Miért nem akar beszélni?
Sziasztok. 3 éves múlt a kisfiam februárban. Az apja más anyanyelvű mint én és egy harmadik nyelvű országban élünk. Ilyen körülmények között azt mondja a gyerekorvos normalis hogy nem beszél..de én úgy érzem valami gond van.
Az apja nyelvén és magyarul megért mindent a lakóhelyünk szerinti nyelvet fogalmam sincs hogy mennyire érti.
Ha fontos a válaszadás szempontjából leírom később kb miket tud mondani.
A legnagyobb aggodalmam az hogy családon kivul senkivel nem kommunikál de igazából családon belül is csak velem es edesanyammal. Velünk van a legtöbbet. Az apja előtt is szégyenlős. Most pl megtanult számolni tízig (csak a hármat felejti el mindig:-)) magyarul is es az apja nyelvén is de kitalálta hogy apa fogja be a szemét (mert szerinte akkor nem hallja:-)) es csak ugy hajlando előtte megmutatni hogy tudja. Soha nem köszönt még senkinek pedig tudom hogy tud sokkal több mindent mondani attol amit mutat mert néha kizsarolok belőle egy-egy szót de ha akarki beszél hozzá ( boltos néni vagy barátnőm pl) behuzza a nyakat es nem valaszol veletlenül se..
Nem tudom mit tehetnék de úgy érzem vmi nem stimmel.. gyerekekkel nem jatszik. Meg sem próbál kapcsolatot teremteni..
Köszönöm előre is a válaszokat.
Bátyámék is így élnek.
A bátyám magyarul beszél, a felesége spanyol, ő így beszél hozzá és spanyolországban élnek.
Bőven 3 éves elmúlt a gyerek, mire egyáltalán megszólalt.
Ez többnyelvű gyerekeknél természetes.
Ő azóta 9 éves, semmi problémája nincs, született 2 húga, náluk nem volt ilyen gond.
Viszont az anyai megérzésre szerintem mindig hallgatni kell, ha úgy érzed gond van, inkább vidd el feleslegesen kivizsgáltatni, minthogy baja legyen és nem foglalkoztatok vele.
Mindennap beszélek hozzá az apja nyelvén is. Vannak bitonyos játekok amiket csak ugy jatszunk mivel az apja most egy 4ik országban dolgozik es két hetente jár "haza". A ket nyelvet teljesen jól elkuloniti. Tobbszor beleveredek én is ebbe a nyelvzavarba es van hogy hogy beszélek magyarul es egy szót más nyelven mondok akkor rögtön mondja hogy Nnna anyaaaaa...
Köszönöm a választ! Probálom nyugtatni magam..és tényleg minden segitség jól jön.:-)
Nekem az nem tetszik, hogy nem játszik más gyerekekkel, és nem is próbál egyáltalán kapcsolatba sem lépni velük!
Szemkontaktust felveszi, meg is tartja?
Gesztusokat mimikát kompenzálja?
Van esetleg furcsasága?
Saját magát, hogy szólítja?
Kérdésekre válaszol?
Használja az igent és a nemet?
Játéka milyen?
Megjelent az úgynevezett ,, mintha" játék?
Próbálja megértetni magát?
Ha szólítod figyel, odafordul rád néz?
Szemkontaktust felveszi és tartja. Ha valakit többször lát szívesen jatszik vele de nagyon szégyenlős nem jatszik olyan oldottan csak alapos ismerettseg után. Van egy 6 éves fiú unokatestvére két hónapot töltöttünk ott ősszel mert ő olyan barátkozós dumagép de nagyon nem tetszett a fiamnak. Nagyon kevésszer bandázott vele.
Mintha játék alatt mit értesz? Amikor pl úgycsinál mintha aludna vagy mintha vmi állat lenne? Olyat csinál.
Szinte csak autókkal jatszik. Vagy ha rajzol akkor is autot..gyurmából is garázst épit..a kiskonyhájában is autókat főz...
Még vmi. 15 hónapos kora óta agressziv sokszor. Engem mar nem bánt de sokszor apjával vagy mamával játszik..minden rendben..és egy pillanatban " bekattan" rájuk üt, beléjük csíp. Bár sztem ennek az az oka hogy egyszerűen hagyják neki mondván hogy gyerek meg játszik stb.. hát tudja hogy velem nem lehet ilyet.
Ja. És próbálja magát megértetni. Igazi activity bajnok..mindent mutogat..sokszor azt is amit tud mondani.
Furcsaságai sok van. Pl vannak olyan dolgok amiknek mindig ugyanugy kell történnie. Pl éjszaka 3 éjjeli fény kell legyen. Ha vmelyik nincs bedugva kikel az ágyból és bedugja..pisi után mindig felnaszik a wc-re és megszagolja az illatosítót. Bizonyos útvonalakon megyünk a boltba és ha le akarok térni másfelől menni megáll és nem jön tovább. Van a ház mellett egy gödör amibe mindig bele kell lépnie, vagy átbiciklizni rajta. Ha elfelejt ezek közül vmit visszamegy. Pl pisi utan 10 perccel jut eszébe hogy nem szagolta meg az illatosítót akkor vissza szalad a wc-be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!