Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Zsírok és olajok kémiai...

Zsírok és olajok kémiai keletkezése? Tulajdonságaik összehasonlítás alapján, felhasználásuk? Valaki! : )

Figyelt kérdés
2013. máj. 4. 15:48
 1/3 anonim ***** válasza:

A zsírok, olajok az állati és növényi szervezetek

anyagai. Egy részüket a szervezet elégeti,

másik részüket tartalék tápanyagként elraktározza.

A zsírszöveteknek mechanikai és hőszigetelő szerepe van


A zsírsavak vagy az olajsav glicerinnel történő reakciója során zsírok ill. olajok keletkeznek.

2013. máj. 4. 17:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Keletkezés Pl.:

sztearinsav + glicerin -> zsír (+ H2O)!

2013. máj. 4. 17:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

A "természetes" zsírok és olajok különböző

szénatomszámú zsír- és olajsav észterek keverékei.


A zsírok állati, az olajok inkább növényi

(ld. pl. oliva olaj) eredetűek.


Zsírra példa Pl. marhafaggyú, disznózsír (kacsazsír).

A természetes zsírok és olajok levegőn (melegben)avasodnak. Az avas szalonna, zsír kellemetlen szagú

2013. máj. 4. 17:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!