Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Örökbeadás, örökbefogadás

A kérdés

Egy 11 éves gyermeket örökbefogadni?

Lehet, hogy a világ legrosszabb lépése lenne.

A férjem tanár, ez a kisfiú az osztályába jár. Rengeteget mesélt már a kisfiúról, Nekik viszonylag szoros a kapcsolatuk, tehát a suliban szünetekben a kisfiú keresi a férjem társaságát, Neki önti ki a lelkét, őszintén elmesélte Neki, mi történt a családjával.

A kisfiú anyukája tavaly meghalt, az apjának kellene nevelnie, de alkoholista, nagyon elhanyagolja a gyereket. A nagyszülőkről, egyéb rokonokról nem tudok. Így a kisfiú otthonba került, ahonnan minden reggel elmegy a suliba, aztán haza. Zárkózott kisgyerek, nem barátkozik, nem is agresszív, szinte észre sem lehet venni. Egy értelmes kisfiú, aki persze nem tanul, nem foglalkozik a sulival, tehát okoz fejtörést a férjemnek, mint az osztályfőnökének.

Mesélte a férjem, hogy kiderült (a kisfiú elmondta a férjemnek), nem eszik, nem iszik már napok óta. Azt mondta, ő sz.rt sem ér, senkit nem érdekel, senki sem szereti, nincs értelme élnie, nem akar enni, inni. A suli étkezdéjében az osztálytársai belekötöttek, ő pedig (írtam, hogy nem agresszív) kitört, nekirontott az egyik őt cikiző fiúnak, belerúgott. A férjem jelezte a vezetőségnek, lépni fognak, bevonják a gyermekvédelmet. De ők mit tudnak tenni? A kisfiú nem lesz boldogabb. Attól félek, kárt tesz magában végső elkeseredettségében. Így ismeretlenül is (bár sokat hallottam róla) fáj érte a szívem. Jó lenne segíteni neki.

Nekünk van két saját gyermekünk. Picik: a kislányunk 3 éves, a kisfiunk 5 éves. Barátságos gyerekek, de tudom, hogy ez nem megy ilyen könnyen, ez ennél sokkal komolyabb dolog.

A körülményeink.engednék is, mind anyagilag, mind lakhatás szempontjából.

Szívesen meghívnánk magunkhoz egy-egy délutánra, de attól félek, azt hinné, egy család lehetünk, és megint összetörne.

Viszont a lelkiismeretünk nem hagy nyugodni minket.

Mit gondoltok?

A gyerekeink a legfontosabbak a számunkra, az Ő életüket sosem tennénk tönkre egy nem átgondolt döntéssel. Vajon egy örökbefogadásnak milyen hatása lenne a gyerekeinkre?

Van a szűk családban egy örökbefogadott testvérpár, őket 3 saját gyerek mellé fogadták örökbe, és boldogultak. A saját gyerekek testvérükként szeretik a testvérpárt. Azóta mindannyian felnőtt (huszonéves) megállapodott emberek.

Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Köszönöm. 2018. febr. 20. 15:44  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

ADdig ne lovalljatok bele magatokat, amig nem tudjatok, hogy az apja lemondana- e rola.

Ettol fuggetlenul jo otlet.A válasz 86%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont 2018. febr. 20. 16:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Én örökbe nem fogadnám, csak nevelőszülőként nevelném. Akkor folyamatosan számíthat rátok, de mégsem lesz ellentét a saját és a fogadott gyerekek között pl. a későbbi örökösödés miatt. Így lakhat nálatok, tudnátok segíteni a továbbtanulásban. Ennyi idősen már úgysem lehettek teljes értékű családja, mert neki volt egy igazi anyukája, és van is egy apukája, még ha úgy is bánik vele, ahogy. És bár csúnya dolog ezen gondolkodni, de azért van egy nagy kockázat abban, hogy eddig nem ti neveltétek, de nemsokára kamaszodik. Mi van, ha pár év múlva elkezd lopni, drogozni, inni? Kitennéd a gyerekeidet ennek? Mert nevelőszülőség esetén szerintem jobban lehet bizonyos távolságtartást és határokat lefektetni, amiket ő is megért. De ha örökbe fogadjátok, ott nincs mese, tűzön-vízen át kell menned vele és érte, mintha a saját véred lenne, még akkor is, ha ez a saját gyerekeidnek is kárt okoz.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/11Időpont 2018. febr. 20. 18:05 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nos, eleve nem fogadható örökbe saját gyereknél idősebb gyerek. Ráadásul itt van egy apa is, így a gyerek nem is örökbe fogadható. Mindemellett millió nehéz sorsú gyerek van a világban, minden nem lehet segíteni

A válasz 72%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont 2018. febr. 20. 18:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Hát, nevelőszülőnek lenni egy igen komoly hivatás, végzettség kell hozzá és nem egyetlen gyerekre szól, ráadásul eredendően átmeneti: ha a vér szerinti család körülményei rendeződnek, akkor visszagondozzák, ha örökbeadható, akkor amint találtak megfelelő örökbefogadó családot, és ők is igent mondanak rá, már lehet is kezdeni a búcsúzkodást. Nem hiszem, hogy nagyon van törvényes megoldás, de működött már többször, hogy csak úgy befogadtak valakit, és megadták neki azt a családi hátteret, ami mindenkit megilletne.

A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/11Időpont 2018. febr. 20. 23:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nagyon szép gondolat, rendes emberek lehettek,ha komolyan gondoljátok. Viszont jogilag sajnos nem megoldható, mert a saját gyerekeknél idősebbet nem lehet örökbe fogadni. Nem tudom, lehet-e ezzel kivételt tenni, érdeklődjetek a TEGYESZ-nél.

A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/11Időpont 2018. febr. 21. 08:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm mindegyikőtöknek a válaszát. Picit elszomorít a jogszabály, miszerint a meglévőknél idősebb gyermeket nem lehet befogadni. Akkor az ilyen szegény sorsú, egyébként értékes kis emberkéknek senki sem segít? Őket hagyja a rendszer elkallódni? Mert a gyermekvédelem megtette a dolgát, kiemelte az Őt elhanyagoló családi környezetből, és otthonba tette. De ez a kisgyerek rendkívül boldogtalan.

Akkor szerintetek mivel tudnánk segíteni Neki? Vajon segítség lenne, ha hétvégenként elhívnánk magunkhoz ebédre, egy szabadidős programra? Vagy csak többet ártanánk Neki azzal, hogy látná, milyen egy igazi család, Neki pedig ez nem adatott meg?

A kisfiú iránt érzett szimpátiánk és a segíteni akarásunk nem hirtelen fellángolás, régóta beszélgetünk Róla a férjemmel, nagyon elszomorít a sorsa. A gondolat, hogy valahogy tevőlegesen kellene segítenünk Neki viszont tegnap fogalmazódott meg bennünk, mert tegnap tudtuk meg, hogy sanyargatja magát (nem eszik, iszik, úgy érzi, semmit nem ér az élete). Attól félek, kárt tesz magában, mi pedig tudtunk az állapotáról, észrevettük az előjeleket, sőt, Ő maga avatta be a férjem, mint egy segélykiáltás, és mi nem segítünk Rajta?# 6/11Időpont 2018. febr. 21. 08:45 Privát üzenet
Családbafogadás lehet megoldás, de nem tudom, higy mivel konkrétan nektek a világon semmi közötok a gyerekhez, működik e. Ilyenkor ugyanúgy neveled, mint a sajatodat, kapsz rá ugyanúgy családipótlékot, esetenként gyermektartasdijat is, de ha az eredeti csaladjanak a helyzete engedi, vissza helyezik majd oda. Illetve ugye ebben az a "jó" higy amennyiben mégsem működik a dolog valami miatt, "vissza adhatod " a gyereket.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/11Időpont 2018. febr. 21. 12:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó! A nevelőszülőségre gondolsz?

# 8/11Időpont 2018. febr. 21. 12:43 Privát üzenet
A nevelőszülő szakember, aki a gyermekotthonok helyett egy jobb megoldás, ne összevissza használjuk már a fogalmakat! Valahogy a gyámjává kell válnod, szerintem a TEGYESZ felkeresése a megoldás, ők elmondják, hogy lehet ilyesmit csinálni. Majdnem mernék rá fogadni, hogy max odafogadod, vita esetén nyilatkozik, hogy neki ott jó, de semmi nem jár utána, és örökösöd se lehet, csak ha külön végrendelkezel erről.

A válasz 54%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont 2018. febr. 21. 12:50 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Rejtvényjáték 728x90

Nem, nem neveloszulo. Neveloszulokent idegen gyerekeket helyeznek ki neveloszuloi tanfolyamot végzett, az állam alkalmazasaban lévő neveloszulohoz, aki ezért fizetést kap, a gyerekre meg ellatmanyt. Itt nem választható, hogy te épp Kovács Pistiket akarod és csak őt.

Családbafogadás azt jelenti, higy van egy általad ismert, tobbnyire csaladtag gyermek, mondjuk a nővéred kislánya, akit te a nővére és a gyámhatóság engedélyével magadhoz veszel mondjuk 8 hónapra, mert a nővéred ki megy az USAba dolgozni. Ha visszatért és a körülményei rendezettek, a gyámhivatal vissza helyezi a gyereket a noveredhez. Amíg a gyereket te neveled, kapod rá a családipótlékot és a novered gyermektartasdijat is fizetA válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/11Időpont 2018. febr. 21. 13:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Gonosz vagyok, ha férjem rokonának eddig ritkán látott gyermekét nem szeretném örökbefogadni?
Mi van akkor, ha külföldön szeretne valaki örökbefogadni gyermeket?
Ha külföldön élek, érdemesebb az adott országból örökbefogadni (például ha Hollandiában élek, Holland gyermeket helyben), vagy megéri próbálkozni külföldről is magyar gyermeket örökbefogadni?
Mi annak a menete, ha valaki olyan gyermeket szeretne örökbefogadni, akit eleve örökbeadásra szánnak (abortusz helyett)?
Igaz az, hogy 45 éves kor felett nem lehet örökbefogadni gyermeket Magyarországon?
Hogyan tud -ha egyáltalán tud- gyermeket örökbefogadni egy pár? Azonos nemű!

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések az Örökbeadás, örökbefogadás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!