neki?

  jún. 12. 09:11  Privát üzenet  

A válaszok

Es mégis mit mondanál az oszt.társainak? "Sziasztok lányok, xy anyja vagyok, kérlek barátkozzatok már vele".

Ezt a lányodnak kell megoldani, ezért "kényszerítsd bele" olyan helyzetekbe, hogy kommunikálnia kelljen. Pl mindig ő rendeljen kaját az étterembe stb...

Amiket adtál tanácsok azok nagyon jók voltak, de ezt nem neked kell megoldani.

Ui. Több ilyen szülő kéne, mint te.A válasz 90%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/9Időpont jún. 12. 09:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Az a baj h ha o nem mer semmibe belekezdeni, akkor nem varhat javulast. Talan probaljon meg ocsivel menni vmi hobbis programra, vagy fesztivalra, ott egyutt ismerkedni.

A válasz 90%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/9Időpont jún. 12. 09:45 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

ELöször is nem engedtem volna neki meg, hogy ne menjen el osztálykirándulásra. Ezzel esélyt sem ad senkinek sem. Nem tudom elképzelni, hogy az osztályban senki de senkivel sem képes két szót megejeteni. A baj, hogy az önbizalma a béka feneke alatt van, és ez nem most lett, hanem régebben is így volt.

Kérdés, hogy régebben sem jött senki játszani hozzátok? Mert ezek a játékos délutánokból lesz a lógjunk együtt egy délutánt tiniként.


Beszéljétek át, hogy ki az akivel az iskolában vagy iskolán kívül néha beszélget, és ezt hívjátok el moziba. Aztán 2 hét múlva menjenek el egy múzeumba... Ès ha így nem alakul ki baratság akkor ennyi volt. De többet nem tudsz tenni már.A válasz 67%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/9Időpont jún. 12. 10:14 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Igen, én is azt mondanám, hogy csak úgy lehetnek az embernek barátai, hogyha esélyt ad, hogy lehessenek. Az úgy nem megy, hogy szomorkodok, hogy nem tudok összebarátkozni az osztálytársaimmal, de közben meg nem megyek el az osztálykirándulásra. Ezzel csak a szakadékot mélyíti.

Nekem is volt ilyen problémám az osztályommal, és ráadásul nem is voltam valami szociális, de pont 11. osztály nyarán összeszedtem magam, és elmentem egy nyári fesztiválra egy másikosztály-beli csapattal, akikhez egyszerűen csak úgy "odacsapódtam", mert hallottam, hogy mennek, és megkérdeztem, hogy mehetek-e velük. Ott jól összebarátkoztunk, és többekkel azóta is tartom a kapcsolatot (35N). Nem mondom, hogy egyszerű volt, én is féltem a kudarctól, és nem is volt azonnali sikertörténet.

Azt kell, hogy megértse a lányod, hogy nem várhatja, hogy varázsütésre barátai lesznek. Nincs ilyen, hogy "szeretnék én is barátnőkkel elmenni nyaralni", amikor még azért sem tesz az ember semmit, hogy barátnői legyenek. Van, akinek ez nehezebben megy, nekem is nagyon nehezen ment, de muszáj összeszorítani a fogát és bevállalni egy-két ilyen kockázatosabb helyzetet, mert különben csak otthon fog elsavanyodni.A válasz 82%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/9Időpont jún. 12. 10:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Azt esetleg mesélte neked hogy hogyan jön ki az osztálytársaival, piszkálják-e? Nem írtad hogy mióta jár abba az osztályba, mert ha ott kezdte a középiskolát akkor szerintem már nem olyan sok esélye van barátokat találni. Mikor elkezdtem a középiskolát akkor abban az osztályban abszolút nem ismerte senki sem a másikat és bár volt köztünk visszahúzódóbb személyiségű osztálytárs, mégis mindenki megtalálta a "barátját", persze ahogy változott a közösség illetve a létszám úgy ez is. Lehet az is probléma hogy mit is gondolnak róla a többiek. Sajnos ha olyan közösségbe jár ahol divat az iszunk-hányunk-belefekszünk és a kábítószer használata, a bulizás és egyebek ami mostanában a tinédzserek többségénél igencsak előfordul akkor szerintem lehet kiközösítik emiatt. Írtad hogy a lányod jól tanul és úgy gondolod hogy túl rendes, ez lehet nekik az tükrözi hogy nem lehet vele szórakozni menni, nyilván nem azt mondom hogy neki ezeket kell csinálni amiket leírtam nemrég, viszont kérdezz azért rá hogy miért van az hogy senki sem barátkozik vele az osztályából. Hogy ő nem akarja vagy ővele nem akar senki sem kontaktot.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/9Időpont jún. 12. 11:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Az elejétől kezdve odajár már, és volt is egy barátnője az elején, de ahogy írtad formálódtak a barátságok, és ő előfordult tőle,már mással barátkozik. Általános iskolában sok barátja volt, de velük is eltávolodott, és a mostani osztályközösség eléggé laza. Sokszor panaszkodik hogy be is szólnak neki, ezért nem is erőltettem az osztálykirándulást, mert nem lehet kellemes olyanokkal kirándulni, akiket nem szeretsz.

# 6/9Időpont jún. 12. 11:54 Privát üzenet
Hasonló helyzetben voltam, mint a lányod. Az általános iskolában voltak jó barátnőim, akikkel sajnos eltávolodtunk egymástól. A középiskolában elég pocsék volt az osztályom, két lánnyal voltam jóban, de ez nem barátság volt. Aztán az egyetemen lettek barátaim. Ott hasonló érdeklődésű emberek közé kerültem. Lelkileg is érettebb lettem, bátrabban mertem barátkozni. Talán meséld el ezt a lányodnak, hogy a jövő még nyitva áll előtte, később bátrabb, érettebb, kezdeményezőbb lehet. Csak engedjétek olyasmit tanulni, ami érdekli, hogy a saját közegébe kerülhessen. Persze addig sem kell bezárkózni, legyen nyitott, de ha kényelmetlenül érzi magát, akkor azért erőltetni nem kell semmit.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/9Időpont jún. 12. 16:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Sok oka lehet. Én ugyanilyen voltam, nálam az volt az ok (mint utólag kiderült), hogy enyhe aspergeres vagyok... az a fajta, aki nem elég furcsa ahhoz, hogy mások észrevegyék a problémát (senki nem hinné el rólam, hogy enyhe autista vagyok, nem is hangoztatom, de nekem a diagnózis rengeteg mindenre megadta a választ az életemmel kapcsolatban).

Persze nem azt mondom, hogy a lányod is aspergeres, csak mondom hogy sok oka lehet, olyan is, amire elsőre nem is gondolnál. Én egyszerűen nem mertem kezdeményezni. Féltem a visszautasítástól. Attól, hogy ha közeledek valakihez, nyitok felé (pl. elhívom valami programra, megkérdezem eljön-e hozzánk stb.), akkor nemmel válaszol és ez mennyire kínos lenne... ezért inkább nem is próbálkoztam. Azt vártam, hogy ők közeledjenek felém. Amit néha meg is tettek, de akkor sem tudtam nagyon elmélyíteni ezeket a kapcsolatokat, mert nem igazán tudtam, hogy működik egy "normális" barátság. Az aspergeresek általában vagy túl közvetlenek, túl sok infót osztanak meg másokkal túlzott részletességgel, vagy túl keveset... én az utóbbi vagyok. Ha valakire barátként tekintettem, akkor sem meséltem el neki egy csomó személyes dolgomat (szintén a félelem miatt, hogy mit fog szólni, jajdekínos...). Inkább én voltam az, aki jól tudott hallgatni, nekem elsírhatták a bajaikat, tanácsokat adtam, ezért kedveltek. De én magam nem nagyon engedtem be őket az életembe (pl. alig hívtam el valakit hozzánk, mert féltem mit szólnak a szobámhoz meg a könyveimhez, meg ilyen hülyeségek), ezért el sem mélyülhettek igazán ezek a "barátságok".

Szóval én voltam a lány, akit nagyjából mindenki kedvelt, soha nem volt konfliktusom (kifejezetten kerültem a vitákat), de nem voltak igazi barátaim sem. Én is kimaradtam sok közös programból, nyaralásból. Pedig vágytam ezekre, de egyszerűen nem tudtam, hogy kell barátságot kötni és fenntartani, vagy nem mertem kezdeményezni, hiába volt valaki nagyon szimpatikus.


Viszont mikor kiderült hogy mi okozza, hogy az Asperger miatt voltam szociálisan hátrányban, az sokat segített, megértettem hogy nem valami hülye béna vagyok, akit senki nem kedvel, csak másképp kell hozzáállnom a dolgokhoz. Tisztábban láttam a hiányosságaimat és tudtam dolgozni rajtuk. Elmentem pszichológushoz is.


Most sem én vagyok semmilyen társaságnak a középpontja, de sokat javult a helyzet. Már felnőtt vagyok, a munkahelyemre simán beilleszkedtem, barátokat (igazi barátokat) szereztem, még ha keveset is.


Azt akarom mondani ezzel, hogy szerintem a lányodnál is érdemes lenne utánajárni, mi okozhatja ezt. Akár egy pszichológussal. Biztosan van valamilyen gátlása, esetleg enyhe szociális fóbiája. Ha megvan a probléma és ezen tud dolgozni, nagy javulás érhető el.A válasz 51%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/9Időpont jún. 12. 21:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Kapott már fa..szt?Mert ha nem akkor az lenne a megoldás.

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/9Időpont jún. 14. 05:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Szerintetek egy tizenéves gyereknek milyen céljai lehetnek? (15-18)
Ti vennétek 14 év körüli gyereknek 100 ezer Ft feletti telefont? Szerinte mindenkinek olyan van, sőt drágább. Még felnőttnek is sokallom. Nem fogják még fel a pénz értékét.
Mit tegyek ebben a helyzetben?
15-16 éves gyereknek megengednétek, hogy hajnalig gépezzen?
Férjemmel megromlott a kapcsolatunk és most látványosan magához édesgeti 20 hós fiunkat. Mit tegyek, hogy én is érdekes legyek a gyereknek? Fáj, hogy ebben a helyzetben mennyire...
4 eves gyereknek kiolik a fogideget gyogyszerrel, volt mar valaki nilyen helyzetben?

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések a Kamaszok rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!