Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Milyen érzés, mennyire fáj a...

Milyen érzés, mennyire fáj a kitolási szakasz?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy már páran feltették a kérdést, de szeretnék friss válaszokat/tapasztalatokat olvasni.

Az első szülésnél kaptam epidurális érzéstelenítést, de nagyon fura módon hatott. Csak a hüvelyemben nem éreztem semmit, míg a hasam, derekam kegyetlenül fájt végig. Csillagokat láttam.

Tehát amikor tolni kellett, akkor én tényleg semmit sem éreztem. A férjem ott állt mellettem és ő súgta a fülembe, hogy mi történik, mit lát, mert nekem fogalmam nem volt.

Most epidurális nélkül tervezek szülni és szeretném tudni, hogy mire számíthatok. Olvastam pár helyen, hogy az már nem is fáj, hanem inkább megkönnyebbülés.

jan. 13. 10:15
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Én éreztem a hüvelyemben némi fájdalmat, de elég nagy baba volt, lehet ezért. Nem volt elviselhetetlen, de azért éreztem.
jan. 13. 10:24
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Háromszor szültem, nekem a kitolás egyáltalán nem fájt. Csak az erős "nyomnom kell" érzést éreztem, semmi mást.
jan. 13. 10:37
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Én kitolásnál, amikor nyomtam, sokkal kevésbé fájt, mintha nem nyomtam volna. Ahogy a fájást érezni kezdtem, elkezdtem nyomni és addig nyomtam, ameddig tartott. Hüvelyben semmit nem éreztem, csak azt, amikor kicsusszant, de nem fájdalom volt, hanem csak éreztem, hogy kibújt, inkább megkönnyebbülést.
jan. 13. 12:00
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Fájdalom küszöb és érzéstelenítő függő az egész. A tolófájás, mintha nagy WCzned kellene, maga a meg váltás és a vajúdás fájdalmasabb. Kitolás gyors és fájdalom mente
jan. 13. 14:02
 5/10 anonim ***** válasza:
Nem kifejezetten fájt, inkább feszítő, égő érzés volt. Valójában nekem sétagaloppnak, semmiségnek tűnt már első alkalommal is a méhszáj nyílásához (alias tágulás) képest. Először szerintem legtöbben a kitolástól félünk, mert nem tudjuk elképzelni mi fájdalommal járhat a hüvelyen kipréselni egy kisbabát. Hát, baromi tévúton jártam :D A hüvely köszöni szépen, ha hagynak neki elég időt, akkor fájdalommentesen kitágul arra a 10 cm-re amekkora az újszülött fejének átmérője. A méh összehúzódásai viszont tudnak becsületesen fájni. De látod, itt vagyunk :D És sokan vagyunk, akik többször is, önként sétáltunk be abba a bizonyos erdőbe :D
jan. 13. 15:30
 6/10 anonim ***** válasza:

A hüvelyemben nem éreztem, viszont a "ring of fire", amit végigszenvedtem mert gátvédelmet szerettem volna, és ezért pár fájást el kellett lélegeznem kitolás helyett, na az azért nem volt buli :D De egyébként ezt leszámítva a kitolás maga ugyanannyira fájt - nekem legalábbis -, mint bármelyik másik fájás előtte, csak itt még nyomásinger is volt, és amikor nyomtam, akkor valahogy jobb volt, nem csak passzív elszenvedője voltam az egésznek, hanem csináltam is valamit, és ez segített a megélésben. De amúgy nekem maga a kitolás egyik szülésemnél sem járt "másfajta" fájdalommal, ugyanúgy, ugyanazok az izomcsoportok húzódtak össze, mint vajúdás alatt is.

Mondjuk hozzátenném, hogy nekem a vajúdások sem voltak olyan egetrengetően fájdalmasak, nyilván nem csiklandozás volt, de azért nem is éreztem szükségét fájdalomcsillapításnak. Ez nyilván baromi egyéni, ha valakinek más a fájdalomküszöbe, vagy éppen másképp fáj neki, akkor pont nem ugyanazt fogja érezni, mint te.

jan. 13. 15:39
 7/10 anonim ***** válasza:
Én csak feszítő érzést éreztem. Mintha a combom le akart volna szakadni a helyéről, mert nem fért el a gyerek fejétől. 4 kiló feletti baba volt, hatalmas fejjel. De ez már kevésbé volt rossz, mint előtte a vajúdás. Konkrétan kitolásnál már nem éreztem a fájásokat, csak a folyamatos feszítő érzést, a orvos nézegette mikor van fájás, hogy mikor nyomhatok, mert tényleg csak azt éreztem, hogy mindjárt kiszakad a combom a helyéről annyira feszít.
jan. 13. 21:33
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
A kitolás már megváltás.
jan. 13. 23:03
 9/10 anonim ***** válasza:

8: Egyetértek! 24 óra vajúdás után tényleg megváltásnak éltem meg a kitolást és nem csak azért, mert nem fájt, inkább csak feszített (+ az erős székelési inger), hanem azért is, mert feltűnt a fény az alagút végén.

De ezt szülése válogatja. Ismerősöm azt mondta, hogy neki például a 6 szülésből csak 1-nél fájt a kitolás.

jan. 13. 23:29
 10/10 anonim ***** válasza:
Nem is csak a fájdalomküszöb az, amin múlik ki hogy éli meg. Egyéni a fájdalomérző receptorok mennyisége és érzékenysége is, illetve az is, mennyire képesek ellazulni az izmok.
jan. 14. 07:28

Kapcsolódó kérdések:

A vajjudási vagy kitolási szakasz fájt jobban?

4,5 hónapja szültem, második szülésem volt. Az elsőnèl csak a kitolásra emlékszem igazából, a többi valahogy elillant csak pillanatok maradtak meg, gyorsan túl lettem rajta a kitolás fajt kicsit utána már velem volt a kislányom. A kisfiam amikor született szép...

Lehetséges az, hogy a magzavíz elfolyása után egyből 2percesei vannak valakinek, és szinte nyomban jönnek a tolók, majd a baba?

Lehet buta kérdés, főleg egy 3 gyerekes anyukától, de nekem mind a 2 szülésem hosszú és kinlódó vajudással járt. Ismerős mesélte, hogy ő meg a tesója is így szült meg otthon, ez mennyire gyakori?

Létezik órákig tartó kitolási szakasz?

Akinek nagyon elhúzódott az hogy bírta ki?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!