Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mit jelent ez pontosan:A...

Felhasznalo0780 kérdése:

Mit jelent ez pontosan:A többletpontokkal kapcsolatban a változás azt eredményezi, hogy emeltszintű érettségivel maximum 50 pont szerezhető?

Figyelt kérdés
A Nemzeti Pedagógus Kar kiadott egy dokumentumot, amely a 2020-as évben (mint én) érettségizőket érinti. Rendben van, hogy egy emelt nyelvi érettségivel mind a két követelményt le lehet egyszerre tudni(egy emelt szintű érettségi és egy b2-es nyelvvizsga), de a fent idézett mondatból az derül ki, hogy ha van még két emeltem (töriből és magyarból), akkor ezekért összesen 50 pont jár? Vagy az idézet azt jelenti, hogy EGY DARAB emeltért jár max. 50, és kettőért mehet a 100? Kérlek, segítsetek értelmezni.

2019. aug. 18. 12:26
 1/9 anonim ***** válasza:
Maximum 50 jár emeltért, mindegy hány van. És csak azért járhat a többletpont, amit beszámítanak + abból számolod a pontjaid és így is csak a másodikért jár, mivel az "első" emelt érettségivel csak a bemeneti követelményt teljesíted.
2019. aug. 18. 16:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a választ. Ha megengedne még egy kérdést: akkor 100 plusz pontot hogy lehetséges összeszedni?
2019. aug. 18. 16:50
 3/9 A kérdező kommentje:
Jogra megyek, lesz egy emelt angolom (2 követelmény letudva), egy emelt törim, illetve egy c1 angolom, ez ugye akkor plusz 90 pont. De akkor azt a +10-et hogyan szerezhetném meg?
2019. aug. 18. 16:51
 4/9 anonim ***** válasza:
Igen, ez szerintem is 90 pont. A maradék 10-et OKTV-vel szerezheted meg mondjuk :D
2019. aug. 18. 18:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszi a választ. Most már nem zavarok tovább, csak még egy gondolatomat itt hátrahagyom, méghozzá, hogy szerintem ez így nem korrekt, hogy még valamilyen versenyre is menni kell ráadásul, tehát hogy csak versennyel szerezheted meg a maximális pontot. Hiszen vegyük példaként a legjobb barátomat, ő orvos szeretne lenni, emelteznie kell kémiából, bioszból, plusz lesz még angol meg német b2-je. Meg nyilván középfokon neki is tennie kell töriből, meg magyarból is érettségit (a matek oké, arra azért szüksége lehet). És ugye ha a rendszert nézzük, neki is csak 2*28 , vagyis 40(mivel nyelvvizsgákért csak 40 pontot kaphatsz max. ugye), illetve 50 pont csak az egyik emeltéért jár. Ráadásul németből emelt szintű érettségije is lesz, hogy a felvételi követeményeket teljesítse. Ugye orvosira kötelező az emelt kémia és biosz, ezek közül nem tudja hagyni egyiket sem. És ezért a teljesítményért valaki nem érdemli meg a maximális 100 pontot? Na hagyjuk már.
2019. aug. 18. 19:42
 6/9 anonim ***** válasza:

#5


Átérzem a barátod helyzetét és a felháborodottságodat is. Én szintén orvosira készülök úgyhogy ugyanezeknek a feltételeknek kell megfelelnem. Annyi különbséggel, hogy nem csinálok egy harmadik emeltet is (ami az ő esetében német). A barátodnak 90 többletpontja lesz a 100-ból, ha a német érettségije meghaladja a 60%-ot.


Sajnos valóban, ha nem ér el az ember OKTV-n országos helyezést nem kaphat plusz pontot tehát a 100 többletpontot normál esetben (szociális helyzetet és egyéb tényezőket tekintve) NEM tudja kimaxolni.

2019. aug. 21. 23:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim válasza:
29%
Lehet lepontozni, de nem tudok egyetérteni. Az eddigi rendszer miatt az OKTV-t és egyéb versenyeket értelmetlenné tették, mert 2 emeltszintű érettségivel ki volt váltva minden. Most legalább egy kicsi visszajött a presztízsükből. Az a pár pont valóban csak a legjobbaknak jár! [persze a régi rendszerrel sem értek egyet, amikor az első 10 OKTV helyezett automatikusan felvételt nyert]
2019. aug. 23. 10:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó!


Az, hogy az OKTV meg egyéb versenyek korábban háttérbe szorultak nem csak azért volt mert a diákok (akik olyan szakra jelentkeztek ahol nem kellett aggódni a többletpont miatt) örültek a 100 többletpontnak. Egyszerűen elég megterhelő két emelt szintű érettségire készülni és szerintem sokaknak elment a kedve még pluszban versennyel foglalkozni. De voltak akik többletpont ide vagy oda, elmentek! Érdeklődő mindig is volt és nem könnyű versenyekről beszélünk, szóval nem garantálható hogy a következő évtől ugrásszerűen fog nőni a számuk.

Ezzel az újítással (ami az emelt szintű érettségire adható többletpontot korlátozza, a nyelvvizsga bevezetését kevésbé tartom felháborítónak) kellemetlen helyzetbe vannak hozva a diákok. Nemcsak a felvételi esélyeik csökkentek, hanem az elkövetkező évet szorongással tölthetik mert nincs elegendő információ kiadva a változásokról!

Mégis hogyan szerezhet egy szorgalmas, kitartó diák - aki évek óta folyamatosan és céltudatosan készül - 100 többletpontot?

Az OKTV helyezettek száma korlátozva van. Márpedig enélkül vagy sportversenyen elért rangos helyezés nélkül egyszerűen NEM tehetünk meg minden tőlünk telhetőt a felvételi érdekében.

Nem kell maximáliszának lenni, ezt aláírom. De ahova 440 fölötti a ponthatár nem tud nyugodt szívvel jelentkezni az ember ha 10 pontokon múlhat a bekerülése... A legtöbben szeretnének minden tőlük telhetőt megtenni a felvételijüket nem veszélyeztetve, viszont úgy látom ezt a lehetőséget megfosztják tőlünk

2019. aug. 24. 00:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
40%

"De ahova 440 fölötti a ponthatár nem tud nyugodt szívvel jelentkezni az ember ha 10 pontokon múlhat a bekerülése..."


A ponthatárok csökkenni fognak, mivel az utolsó helyen felvett ember pontszáma a ponthatár. A jelentkezők átlagpontszáma is csökkenni fog jövőre.

2019. aug. 24. 00:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!