Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mi a hivatalos indoklása a...

Mi a hivatalos indoklása a nyelvvizsga-amnesztiának?

Figyelt kérdés
Rendben, most van egy kis fennakadás az oktatásban a vírus miatt, 1-2 hónap, de a felsőoktatásban még talán ennyi sem. Hogy jött most erre hirtelen, hogy engedjük el az elmúlt évtized összes nyelvvizsga-követelményét? És nem igazságtalan ez azokkal szemben, akik nem idén diplomáznak, csak ezután?

2020. ápr. 23. 08:54
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
46%

Ne legyen olyan, aki azért nem kap munkát, mert nem kapta meg a diplomáját.

Én ebben a helyzetben senkitől nem sajnálok semmit. Akkor se, ha én "nem kapok belőle".

Aki a jövőben diplomázik majd, az szerintem örüljön, hogy minden rendben és újra normális világban élünk. Én legalábbis örülnék.

2020. ápr. 23. 09:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Az az indok, hogy kell a gazdaság beindításához. Miért? Ez a 75 ezer ember eddig nem dolgozott? Dehogynem! Rengetegen a szakmajukon belül. A munkahelyek 99%-a alapból nem nézi a nyelvvizsgát vagy a diploma meglétet. Elég ha záró vizsgáztál.
2020. ápr. 23. 10:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 A kérdező kommentje:
Én se sajnálok senkitől semmit, de a következő ilyennél elengedik a szakdolgozatot és záróvizsgát is? Meg: ha most amnesztiát hirdetnek, akkor mi lesz azokkal, akik ezután fognak diplomázni?
2020. ápr. 23. 10:53
 4/14 anonim ***** válasza:
73%

Én igenis felháborítónak találom. Döntsék el, hogy kell-e nyelvvizsga a diplomához vagy sem, de ez igenis igazságtalan, bicskanyitogató, hogy azért, mert 2 hónappal az államvizsgák előtt bezártak az iskolák, mindjárt engednek az alapkövetelményekből. Meg lehetett volna oldani, például egy igazoló papírossal, ami egyenértékű a diplomával a veszélyhelyzet végetérésétől számított egy évig, addig türelmi idő és lehetősége van az embernek letennie a nyelvvizsgát és kikaphatja a rendes diplomáját. Ha nem, akkor a papírosa is érvényét veszti és úgy jár, mint ahogy minden évben egy pár ezren: alapvető feltételek teljesítésének a hiányában nincs diploma.


2 hónap kimaradásól beszélgetünk... önmagában az is elég szomorú, hogy valakinek pont ezen a 2 hónapon múlt volna az a nyelvvizsga, ez pofánverés azoknak, akik pedig eddig időt, pénzt és energiát öltek bele és megint ki jár jól? Igen, a léhűtő, a semmirekellő, a kiskapukat kereső, a lusta.

Itt is olvasni ilyeneket, hogy turisztika szakon csücsülő nem tudja lerakni a szakmai nyelvvizsgáját és hogy örül, hogy most már nem is kell. Miközben olyan szakról beszélgetünk, ami már a nevével feltételezi, hogy adott esetben külföldiekkel kell kapcsolatot fenntartani. Mi a qrva anyjáért ment egy olyan szakra, ha nem képes nyelvet tanulni?


Meg lesz ennek a böjtje egyébként. Ahogy egy bölcs mondás is tartja: amit nyer a réven, veszíti a vámon. Nagy pofára esés lesz például az említett turisztika szakosnak is, ha nyelvtudás hiányában nem alkalmazzák olyan helyen, amire ő gondolt. Persze ez megint rontja a statisztikákat, az ilyenek miatt jönnek ki olyan eredmények, hogy a diplomások átlag keresete csak ennyi, meg az elhelyezkedései lehetőségei nem jók, miközben erről szó nincs, csak a Szarvasi Főiskolán - bocsánat: Szent István Egyetem szarvasi telephelyén - szerzett 3 éves "diploma" nyelvtudás nélkül azért közel sem ugyanaz, mint egy jó egyetemen szerzett alap+ mesterképzés 2 idegen nyelvismerettel (ami különben Szarvason is teljesíthető lenne, tehát még csak nem is azon múlik, hogy az illető a Corvinusra járt-e vagy sem).


Én emögött nem látok reális és elfogadható indoklást, de majd szívnak azok, akik lobogtatják a "diplomájukat", de a piacon nem lesznek keresettek. Ő bajuk.

2020. ápr. 23. 11:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Igazából azért nem csak az jár jól, aki megksoja a diplomát, hanem azok az érettségizettek is, akik elől eddig elvették a munkát, mert a munkáltató azt vette fel, akinek csak nyelvvizsga hiányzott a diplomához. És az is talál majd munkát talán, akinek nincs érettségihez, mert most a legapróbb munkákra is érettségit kérnek.


Szerintem amúgy a nyelvvizsga megkövetelése az igazságtalan úgy, hogy nincs mellette olyanniskolarendszer, ami megtanítja a nyelvet. Jelenleg az tud nyelvet tanulni, aki nagyon tehetséges benne, meg skinek van rá pénze.

Minden rendszer igazságtalan valaki számára.

Szerintem ez a döntés sokakon segít majd, de persze vannak potyázók is. A szerencse forgandó, hosszú távon az nyer, aki becsületesen dolgozik.

2020. ápr. 25. 11:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
Utolsó jól elmondta. Amíg nem kap mindenki ugyanolyan szintű nyelvoktatást addig nincs értelme.
2020. ápr. 25. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:

Ezzel az utolsó 2 indoklással nem tudok egyetérteni, habár rész igazságok vannak benne.

Egyrészről a biológia vagy kémia oktatás sem ugyanolyan jó mindenhol, 2 gimnázium között is lehetnek óriási különbségek, még sem tesznek kivételt senkivel sem, amikor felvételire kerül a sor, mondjuk egy orvosi egyetemre, a követelmény mindenkinek ugyanaz, ugyanazt a kémiát kell megírnia annak is, aki kémia tagozatos, jó hírű gimnáziumba járt és annak is, aki vmilyen nevesincs alföldi középiskola tanulója. Mégis kerülnek be kevésbé jó hírnevű, átlagosnál átlagosabb, vagy talán még gyengébb középiskolából érkező diákok is sőt, olyanok is, akik nem is kémia tagozatosok voltak, vagy akár a tagozat specifikuma miatt kevésbé hangsúlyosan folyt az oktatás például kémiából. Vhogy mégis megoldják sokan, pedig külön tanárra sincs mindenkinek pénze.

Másrészről a nyelvtudás sokkal lazábban is van kezelve, mint a felvételi példájában egy biológia érettségi (hiszen ha nincs belőle emelt szintű, ami egységes, akkor már nem jön szóba az illetőnek az orvosi egyetem), mivel nincs konkrétan megszabva, hogy milyen nyelvből kell lennie, vmint az sincs, hogy pontosan melyik nyelvvizsgaközpontnál kell megcsinálni (egy Cambridge és egy Telc angol nyelvvizsga között azért van némi különbség). Azok a szakok, ahol specifikusan meg van szabva, hogy miből kell mondjuk szakmai nyelvvizsgát tenni, azok elérhető információk az egyetem honlapján (de általában a felvi.hu-n is le van írva), tehát senkit nem érhet meglepetés, ha bekerülvén egy szakra kiderül, hogy bizony ugyan a felvételihez nem volt kötelező az angol nyelvvizsga, de szakmai nyelvtanulás van, ami nyilván feltételezi, hogy az ember vmit mégis csak mekeg makog angolul.

Persze ez is olyan dolog, hogy kifogás az mindig lesz. De én nagyon szívesen megnéznék egy statisztikát arról, hogy mely egyetemek mely szakjai érintettek elsősorban ezzel a nyelvvizsga-hiányos problémával, nagyon könnyen kiderülhet, hogy pont azon szakokról van szó, amelyekre könnyű volt mindig is bekerülni, mert népszerűtlensége miatt alacsony a pontszám, illetve a legvidékibb "egyetemek", ahol indokolatlanul tartanak fenn felsőoktatási intézményt és ahol közel sem ugyanaz az oktatás folyik, mint nívósabb társainál (ahol vmiért természetesen az érdeklődés is nagyobb, csak úgy, mint a pontszám is). Nálunk vmi megdöbbentő módon senkinek nem okozott gondot a nyelvvizsga (1 általános vmi és egy szakmai angol, és mielőtt vki ebbe belekötne, nem Budapest), évek óta nem volt olyan évfolyam, ahol vki azért nem kapta meg a diplomáját, mert nem sikerült egy középfokút összekaparnia, holott szakmai nyelvoktatáson kívül semmi más nem volt elérhető ingyenesen és bizony voltak az évfolyamon igen nehéz sorsú, rossz körülményekből érkezők is. A környezetemben egyetlen egy embernek volt gondja ezzel, tipikusan egy noname egyetem az Alföldön, mezőgazdasági mérnök végzettséggel, saját bevallása szerint is végig itta az egyetemet és aki bekerült, az mind elvégezte (de pl az említett ismerősöm is egyike volt azoknak az évfolyamból, akik évekig nem látták a diplomájukat nyelvvizsga hiányában).

Vhogy egy komolyabb, "tanulósabb" egyetemen ez a nyelvvizsga dolog nem probléma, de ez persze csak spekuláció, nem tudhatom valójában, talán még statisztikát sem lehetne erről csinálni, mivel hol lenne az politikailag korrekt, meg egyáltalán mi alapján állítanám én azt (oktatók szakmai felkészültsége, kutatásai, hallgatók tdk munkái, piaci érték stb), hogy A egyetem nivósabb, mint B egyetem?

2020. ápr. 25. 20:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 A kérdező kommentje:
Mondjuk ha munkáltató lennék, simán előírnám, hogy feltétel: BSc diploma plusz angolból középfokú C nyelvvizsga, és ezzel máris kiszűrtem az amnesztiásokat.
2020. ápr. 26. 07:11
 9/14 anonim ***** válasza:

Persze, a munkaerőpiac illetve azon belül is elsősorban a versenyszféra meg fogja oldani ezt, nem is ezzel van a baj. Egyszerűen csak a "diplomás" szó teljes mértékben elinflálódott az elmúlt évtizedekben és egyre lejjebb süllyed. 100 évvel ezelőtt a diplomás egy csúcsértelmiségi, világlátott, több nyelvet beszélő, magas intellektusú valaki volt. Most gyakorlatilag bárki diplomásnak mondhatja magát, az 5 nyelven beszélő rákkutató MTA professzor ugyanúgy, mint a 10 év alatt 3 éves BA-t összekaparó, végül nyelvvizsgával nem rendelkező valaki. Persze nem is kell mindenkinek 5 nyelven beszélő MTA professzornak lenni (nyilván én sem vagyok az, nem is leszek), de azért van némi különbség az előbbi és az utóbbi között és elmondható, hogy az utóbbi a többség és őmiattuk vannak azok a bizonyos statisztikák, amelyeket már a fenti válaszomban is említettem.

Nagyon sok olyan álláshirdetést látni, ahol egész egyszerűen annyi van írva követelményként az ilyen általános blablablán kívül (agilis, meg kreatív stb), hogy legyen diplomája. Mindegy mi és mindegy honnan, de legyen. Egyszer volt szerencsém beszélgetni erről egy HR-es barátnőmmel és ő is azt mondta, hogy ez azért van, mert egész egyszerűen már a szakképzés, felnőttképzés is annyira gyenge, olyan ostoba emberek jutnak szakmához (erről mondjuk személyes tapasztalatom is van), hogy legalább ezzel biztosan tudhatják, hogy az illető tud írni és olvasni, tudja használni a számítógépet felhasználói szinten és nem okoz gondot neki a kávégép bekapcsolása. Magyarul itt is a diploma megléte nem egy átlagnál feletti edukációt, magas kvalifikációt jelentett, hanem teljes mértékben számunkra átlag skillek meglétét.

Ettől függetlenül én nagyon szívesen olvasnék ellenvéleményt is, mert egyáltalán nem biztos, hogy nekem van igazam, azt pedig elismerem, hogy van bennem egy nagy adag érzelmi töltet, hiszen én tudom, hogy anno mennyit dolgoztam a diplomámért, a nyelvvizsgáimért (most is készülök egyre egyébként), tudom, hogy most hol dolgozom és mennyit keresek és az mennyire nem korrelál azzal az átlag statisztikával, hogy a diplomások átlag keresete (KSH 2019-es adat: bruttó 313 315 forint) mennyi pl. De egész egyszerűen azt gondolom, hogy nagyon nem jó irányt vett ez az egész, és gyakorlatilag egy diploma lassan olyan lesz, mint anno mikor azt mondták egy gyengébb képességű emberre, hogy van neki 6 elemije.

2020. ápr. 26. 10:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
Nekem ismerősöm diploma nélkül dolgozott itthon, másfél milliós bruttó fizu. Egyetemet végzetként vették fel. Évekkel ezelőtt. Most megkapja a diplomát végre. Nincs is szüksége nyelvvizsgát tenni. Eddig se volt szüksége rá. Szóval erről ennyit mennyit ér az a papír.
2020. ápr. 26. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!