Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hol van jóslás az egri csillag...

Hol van jóslás az egri csillagokban?

Figyelt kérdés
Az a kérdés, hogy "A jóslatok közül egyik Dobó sorsára vonatkozik másik Gergelyére. Hol találkozol még a regényben hasonló esettel?" Olvastam a könyvet de nem tudom :(

2014. máj. 7. 20:39
 1/5 anonim ***** válasza:
Pont a legelején van,miután/közben Dobóék kiszabadítják a papot,cigányokat a törökök rabságából.Ez után a papra bízzák Jumurdzsákot,akit nem öl meg.Egy cigányasszony jósol tenyérből Gergelynek,de Dobó közbeszól,hogy ez badarság.Erre neki is jósol.Gergelynek azt,hogy börtönbe kerül(ez nincs benne az Egri Csillagokban,utána történik),és az őt kísérő galamb(Éva) magányos lesz egész életében,mert Gergely nem jön ki többet a börtönből.Dobónak a várakról jósol,majd a leendő feleségéről,Sáráról.3 éve olvastam a könyvet,de tökéletesen emlékszek rá.Nagyon jó könyv.:) Ez az egyedüli,amit szívesen olvastam a kötelezőkből.
2014. máj. 7. 21:51
 2/5 anonim ***** válasza:
A jóslás az elején van a rabok kiszabadításánál. Utána nincs jóslás, hanem az író céloz Gergely jövendő sorsára, konkrétan a halálára, szerintem erre gondolnak. Ez a 3. részben van mikor Gergely a Héttoronynál álruhában várakozik, hogy beszéljen az új parancsnokkal: "Szegény jó dalia, te kedves szép csillaga a magyar dicsőségnek, nem fogsz te megőszülni soha! Vajon milyen arccal néznél a jövendő tükörébe, ha most előtted föllebbentené valami égi kéz, s te látnád magadat rabbilincsben, éppen ezen a helyen; s látnád a török hóhért, amint azon a rozsdás lámpavason neked bokrozza a kötelet!..."
2014. máj. 7. 21:55
 3/5 anonim ***** válasza:

Igen, mert mint valós történelmi személyekről, Gergelyről és Dobóról is lehet tudni további sorsukat.

Gergely sorsa a sokkal szomorúbb.

Eger ostroma után őt nevezi ki a király főkapitánnyá, miután Dobó lemond e tisztségről.

Gergely ekkor csupán 26 éves.

A török nem tud belenyugodni az leszenvedett vereségbe és újból megtámadja Eger várát. A harc győzelemmel végződik.

Gergelyt elfogják, és Törökországba viszik.

Itt végzik ki, felakasztják, mindössze 30 évesen.

Erre utálnak a jóslatok, amelyeket az előttem válaszoló megírt.

2014. máj. 8. 15:34
 4/5 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat:)
2014. máj. 8. 20:14
 5/5 anonim ***** válasza:

Nem Eger várát támadják meg.:) "1553. március 13-án, Dobó István leszámolása után Bornemissza Gergely átvette az egri vár és a püspöki javadalmak kezelését. A vár újjáépítése során ő tervezte és építtette a Gergely-bástyát.

Az egri vár védelmében való kimagasló helytállásáért 1553-ban két királyi birtokadományban részesült, melyek közül egyikként az Abaúj megyei Léh falut nyerte el.

1554 novemberében a füleki basa martalócait megkísérelte feltartóztatni; Keresztesnél, Csincse határában útjukat állta és megütközött velük. Vállalkozása balul ütött ki, csatát vesztett, a törökök elfogták és Konstantinápolyba vitték, ahol a Héttorony erődbörtönben raboskodott. Bornemissza a fogságban is bátran viselkedett: nem adta ki az egri vár titkait, hiába próbálták erről faggatni.[4] Felesége - Sygher Dorottya - 1555 januárjában levélben kérte Nádasdy Tamás nádort, járjon közbe szabadulása érdekében. A közbenjárás sikertelen volt. Ahmed pasa, Eger várának sikertelen ostromlója kötél általi halállal végeztette ki Bornemissza Gergelyt."

2014. máj. 8. 20:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!