Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A Semmelweis ÁOK-ra szeretnék...

A Semmelweis ÁOK-ra szeretnék menni. Mondanátok róla minél több információt? Minden érdekel!

Figyelt kérdés
Pl: hogy hetente hány órátok van, milyen az oktatás színvonala, érthetőek-e az anyagok, mennyit kell tanulni ( előtte gimiben mennyit tanultatok- úgy milyen eredményeitek voltak, és most mennyit tanultok milyen eredményekkel), közösségi élet.

2013. jan. 1. 19:16
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Órák száma:

[link]

Ebben nincsenek benne a választhatók. de első évben nem is igen szoktak felvenni. Én csak a kémia alapjait vettem fel, arra nem jártam be, meg latint. Az oktatás színvonala szerintem nagy általánosságban csodás. Egyedül a kémia gyakvezünk katasztrófa, egyébként minden tantárgyból zseniális gyakvezetőim vannak. Az előadások színvonala előadásfüggő. Fizikából általában jó, többnyire a kémia előadásokkal sem volt gond (kár, hogy alig jártam be:/), a szövettan előadásokat viszont bevallom őszintén, az utolsó két hónapban nem látogattam. Röhlich sejtbiológia előadásait imádtam, de az ezt követő szövettan (és némi anat) előadások kritikán aluliak voltak. Inkább mentem könyvtárba tanulni. De problémám nem lett belőle, mert így is ötös lett a sejtbio és szövettan vizsgám :)

Érthetőek-e az anyagok... Hát, ha tanulsz, akkor megérted. ha nem, akkor meg nem. Tanulni kell, még ha hülyeségnek is találom, amikor valaki olyanokat mond, hogy egy orvostanhallgató naponta 12-16 órát tanul. De demók, vizsga előtt azért nem árt odatenni magad.

Én most már tapasztalatból tudom, hogy a biofizika és kémia előadásokat em szabad ellógni. Imádom a bifizt, de szinte soha nem jártam be, és most rengeteg dolgot elég lassan tanulok meg. Ha meg kémiára nem mész be... az felér egy önpusztítással. kémiával most szabályosan szo*ok. Úgyhogy megfogadtam, hogy köv. szemeszterben minden bikém ea.-on részt veszek. Az eredményeim nem rosszak, évközben 4-5 voltam. eddig van egy szociológia jegy, az négyes, az anat ötös, a latinom hármas lett. Kegyetlenül rossz tanárunk volt, és én meg amúgy is csak a kreditért vettem fel. Persze negyedévben majd szívhatom a fogam, amikor diagnózist meg recepteket kell majd írni :D Bár állítólag addigra meg úgyis mindenki elfelejti, szóval... Ha bekerülsz, és rám hallgatsz, a latint nem veszed fel első évben, mert fölösleges, csak az időd megy el vele. És mire komolyabban szükséged lesz az ott megtanultakra, addigra meg elfelejted. Ezt a tanár mondta utolsó órán.

Közösségi élet. Hát, három fajta hallgató van. Az egyik az örökké bulizik, barátokkal lóg, alig tanul. Ezek kibuknak, vagy ha nem is, iszonyat sokat szívnak számonkérés előtt, és általában nem is teljesítenek túl jól. Az okos diák tanul, amikor kell, de nem megszállott, vannak pihenőnapjai, amikor kikapcsolódik. Illetve jó, ha van hobbid, ami elősegíti benned a harmóniát, így a tanulás is jobban megy. A másik szélsőséges eset, amikor valaki örökké tanul, tanul, tanul, nem él semmilyen szociális életet, nem tud kikapcsolódni, mindig csak tanuuul. Ők általában jól teljesítenek, de nem éri meg.

Ráadásul az ilyeneket lehet, hogy egyes kutatópályákon megállják a helyüket, de gyakorló orvoslás egyáltalán nem biztos, hogy hasonlóan jól fog menni, amikor már páciensekkel kell dolgozni. Bár ez nem az én véleményem, hanem már végzett orvosoké. Van még kérdés? :)


Elsőéves SE hallgatólány.Amúgy, a gimi ehhez képet disneyland :D Az emelt érettségi gyerekjáték az itteni követelményekhez képet. De ezzel egyelőre fölösleges törődni. ha valaki bekerül, és tényleg ezt szeretné csinálni, akkor hamar belerázódik, megszokja, hogy sokat várnak el tőle. De meghalni egyáltalán nem kell :)

2013. jan. 1. 19:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
*előadások színvonala prof. függő.
2013. jan. 1. 19:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszod! :)

Esetleg még abban adnál tanácsot, hogy ha latint nem, akkor mit érdemes felvenni első évben még?

2013. jan. 1. 19:41
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Semmit. Lesz elég problémád a kötelezőkkel, hidd el. Később meg úgyis lesz kismillió tárgyad. Bár vannak különböző élő nyelvek, nem tudom, azokat első évben fel lehet-e venni.

Én most kezdek angolt tanulni, másodév első szemeszterében már szeretném felvenni az angol I-et, asszem 3 kreditet ér. A profexet is angolból szeretném majd megcsinálni, több értelme van, mint németnek. Abból elég a sima középfokú. Illetőleg van egy két érdekes tantárgy, de tényleg vigyázni kell hogy mennyit vállalsz. a ki létszámú kurzusok előadásaira muszáj bejárni, mivel általában mindig vezetnek katalógust. És tényleg kemény az első év, bele kell rázódni. Rengeteg az anyag a választhatók nélkül is. Nem hiába nem tanultam a latint én sem, mindig volt fontosabb. Anatómia, kémia, fizika... Ráadásul az anat ugye 3 tárgy egyben (szövettan, sejtbiosz, anatómia, embriológia - ja, 4, bocs:)

Én első félévre 28 kreditet ettem fel, de mivel a latin terminológiát köv. félévben nem fogom, így lehet, hogy a kö. félévben ennyi sem lesz. De ez nem gond. A kreditekre nem úgy kell gondolni, hogy 360/12=30, akkor minden félévben 30 kreditet kell felvenni. Később kismillió tárgyad lesz, elmész TDK-zni, esetleg ersmusra, bőven bepótolod a kreditadagokat :)

2013. jan. 1. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 A kérdező kommentje:

És miből kell tanulni? Tankönyvek vagy számítógépes anyag? nyomtatott, meg kb. ezek mennyibe kerülnek?

Egyébként pont azon gondolkoztam, hogy az angolt szeretném majd felvenni :)

2013. jan. 1. 20:17
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Hát ugye ott vannak a könyvek.

Anatos tárgyak:

Anatómia atlasz, pl. Sobotta (ami szerintem sokkal jobb, mint a Szentágothai, Uram bocsá' :D) még használtan is 25-30e.

Funkcionális anatómia 3 kötete használtan olyan 15e Ft.

A Röhlich féle szövettan vita tárgyát képezi (ott van helyette a Ross-féle is), de szerintem nagyon megéri, már csak a képek miatt is, meg nagyon jól leírja az anyagot. Én sejtbio vizsgára abból készültem, szövettanhoz is használtam a képek miatt. Azt 7e-ért vettem használtan. Akkor az orvosi embriológia újonnan 7-8e Ft.

Orvosi kémiából kell az általános és bioszervetlen kémia, ez kb. 10e Ft. De szerintem ezt mindenképp érdemesebb kölcsönkérni, mert csak egy szemeszteren át használod.

Vannak még különböző feladatgyűjtemények, gyakorlatos jegyeztek, bioszerves kémia, de ezeket nyomdában beszerezheted pár ezer forintért, alig veszik meg újonnan.

Mi van még? A biofizika könyv sem olcsó, 10 körül van az is (de ezt is meg tudod szerezni másoltam, fele ennyiért:)

Ja, vannak bifizhez jegyzetek, amelyek a gyakorlatokhoz készültek, és iszonyatosan sokat segítenek, meg muszáj is beszerezned. A legtöbben ezt is másoltatják, de én megvettem eredetiben, mert itt sokat számítanak a színek:) Ez 5e. Első félévben ezek a lényegesebbek. Aztán köv. félévben van biokémia, az 10e. Meg bevezetés a klinikumba, de ahogy elnéztem, ez egy tölteléktárgy lesz a biostat helyett, és a könyv is csak pár ezer Ft. Na, hát ezek a lényegesek. De nyugi, mert tényleg sok mindent be lehet szerezni fénymásoltam, és sok fórum van, ahol használt könyveket lehet beszerezni.

Ez az egyik alternatíva.

Én nemrég vettem egy tabletet, ami iszonyat jó döntés volt :D Letöltöttem rá az angol Sobottát, a biofizikát, és már a bikém is megvan. Így ezeket nem kell cipelnem:) Plusz a többiből is be fogom majd scannelni az aktuális anyagrészeket, mert tényleg jobb, mint hat mázsát cipelni, ráadásul én messzebbről járok be.

Meg így az előadásokat sem kell kinyomtatni, azokat is a tableten tárolom. Mit mondja, megkönnyíti az életet :D Bár sokan ódzkodnak az e-olvasóktól/taboktól, mert hogy nem olyan, mint az igazi könyv, de szerintem ha megszokod, még jobb is. A sobotta tele van könyvjelzőkkel, és sokkal egyszerűbb benne keresgélni, mint manuálisan:D

Na, ez volt a reklám helye:)

Amúgy én mondjuk kapta, kölcsön Sobottát meg funkcit. Úgy voltam vele, hogy a Sobottát majd megveszem magamnak úgyis mindenképp, de így már egyáltalán nem biztos:)

"Tankönyvek vagy számítógépes anyag?"

elvileg könyvből, bár én mindig keresek anyagokat az internetről is. Például szövettanhoz metszeteket, fizikát mindig onnan egészítem ki anyagokkal, meg engem például rohadtul érdekelnek a képalkotó módszerek fizből, úgyhogy ezektről mindig keresek videót youtbe-on, hogy hogy is néznek ki valójában :D

2013. jan. 1. 22:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:
Hát nem lesz olcsó mulatság :/
2013. jan. 3. 21:16
 8/10 anonim ***** válasza:
azt még senki nem mondta, hogy az orvosi olcsó mulatság :d én mondjuk a föld alól is előteremtettem volna a ppnzt, ha csak azon múlt volna. meg amúgy ha elmész gólyatáborba, összehaverkodsz egy pár felsőbbévessel, lehet, hogy adnak neked pl. atlaszt, vagy funkcit.
2013. jan. 3. 21:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Ezzel a kimerítő történettel én nem értek végletekig egyet.


Nem bunkóságból válaszoló, de ha információt kérdeznek ne a saját jegyeidet meg életedet meséld el, és ha lehet úgy hogy egy nem SOTE-s is ki tudjon hámozni valamit belőle.


Én most nem járom végig a kérdéseket, csak tisztázok pár dolgot:


- "nincsenek benne a választhatók. de első évben nem is igen szoktak felvenni." Első évben szinte mindenki felveszi a latin nyelvet és a kémia alapjait (ez egy lebutított kémia azoknak akik fizikával jöttek viszont mindenki felveszi mert könnyű és potyaötös).


- "Ha meg kémiára nem mész be... az felér egy önpusztítással." Ez csak egy vélemény. Igazából teljesen attól függ hogy milyen szinttel érkeztél ide. Nekem anno semmi bajom nem volt a kémiával és az ne ijesszen meg, hogy a válaszoló nem áll vele olyan jól, nem ez "tizedeli" a hallgatókat.


- "Ha bekerülsz, és rám hallgatsz, a latint nem veszed fel első évben, mert fölösleges, csak az időd megy el vele." Azért ezt így nem jelenteném ki. Persze ha csak a kredit kell nem éri meg, sok macera van vele, és haszna se sok lesz a klinikumban, viszont szerintem nem árt első szemeszterben amikor hirtelen egy csomó latin szó zúdul rád. Ezzel is kicsit ráérzel a nyelvre, hogy sokat hallod és a kiejtést is megtanulod (később már tök felesleges).


- "három fajta hallgató van" Miért lenne csak három és pont ez a három? Én igazából első szemeszterben sem emlékszem olyan emberre aki "örökké bulizik". Aki ide jött azért nem olyan hülye hogy nem tanul, inkább azért buktak ki mert nem tudták tartani az iramot mindig csak egy kicsit tanultak kevesebbet, de egyre jobban le voltak maradva. Egy egészséges közösségi élet mindenképpen belefér.


- "A másik szélsőséges eset, amikor valaki örökké tanul, tanul, tanul, nem él semmilyen szociális életet, nem tud kikapcsolódni...gyakorló orvoslás egyáltalán nem biztos, hogy hasonlóan jól fog menni" Ilyet se sokat ismerek, de ha valaki "nem tud kikapcsolódni" az gyorsan depresszióba fordul, úgyhogy ez talán túlzás. Szerintem ha egy okosabb orvost nézünk az azért a gyakorlati orvoslásban is jobban teljesít, persze nem kell túlzásba vinni.


- "Amúgy, a gimi ehhez képest disneyland" Én elég sokat szívtam pl. a történelemmel meg a magyarral és alig vártam hogy kikerüljek onnan. Igaz hogy sokkal többet kell tanulni, de könnyebb ha érdekel. Amugy ha beleszoksz hogy többet tanulsz akkor már nem olyan vészes.


- "profexet is angolból szeretném majd megcsinálni, több értelme van, mint németnek" Hááát azért nem teljesen. 1) Ausztria és Németország is közelebb van mint akármelyik angol ajkú ország ha esetleg ki szeretnél menni. 2) A német is ugyanazt a nomenklatúrát követi mint a magyar szemben az angollal. 3) Több túrista beszél németül mint angolul, és mi van ha megbetegednek? Viszont az igaz, hogy a publikációk többsége angol nyelvű.


- "Ráadásul az anat ugye 3 tárgy egyben (szövettan, sejtbiosz, anatómia, embriológia - ja, 4, bocs:) " Hát és ha a szeletanatómiát, a tájanatómiát, a neuroanatómiát ... is ideszámoljuk akkor egyszer összeszámoltuk hogy akár 13 tárgy is lehet (persze ez csak szőrszálhasogatás:D)


- Könyvek: bocs de nem tudtam elolvasni azt a hosszú szöveget mert folyton elkalandozott ezért a kérdésre válaszolnék. A legtöbb egyetemmel szemben itt meg kell venned egy rakás könyvet. Ha eredetiben szeretnéd akkor az egy húzós 100ezer körül van, de rengeteg lehetőség lesz használtan meg nyomtatva megszerezni (azért így is megterheli a kasszát). Az angolt elsőévre nem venném fel mert lesz elég dolgod így is, de amit kiemelnék, hogy ne próbálj úgy spórolni, hogy pl anatómiakönyvet angolul veszel mert más a nomenkletúra (értsd máshogy hívják a dolgokat (nem latin hanem angolosított latin keverék kifejezéseket használnak)).


- "összehaverkodsz egy pár felsőbbévessel, lehet, hogy adnak neked pl. atlaszt, vagy funkcit." Én alsóbbévesnek szívesen adok kölcsön könyveket, kivéve az atlaszt és funkcit (Funkcionális Anatómia)(az atlasz akármikor jól jöhet és ha véletlenül elveszik nagyon drága egy új, és a funkci sem árt ha van kéznél)


Bocsánat ha valamik megsértettem, nem gonoszkodásból írtam amit írtam, csak szerettem volna pontosítani egy-két dolgot. És kérdezz nyugodtan ha bármi kérdés felmerülne :D

2013. febr. 12. 17:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen a válaszodat (:
2013. márc. 11. 18:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!