Miért jódozzák a sót?
Figyelt kérdés
2012. ápr. 11. 12:59
1/4 anonim válasza:
Az emberi szervezetnek szüksége van jódra. (Bizonyos mennyiségre.)
A jódbevitel elsődleges forrása a tengeri halak és a kagylók lehetnek.
Akik nem jutnak hozzá ezekhez (például a magyar háztartások nem hiszem, hogy túl sok tengeri halat ennének), azoknak a jódot más forrásból kell beszerezni.
Ezért tesznek a konyhasóba minimális mennyiségű nátrium-jodidot, így mindenki hozzájuthat a jódhoz.
2/4 anonim válasza:
Mert a jódra minimális mennyiségben, de szüksége van a szervezetnek. Különösen a pajzsmirigynek, fontos hormonok alkotóeleme. Azokon a vidékeken, ahol kevés az ivóvízben a jód, így pótolják. Máshol elegendő jódot tartalmaz a víz, ott nem kell. Hiányában csúnyán megdagadhat a nyakadon a pajzsmirigy.
Kelevéz
3/4 anonim válasza:
Azt hívják golyvának, ha jód hiány miatt kifelé nő a pajzsmirigy.
4/4 A kérdező kommentje:
Köszi
2012. ápr. 11. 16:25
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!