Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Az észterek jelentőségéről...

Az észterek jelentőségéről kell írnom az élő és élettelen környezetben kémia házidogát. De nem találok semmi értelmeset róla neten. Segítség?

Figyelt kérdés
Tudnátok segíteni?
2011. ápr. 17. 11:50
 1/3 anonim ***** válasza:

Nem hiszem el, hogy ami nekem 5 perc alatt ment, az neked ne menne egyáltalán. Pedig csak azt írtam a keresőbe, hogy észterek jelentősége.

[link]

Ennyit segítek, a többinek nézz utána te.

2011. ápr. 17. 22:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:

ezt a honlapot többször próbáltam megnyitni, még mielőtt beraktad volna és ezt írja ki: Server Error in '/' Application.

köszönöm a segítséget és a bunkó választ! :)

2011. ápr. 18. 13:25
 3/3 anonim ***** válasza:

Jó, akkor írom másképpen: első találat Wiki:

"...Ez a név onnan ered, hogy néhány képviselőjük a természetben megtalálható a gyümölcsökben, ezek zamatanyagai. Ezek közül néhány kitűnő oldószer (például etil-acetát, butil-acetát)...."

"...A karbonsavészterek jelentősége nagy, számos képviselőjük a természetben elterjedt. Ide tartoznak a már említett gyümölcsészterek, a zsírok illetve az olajok felépítésében részt vevő gliceridek, illetve a viaszokban található nagy szénatomszámú alkoholokból és karbonsavakból felépülő észterek...."

"...A salétromsavészterek fontos képviselője a nitroglicerin (vagy helyesebben glicerin-trinitrát) amit robbanószerként, illetve a gyógyászatban értágítóként alkalmaznak...."

"...A cukrok savanyú foszforsavészterei fontos szerepet játszanak a szénhidrát-anyagcserében. A nukleinsavakban is foszforsavészter-kötések találhatók...."


Ebből kiindulva én a helyedben rákeresnék a gyümölcsök ízanyagára, az etil- és butil-acetátra, a gliceridekre, viaszokra, olajokra általánosságban, a nitroglicerinre és a nukleinsavakra.


Például "gyümölcsészterek" keresőszóra ez az első találat: [link]

Ebből már látszik, hogy a szerves észterek biológiai jelentősége, hogy pl ezek adják a gyümölcsök ízét, pl a "etil-alkohol (etanol) + butánsav (vajsav) = ananász íze".

Szerintem ennyit megtalálni nem telt többe 10 percnél és máris van egy használható információm.

Senki nem mondta, hogy ilyen formában egy kész cikk fenn van neten, de apró információkból össze lehet szedni a leckéd válaszait.

Nem bunkó vagy lekezelő akarok lenni, csak rávenni arra, hogy megtanuld használni az internetet, mert csak hasznodra lesz.

2011. ápr. 18. 18:55
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!