Egy négyzetes oszlop,négyzet alapú egyenes hasáb alapéle 5cm,magassága 8cm hosszú.Milyen hosszú a testátlója?mekkora szöget zár be a testátló ezen téglatest legkisebb élével?

válasza:A téglatest testátlója 2 darab Pitagorasz-tétellel kiszámolható, ugyanis a testátló, a lapátló és az él (ha háromszöget határoznak meg) derékszögű háromszöget alkotnak, a lapátló pedig szintén Pitagorasszal adható meg.
Általános képlete: gyök( a^2 + b^2 + c^2 )
Mivel a legrövidebb él és a testátló egy derékszögű háromszögben vannak, ezért egy sima koszinusszal ki lehet számolni a szöget.

válasza:d=sqrt((5*sqrt(2))^2+8^2)
cos('fi')=5/d

válasza:A testátló: d=√(2a²+b²)=√(2·5²+8²)=√114 cm
A lapátló: c=√(a²+b²)=√(5²+8²)=√89 cm
A rövidebb él, a testátló és lapátló egy derékszögű háromszöget alkot. A keresett szög a rövidebb él és a testátló közötti szög, ennek tangense:
tgα=c/a=√89/5
Ebből a szög: α=62,08°
Vagy számítható így is:
cosα=a/d=5/√114
Ebből a szög: α=62,08°
Kapcsolódó kérdések:
Sos, kérlek valaki segítsen. Azt már tudom hogy 17,5 l víz fér bele de a 2. Kérdést nem tudom hogyan kell megoldani. Aki tudja kérlek segítsen és vezesse is le! Köszönöm szépen.
a, padlótól b,a legkisebb területű faltól c,a leghosszabb éltől Órán elkezdtük de nem fejeztük be… addig értem hogy az arányok ö:19rész meg hogy 4:6:9 az c b a de ezután hogy kéne őket kiszámolni? :((
A téglatest alakú csomag éleinek aránya 3:4:5.Postai szállításhoz 260 cm hosszú zsineggel átkötöttük,amelyből a csomó megkötéséhez 20 cm-t használtunk fel. a)Mekkorák az oldalélek? b)Hány dm^2 papír kellett a bevsomagoláshoz,ha az átfedések miatt a veszteség...
b) Ha az ABCD téglalap kerülete 24 cm, számitsd ki a B B' el hosszat c) Ha az ABB'A' téglalap területe 48 cm szamitsd ki az AB es BC elek hosszat
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!