Nettó 100e Ft bérrel mennyi a GYED összege, ha 1 gyerek után igénybe veszi az ember a cs. Adókedvezményt?

válasza:az igénylést megelőző naptári év átlagkeresetét veszik alapul
összege a naptári napi átlagkereset 70%-a (a bruttó bér 70 %-a)
a bruttó GYED-ből vonnak még adóelőleget és nyugdíjjárulékot
tehát nagyjából neked kb 140.000 volt a bruttód, annak a 70 %-a 98.000, és ebből még levonják amiket írtam
és a GYED nem minden hónapban ugyanannyi, mert napra van kiszámolva

válasza:

válasza:Br. 108760 Ft-os és a max. gyed (109200) között lehet csak teljes egészében kihasználni a családi adókedvezményt és az adójóváírást együttesen.
A te kb. br. 98eFt-os gyededből csak 7800 Ft családi adókedvezményt tudsz érvényesíteni a 10000 Ft helyett. Így anyagilag jobban járnátok, ha a családi adókedvezményt megosztanád a pároddal vagy ha neki br. 108760 Ft-nál több a keresete, akkor ő egyedül igényelje.
Ha igényled az adójóváírást, akkor kb. 80eFt-ot fogsz kapni, ha a cs. adókedvezményt megosztjátok (7800-2200 arányban), akkor tulajdonképpen csak a 10%-os nyugdíjjárulékot vonják le, így a nettó gyed kb. 88eFt lesz.
Kapcsolódó kérdések:
És miért próbálták őket "átnevelni" jobbkézre?
Nekem kettő van, még kicsik/10hó és 4évesek/, de én is meg a férjem is inkább 10évet öregedtünk, mint fiatalodtunk.
Szerintem megalázó. A gyerek mégiscsak ember, nem szabadna pórázon tartani. Azt a gyereket amelyik nem fér a bőrébe meg kéne tanítani hogy rendesen sétáljon
És régen miért lehetett? Az oké, hogy most fejlettebb az orvostudomány és allergiát válthat ki, de régen sem volt annyi allaergiás gyerek, ember.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!