Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Irja már le légyszi valaki...

Irja már le légyszi valaki vagy adjon egy linket ahol rajta van Baradlay Richárd jellemzése?

Figyelt kérdés
Volt itt is ilyen kérdés de ami oldalakat adtak azokon cska jenőt találtam.. Sűrgős lene.. Kösz előre is
2009. márc. 1. 14:03
 1/8 A kérdező kommentje:
Mindenhol azt irják h enyire meg anyira lusta nem lehetek google a barátod...( tudom h biztos ott van de már minden oldalt megnéztem és mindenhol ilyen pár szavas "jelemzéseket találtam" de ide ne olyanok irjanak már h gogle a barátad hanem valaki legyn már olyan RENDES h ha google barát akor megkeresi és belinkeli nekem (ha már én olyan béna vagyok h megtalálni nem birom:S)
2009. márc. 1. 14:14
 2/8 anonim ***** válasza:
93%
Nem lenne jobb elolvasni a Kőszívű ember fiait inkább? Mert amúgy nagyon szép...
2009. márc. 1. 14:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:
Nem hiszem hogy holnapra eltudnám.::S
2009. márc. 1. 14:33
 4/8 anonim ***** válasza:
93%
Szerintem nem is úgy lett feladva a feladat,hogy egy nap alatt kelljen elolvasni a könyvet. Amúgy keress egy rövidítést , könyvesboltban akárhol, azért 60-70 oldalt csak elolvasol egy nap alatt.
2009. márc. 1. 17:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
75%

Jókai Mór: Kőszívű ember fiai


I. rész

60 perc

Baradlay Kazimér tiszteletére díszlakomát rendeznek a kastély tdísztermében. Sok vendég van jelen ,és tósztot mondanak Az ünnepséget az úrnő vezeti, mert az ünnepelt beteg. A résztvevők között ott van az Adminisztátora és Rideghváry Bence és még sok más alak. A beteg, azaz Kazimér szíverő ér kövesülésben szenved. A háziorvos, amikor megvizsgálja annyit, mond Baradlaynenek „még 60 perc”. Az úrnő nagyon megijedt és nagyon félt. Az úrnő odasietett a beteghez. Amikor beszélgetnek a férje a végrendeletet, mondja el. Vagyonát felosztja, de a legfőbb hogy a 3 fiával végrendelkezik.


Legidősebb: Ödön----Cári udvarnál (Szentpétervár) diplomata legyen. Az anyja agyon neki annyi pénzt amennyire szüksége van.


Középső: Richárd----(Ekkor Richárd a királyi testőrségnél van.) Apja végrendelete ne nősüljön meg soha, és testvéreit szolgálja.


Kicsi: Jenő----(Apja kedvence ekkor Bécsben hivatalnok) Apja azt kéri, hogy anyja mutassa meg a fiai arcképeit.


A birtok „Nemesdomb” úrnője marad az özvegy ki egy idő után Rideghváry Bencéhez kell menni, mert férje végrendeletében ezt mondta. Az úrnő sírni kezdett. A férje mindig erőszakos volt (parancsolgatott)A kőszívű ember meghalt. 1 hét múlva tartották a temetés.


Temetési imaEgy templomban játszódott. A nő oltár előtt nagyon sírni kezdett. Az egyik férfi a másiknak azt súgták, hogy eddig úgy sem volt szabad sírnia hagy sírja ki magát. A pap ( Lánghy Bertalan) mindenfélét kérdezett Baradlaynétől. Ezennel vége az imának és vas koporsóban eltemették.


Tallérosy Zebulon


Ez a Zebulon úr franciásan beszélő nemes ember volt törte a Magyart. Elkésett a gyásztiszteletről és nagy robajjal megjött leült egy székre és mentegetőzött.


Két jó barát


Az orosz udvarnál Ödön és Leonin (barátja) készülnek a Baradlay birtokra. A nagy orosz télen mennek az út közben, farkasokkal kell összemérni erejüket. Ekkor földre kerül egy Imsik (orosz ember). Ödön ezen az Imsiken segített. Tovább mentek, és amikor a Dnyeper folyóhoz értek ez be volt fagyva átkeltek rajta. Ödön alatt beszakadt a jég és Leonin mentette ki. Tovább mentek és semmi vésszel a birtok felé vették az irányt.


A másik kettő


Bécsben vagyunk Richárd huszár, és erről szól ez a rész. Jenő is Bécsben tartózkodik. Találkoznak egy fogadóban és beszélgetnek. A legfőbb ok a találkozásban hogy Richárd mondja Jenőnek fogytán a pénzük, és arra kéri Richárd Jenőtől, hogy ne szórja most már a pénzt.

Jenő pénzt ad Richárdnak és egy meghívót a Plankenhorsték estéjére. Richárd elmegy az estéjre.

Mindenféle emberek


Plankenhorsték életvitele: gazdag fényűző estéjek szórakozások. Ide készül Richárd is. Pál úr a segédje segít készülődnie. Estéjen megjelenik Rideghváry Bence is. Edit kisasszony Plankenhorsték rokona cukrot oszt.Salamon Zsibárus


Salamon Zsibárus boltjába megy Richárd, mert az anyja beadta a Zsibárushoz az egyik képet. Ami az apját ábrázolja. A kép helyett egy kardot ajánl fel mert nem akarja vissza adni a képet Richárdnak A Zsibárus az arckép helyett egy kardot ajánl Richárd annak is örül és cserélnek.Női bosszú


Lánghy Aranka a pap lánya várja édes apját haza. Hintó állt meg a ház előtt. Kirohant Aranka, de nem az apja jött, hanem özvegy Baradlayné Bárónő. Aranka behívja beszélgetni. Baradlayné azt mondta neki, hogy az apja nem fog haza jönni, mert be fogják zárni. Ezen kívül azt mondta „nem maradhat a paplakban”. Próbálja meggyőzni Arankát, hogy nem maradhat itt és költözzön a Baradlay birtokra. Aranka nem akar, mert Ödöntől kapott egy gyűrűt és ő itt akar maradni. Baradlayné azt is mondta, jöjjön oda a birtokra, és ott várja meg. Baradlayné hozott egy levelet, amit még ő sem nyitott ki.

Levél: Ödön hazafelé való útja.

Ödön megérkezett a Szúnyogi pályaudvarra, és Baradlayné kimegy elé hintóval. „Nemesdomb” felé veszik az irányt és megállnak a kőszívű ember sírja előtt. Megérkeznek a kastélyba. Anyja hívja az egyik szobába, mert talált neki egy lányt, aki tetszeni fog neki. Ödön azt mondja, hogy ő nem házasodhat, és nem érdekli, de mégis bemegy, és Arankát látja és összeölelkeznekA kézfogó napja


Baradlay házba vendégek érkeznek Tallérosy Zebulon, Rideghváry Bence, Langhágy Pap és Tormándy. Vendégsereg elé vezeti Baradlayné Lánghy Arankát. Ödön a násznagy mellett áll. Ő a vőlegény. Rideghváry Bence azt hitte, hogy Baradlayné és ő maga házasodnak. Ez nem így történt és ideges lett.Ezek után a lakoma következett. Rideghváry a lakoma végén úgy köszön el Baradlaynétől „ez volt az utolsó alkalom, hogy itt jártam”. Elmentek a vendégek.Az első lépcső „ama” magaslatáhozMegyegyűlést rendeznek a vezetője Tallérosy Zebulon. Tormándy is beszédet mondott. A beszéd után a gyűlést berekesztik. A megyegyűlésen Rideghváry Bence parancsára fegyveres katonák jönnek elő. Ezek után Baradlay Ödön kicsapva az ajtót bejön és felszólít mindenkit, tegye el a kardokat, és mindenki menjen el. Ödön az elnöki szék elé árul és kérdezi Rideghváry Bencétől ki tette ezt. Ödön őt vádolja, hogy ez megtörtént. Rideghváry bosszúság szomjasan mondja Ödönnek „ez volt az első lépcső a vérpadhoz”.Tavaszi Napok


1848. március13. Bécsi Forradalom. Bécs utcáin tömeg van és harcolnak egymás ellen, mert le akarták verni őket. Kastélyokban tanácskoznak. Baradlay Jenő ekkor otthon tölti. Alfonsinre gondolt, de ő is kimegy a tömegbe és elmegy Plankenhorstékhoz. Itt diákok, demokraták beszélgetnek.

1848. március15. a Német zászló lobog a szélben arany, veres, fekete. Ez a sajtó szabadsága. 1848. március13-án harcoltak a tömeg ellen és az áldozatokat temetik. 15. Jenő és Alfonsine az utcára mentek és az egyik ház erkélyén szónokolt és buzdított mindenkit Ödön. Jenő a szívében vészt érez. „Ez volt a 2. Lépcső ama magaslatához”. Fáradtan kimerülten haza mentek.


Az érem másik oldala


Feltűnik Baradlay Richárd százados a lovas csapatával. Ők a kolostorhoz vonulnak, ahol Edit tartózkodott. Jenővel tartja a kapcsolatot, azért hogy a forradalomról tudomása legyen. Plankenhorsték támogatják a szabadságharcot. A tömeg megtámadja a kolostort, bejutnak a lázadók és a katonák is harcolnak egymással. Ekkor találkozik Richárd Edittel.


Akik igazán szeretnek


Októberig tartott a bécsi szabadságharc még csaták folynak, és sokan bujdosnak. Plankenhorsték elárulták a forradalmat. Plankenhorstéknak van a legjobb kémeik. Edit és Remigia nővér elmegy a Plankenhorték házba, és elmondja, hogy lesz két vendégük. Forradalom támogatására Bécsbe érkezik Baradlayné és még Baradlay Richárdra is számíthatnak. Tanácskoznak és elmennek. Edit mondta hogy elárulta Plankenhorsték a Baradlay családot. Baradlayné ki akarja Bécsből szabadítani a fiait. Ezek után el akarják fogni Richárdot és huszárcsapatát Palvitz Ottó vezetésével. Edit kisasszony mind ezt hallja és elszökik. Baradlaynének ezt elmondja, és Richárdnak el akarják ezt mondani. Richárdnak elmondják, és Magyarország felé veszik az irányt. Baradlayné és Edit férevezeti Palvitz Ottót és seregét. Rideghváry Bence és Jenő találkoznak egy fogadóban. Hitetgeti, hogy segít neki, és, hozott anyjától egy levelet.

Levél: Ne vegye el Plankenhorsték Alfonsint.

Jenő várja, hogy anyja felkeresi. Nemsokára találkoznak.


Elől víz hátúl tűz


Richárd huszárcsapatával hegyeken a Dunán kel át. Üldözőjük Palvitz Ottó és ezrede.II. rész


Egy nemzeti hadsereg


Nemzeti hadsereget toboroznak és magyar szabadságharc is elkezdődött. A költő Petőfit is megemlíti az író.

1849.június 31. Segesvári ütközet és még sok csata.

Pl. segesvári, komáromi, szolnoki, győri, budaiA szalmakomisszárus


Tallérosy Zebulont alkormánybiztossá és nemzetőri őrnaggyá választották. Baradlay Ödön érkezését várja. Ödön elmondja minden felszerelt csapatot Kassára kell irányítani sietnie kell. Ödön siet, mert még a családtól el kell búcsúzia.Az első tandíj


Kassánál szétverték a magyar sereget. Pesten zajlik a harc Ödön is részt vesz benne. Ödön az élvonalban harcol segítségükre huszár csapat jön Baradlay Richárd vezeti. Két testvér összeölelkezik.


A betyár


Boksa Gergő ökrök nélkül tér a faluba mert elvesztette. Boksa Gergőt megverik. Boksa Gergő elmegy visszaterelni a gulyát. Boksa Gergő megy és az ellenség táborba ment. Az ezredes elküldte egy őrjárattal és visszakerült a faluba.


A királyerdőben


Ebben a részben az isaszegi csatát írja le.


A haldokló ellenfél hagyatéka


Richárd megsebesül de örül, hogy győztek isaszegnél. Pál vitéz meghalt a csatában. Palvitz Ottó haldoklik és Richárdot meglátja odahívja és azt mondja „keresd meg a lányom és vigyázz rá”.Napfény és holdfény


Körös-szigeteknél játszódik, május körül lehetett. Itt él Ödön családja és felesége és két gyermeke. Velük van öccse Jenő is. Jenő megmutatja Arankának a titkosírás betűkészletét. Azért éltek itt, mert bujdostak és a kolera járvány is terjedt és messze akartak lenni tőle. A Baradlay kastély ekkor korházzá alakult itt ápolták a betegeket.


Sötétség


Edit Plankenhorstéknál tartózkodik és sokat hall a Magyarországi csatákról. Windischgrätz osztrák serege veri le a magyarokat. Rideghváry Bence megjelenik és el mondja hogy Palvitz Ottó elesett a háborúban. Alphonsine-e hírre dühöngött.Mindenváró ÁdámZebulon beszélget Rideghváry Bencével az Ország ügyeiben.Egy magányos lovag


Pesten Baradlay Richárd megkeresi Ottó fiát, aki elvileg egy dajkánál találja meg. Megtudja hol találja és odasiet. A Budai várban van a gyerek.

Párharc mennykövekkel


Buda ostroma folyik, és akkor próbál bejutni a várba Richárd. Találkozik Mihály mesterrel, és akire rábízza, hogy keresse meg Palvitz Ottó fiát és dajkáját. Kiderült, hogy Bajcsikné (dajkája) Tífuszos és korházba került. Az ostrom alatt Richárd találkozik Ödönnel. Kiderül, hogy van egy áruló, és az ellenség tudott előre mindet.


Zenit


Budai oldalon folyik a csata ahol részt vesz Ödön és Richárd. Reggelre győznek a magyarok és kitűzik a magyar nemzeti zászlót Budai várra.Az eldobott lélekMegtudja a korház, hol találja a gyereket, úgy hívják a gyerek gondozóját, hogy Kaszáné asszony. Rátalál a gyerekre, úgy hívják, hogy Károly. Kiviszi a hintóba és elviszi a gyermekkorházba Pesten, és a gondviselőjének adja ki magát. Másnap Pesten ünnepséget tartanak, hogy nyertek.


EphialtészRidegváry és Zebulon tanácskoznak és orosz tisztek Cárt, éltetik, és orosz csapatok jönnek Magyarországra. Körübelül 240.000 orosz katona. Langhy Bertalan részt vesz a toborozásban, feladatuk a Tiszán ne engedjék át az ellenséget.Régi jó barátok


1849. augusztus van. Baradlay Ödön Világoson van. Éjszaka Pufersdarfból kapott egy levelet. Kiderül, hogy Zebulontól kapta és tartalmaz egy útlevelet állnévvel. A hátárnál, Váradnál elfogják az oroszok. A legnagyobb megdöbbenésére az orosz ezredes Ramiroff Loinin. Elfogják és bezárják egy fakunyhóba. Az Imsik segítségével megszökik. Lóháton elmenekül. Elvezeti haza


NadírLóháton vágtat a és egy kútból iszik. Boksa Gergővel találkozik. Elvezeti haza a Kőrös-szigetre.A nem mutatott levél


Nagy boldogság volt ez neki, hogy találkozhat a családjával. Aranka férjének mondja, hogy meneküljön. A körös szigeti kastélyból levelet hoz a posta. Egy levelet németül címeztek Eugen von Baradlay. Eugen=Jenő Jenő elolvassa a levelet és rájön, hogy ez Ödön levele. Ezért hogy védje családját ő maga, megy el, és elbúcsúzik a családtól. Anyja nem tudja kiszedni belőle hova megy.


Ödön helyett Jenő megy el a hadbíróságra.

Ödön nevét rosszul fordították.


Egy ember aki még edig még nem ismertünkÖdön és Jenő nevét összecserélték (Edmund, Eugen) így a tévedés miatt Jenő válalja a hadbíró ítéletét. Baradlay Ödön elítélte a bíróság de a halálbüntetést Jenő vállalja fel.


A túlvilágról


Baradlay család visszaköltözik a birtokra. A család csendesen éli napjait. Egy nap egy csendőr sürgönyt hoz Pestről. Baradlay Edmundnak hoz levelet, de Baradlayné és Aranka is kap.


Levél: Ez a levél arról szól, hogy Jenő búcsúztatása és siratása, mert kivégezték. :_(


Mindenki zokog, amikor a levelet elolvasták. A csendőr odaadott egy nagyobb csomagot, amit kibontottak. Benne Jenő inge, amit Aranka varrt, és látszott rajta 3 lyuk körülötte vér. Mindenki zokogott.


A kőszívű ember előtt


Baradlayné őrjöngve szaladozik és sír a Kazimér arcképe előtt. Mondogatja Jenő hős volt. „De hátra van még Richárd”


A börtön távírdája


Richárd és a pesti börtönben volt fogoly. A távírda nem más, mint maga a fal. Kopogásból áll titkos abc-vel. Richárd megtudja kopogás alapján, hogy testvére Jenő meghalt.


Az első tőrdöfés


Plankenhorsték Alphonsin elmondja Editnek, hogy az egyik Baradlay meghalt következik Richárd.


A fejgörcsök napján


A kormányzóhoz járul Alphonsin. Ágyúlövésektől fáj a feje, és alig tud aludni. Ideges és nem akarja fogadni Alphonsint. Azt akarja elérni, hogy felgyorsítsák az ítéleteket. Amikor elmondta utazott vissza Bécsbe.A tőr hegye letörveBécsbe megérkezik Alphonsine, és Editnek, elmondja, hogy Richárd meghal. A kormányzó megkegyelmezett az elítélteknek. Richárd elkerülte a Halálbüntetést. Richárdnak Bécsbe kell utaznia.


A kőszívű ember feled


Baradlayné ott feküdt a Baradlay Kazimér arcképe előtt. Richárd ír egy levelet Baradlaynének, hogy szabad.


A kérő


Richárd a Plankenhorsték házába megy. Plankenhorsték nagyon meglepődnek, hogy nem halt meg. Edit odafut, és keblére borul nyakára karjával átöleli. Richárd nem tudja, hogy Plankenhorsték akarta elítéltetni, ezért hálát adott neki. Liedenwall Edit kisasszonya Plankenhorsték családhoz tartozik tovább. Edit Richárdnak adja a kezét.


Comedy of errors

(tévedések vígjátéka)Richárd összeakar házasodni Edittel, de a bécsi pap a vőlegénytől reverzálist ad magáról. A bécsi pap kimondta férj és feleség.


A szenvedések kulcsa


Richárd leszállt a földre és Edittel beszélt a pénzről havi jövedelmük 100 forint. Ezen kívül nekik van kétmillió forintjuk. Ez nem mind az övéjük, mert nekik vannak adóságaik. Ezek után egy ember jön hozzájuk egy vén szatócs. Azt mondta „asszonyom, uram az önök szerencséjét kívánom” és adott nekik 300.000 Ft.


Húsz év múlva


Richárd és Edit Palvitz Ottó gyerekét nevelték. Károly eszes tanulékony önfejű szorgalmas fiú. Ezek után Richárd rongy ruhákat talált és bevarrva ott volt egy levél.


Levél: Palvitz Ottóról szól a levél.


Palvitz Károly talált rá és elszökött anyjához. Richárd elolvasta a levelet. Ezek után Károly elment és hozzá elment az anyja. Beszélgettek. Amikor Károly dolgozott gyámapja hozott neki ötezer forintot és egy levelet.

Levél: Baradlay Richárd küldte, hogyha nagy korú lesz, akkor átveheti azt a pénzt, ami, eddig kamatozott. Most már Richárd nem a gyámapja és a pénzt költse hasznos dolgokra.


Egy viszonylag rövid leírás a könyvről, itt minden szereplő benne van , és megtudod, hogy ki milyen volt.

2009. márc. 1. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
Én kiolvastam a Kőszívűt és nekem nagyon tetszett!Te is kiolvashatnád!
2009. márc. 8. 14:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim válasza:
Én nem olvastam ki csak a rövidítettet és máig tudom miről szól a regény . . . 5-öst is kaptam belőle . Csak talpraesettnek kell lenni :D A google a barátod ne feledd ,)
2009. júl. 22. 23:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim válasza:

[link]


ITT MINDEN ARJTA VAN!!!! :) nagyaon jó oldal :)

2013. jan. 2. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!