Miért jódozzák a sót?

Figyelt kérdés
2012. ápr. 11. 12:59
 1/4 anonim ***** válasza:

Az emberi szervezetnek szüksége van jódra. (Bizonyos mennyiségre.)


A jódbevitel elsődleges forrása a tengeri halak és a kagylók lehetnek.


Akik nem jutnak hozzá ezekhez (például a magyar háztartások nem hiszem, hogy túl sok tengeri halat ennének), azoknak a jódot más forrásból kell beszerezni.


Ezért tesznek a konyhasóba minimális mennyiségű nátrium-jodidot, így mindenki hozzájuthat a jódhoz.

2012. ápr. 11. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
47%

Mert a jódra minimális mennyiségben, de szüksége van a szervezetnek. Különösen a pajzsmirigynek, fontos hormonok alkotóeleme. Azokon a vidékeken, ahol kevés az ivóvízben a jód, így pótolják. Máshol elegendő jódot tartalmaz a víz, ott nem kell. Hiányában csúnyán megdagadhat a nyakadon a pajzsmirigy.


Kelevéz

2012. ápr. 11. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
47%
Azt hívják golyvának, ha jód hiány miatt kifelé nő a pajzsmirigy.
2012. ápr. 11. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi
2012. ápr. 11. 16:25

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!