Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valaki segít egy háromváltozós...

Valaki segít egy háromváltozós egyenletrendszerben?

Figyelt kérdés

x+5y-2z=5

3x+13y-2z=17

3x+11y+2z=19

Köszönöm előre :)

2015. okt. 29. 12:58
 1/4 anonim ***** válasza:

Ez így még viszonylag egyszerű is, bármilyen felsőbb matematikai tudás nélkül megoldható; az első egyenletből x=5-5y+2z, ezt beírod a II. és III. egyenletben x helyére, és kapsz egy kétismeretlenes egyenletrendszert y-ra és z-re, amit már meg tudsz oldani. Ha ezek megvannak, akkor már x értékét is meg fogod tudni határozni.

Egyébként Gauss-eliminációval és Cramer-szabállyal is meg lehet oldani, de tudni kellene, hogy ezt a feladatot hol adták fel neked és hogy mik az elvárások.

2015. okt. 29. 13:03
 2/4 A kérdező kommentje:

Igen ezt megcsináltam behelyettesítettem a másik kettőbe és ezket kaptam -2y+4z=-2

-4y+8z=-4

Ilyenkor mi a végeredmény?

2015. okt. 29. 13:07
 3/4 Pelenkásfiú ***** válasza:
Ennek így végtelen megoldása van. Nem írtál el valamit?
2015. okt. 29. 13:45
 4/4 anonim ***** válasza:

Mindkettőt elírtad, mivel jobb oldalon +2 és +4 van, de ugyanazt kapjuk, hogy a két egyenlet ugyanaz, így végtelen sok (y;z) számpár van, ami jó lesz az egyenletrendszerbe, viszont azt meg tudjuk mondani, hogy a két szám úgy függ egymástól, hogy y=2z-1. Viszont x értékét meg tudjuk mondani; mivel y tetszőleges, ezért ha mondjuk y=3, akkor a fenti egyenlet miatt z=2, ezt beírjuk valamelyik egyenletbe (mondjuk az elsőbe):

x+5*3-2*2=5, innen x=-6. Ellenőrzésként meg lehet nézni, hogy mindegyik egyenletre x=-6 jön-e ki.

Tehát az egyenlet megoldásai:

(x ; y ; z)=(-6 ; 2z-1 ; z), ahol z tetszőleges valós szám. Ha ezeket a pontokat ábrázolnánk térbeli derékszögű koordináta-rendszerben, akkor egy egyenest kapnánk.

2015. okt. 29. 14:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!