Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Kertészeti Egyetem / SZiE/ -...

Kertészeti Egyetem / SZiE/ - vélemények?

Figyelt kérdés
Olyanok véleményét kérném az egyetemről, az oktatás színvonaláról, az oktatókról, akik jelenleg is oda járnak. Elsősorban a kertészettudományi és az élelmiszertudományi karok érdekelnének. Ajánljátok-e vagy nem és ha nem, akkor hova? Akár külföldi / angol, német/ egyetemről is lehet szó. Előre is köszönöm a segítséget!
2016. márc. 14. 11:00
 1/6 anonim ***** válasza:
21%

Én személyesen ugyan nem járok oda, de mindkét karról több ismerősöm volt a közelmúltban. Húzós, de szeretik. Főleg az élelmiszereseknek van kiemelkedően jó hírük, de ahogy hallom, teljesen megérdemelten:)

A tanárok persze vegyesek, vannak nagyon jók és kevésbé "hallgatóbarátok:S, meg hát valamennyire változik is a gárda.

Nagyon különböző a két kar tevékenysége, az érdeklődésednek megfelelően kellene választanod. Én az élelmiszerkarban több lehetőséget látok (az oktatás színvonalában és az elhelyezkedés terén is - persze megfelelő specializáció mellett)

2016. márc. 14. 11:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a választ!
2016. márc. 14. 11:55
 3/6 anonim ***** válasza:
80%

A SZIE kertészeti kara sajnos nem túl jó, az oktatók szakmai színvonala nagyátlagban borzalmas. Persze van egy-két jó fej is, de nagyítóval kell keresni. A kertészkari oktatók tudományos teljesítménye nulla közeli, kivéve a botanikán és a rovartanon 1-1 oktatót, a kórtanon 1-et, és a genetikán 1-et. A termesztési tanszékek gárdája kritikán aluli. Nagyjából ennyi. Kerüld el!


Kertészeti vonalon a Wageningen University hagyományosan erős, de a bécsi BOKU kertészettudományi képzése talán még jobb.

Magyarországon tényleg a SZIE a legjobb agráregyetem, de pont nem a budai, hanem a gödöllői campusza.

2016. márc. 14. 12:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Nagyon - nagyon köszönöm a segítséget! A bécsi info-t különösen! Ha nem gond, írnék privátot.
2016. márc. 14. 13:21
 5/6 itt buda válasza:
100%

A SZIE Kertészettudományi Karára járok, kertészmérnök BSc-n, és már régóta szeretnék választ fűzni egy ilyen kérdéshez. Ért mostanában pár olyan élmény, ami miatt ezúttal meg is teszem.


Sok a baj a nevezett karral. Ez a hely maximum azok szerint színvonalas intézmény akik nem láttak még egyetemet belülről. (Én láttam, diplomával a zsebemben jöttem, egy nívósnak mondható helyről.) Hogy milyen hely a - nevezzük így az egyszerűség kedvéért - 'budai campussal'? Röviden: egy romhalmaz.


Kicsit bővebben lent.


Valamikor ez egy nívós oktatási intézmény lehetett, ne feledjük hogy a XIX. században a mostaninál sokkal jelentősebb budai borvidék az amiből kinőtt ez a hely. Hogy azóta mi történt azt ne firtassuk, nem vagyunk történészek, de hogy az utóbbi 50-60 év, pontosabban abból is az a bizonyos 40, hagyott itt maradandó nyomokat, az biztos.


Van 4 dolog ami alapján egy egyetemet megítél az ember: maga az oktatás, az ügyintézés, az infrastruktúra, az általános légkör. Én ezek alapján választanék, ha lenne/lett volna választék.

Nézzük ezeket sorban. (Ja, mielőtt elfelejteném megemlíteni, semmilyen érdekeltségem nem fűzödik sem ezekhez a karokhoz, sem más karokhoz, azon kívül, hogy el akarom végezni ezt a szakot.) Lássuk sorban.


Oktatás, tananyag, oktatók: hogy más, hasonló profilú intézményben mit és hogyan tanulnak az emberek, arról nincs tapasztalatom. Hogy itt mit, arról van, méghozzá vegyes. Tényleg nagyon vegyes, vannak profi, összeszedett előadók jól összerakott anyaggal, értelmes számonkéréssel ami valóban a felkészülést segíti, követhető és következetes. Pl. komikusnak hathat egy maggyűjtemény elkészítése vagy több száz latin név bebiflázása de működik, ahogy mindig is működött. Több példát nem említenék, inkább rosszakat: van olyan tantárgyam, ahol hetekkel a félév kezdete után sincs sem 1) követelményrendszer 2) ajánlott irodalom. Ez igazából bicskanyitogató, és nincs rá értelmes magyarázat. Egy egyetem alapvetően az önálló tanulásról szól (a levelező szakok, mint amire most járok, különösen), nem arról, hogy tanárnéni/tanárbácsi (vagy inkább professzorasszony/professzorúr, de amilyen panoptikum ez néha, nem csodáélkoznék ha egy-egy professzorelvtárs is elhangzona néha a sötét tanszéki irodák mélyén) majd félév végén szól hogy miből lesz "számonkérés" (jobb helyeken ugyebár kollokvium van, itt még nem láttam ezt a szót leírva se, hát ennyire egyetem ez...). Sajnos ez utóbbi az általános. Arról nem beszélve, hogy teljesen bevett az órák tájékoztatás nélküli cserélgetése, elmaradása, volt, hogy nem jöttek be órát tartani, a tanszéken semmi, e-mail, neptun-üzenet: az ilyeneket felejtsd el... ilyet a legtöbb tanár nemhogy nem küld, meg se válaszol, de szerintem még csak nem is olvas. De ez már a következő témakör.


Ügyintézés: ez az a hely, ahol a TO-n és a tanszékeken _semmit_ nem lehet elintézni. Ha mégis, és nem csúszik le az ember önhibáján kívül (magyarul: az iskola hibájából) a határidőkről, hogy aztán több ezer Ft-ra megbüntessék (hacsak nem felejtik el megbüntetni, ahogy erre is akad példa hálistennek), az olyan mértékű utánajárást, kilincselést, e-mailes jópofizást igényel, mint egy-egy vizsgára való fölkészülés. Végrehajtottam már pár olyan műveletet, ami egy normális felsőoktatási intézményben teljesen bevett (képzési forma-váltás, kreditelmismertetés) és sajnos az ezekkel töltött idő nagyságrendileg ugyanannyi mint a tanulással. Nem mellesleg a tanulás is nagyrészt a tanulnivaló beszerzésére irányuló reménytelen küzdelem: e-learning rendszert elvétve használnak, a tanszékek honlapjai a SZIE-integráció óta, azaz lassan másfél éve általában nem működnek, és egyébként is, úgyse töltené föl senki a követelményrendszert.

Láthatóan hiányzik egy hozzáértő backoffice-személyzetre a pénz, de talán a szándék is. Jó ez így, 1978-ban is jó volt.


Infrastruktúra. Én általános (90-es évek) óta hozzá vagyok szokva a lepukkant budikhoz, a fűtés hiányához a téli hónapokban, a beázó termekhez... de amit itt tapasztaltam az minden eddigit felülmúlt. Javaslom minden felvételizőnek hogy látogasson el a Soroksári Tangazdaságba. Nyugodtan lehet ott sétálgatni, a kutya se jár arra hacsak nem nagyon muszáj. Nehéz kijutni? Ne félj, ha ide jársz, akkor sem lesz könnyebb. Számomra érthetetlen, hogy egy XI. kerület központjában elhelyezkedő intézmény hogyan képtelen megoldani a XXIII. kerület lakatlan részére történő kijutást. De ez inkább szervezési kérdés. Maradjunk az infrastruktúránál. Szóval igen lepukkant és szerintem mélyen alulmúlja a hazai felsőoktatási átlagot. Értendő ez a 'campus' épületeire, a tangazdaságokra, mindenre. És mindezt olyan szintű nemtörődömség veszi körül amit szintén - szerencsére - egyre ritkábban tapasztalható másutt. Pl. kit érdekel, hogy szombaton nincs büfé, és minden evős hely minimum 10 perc sétára van? Bezzeg ha orvoskongresszus vagy valami nyugdíjaslehúzás céljára kiveszik a "dísztermet" (dísz... hátigen), rögtön nyit a büfé, van szappan a budiban, ég a villany a folyosón!


Általános légkör: ezt már részben érintettem, és maradnék is a hallgatótársak körében tapasztaltaknál. Arra nincs panaszom, tényleg nagyrészt jófej emberek járnak ide. Mondjuk, aki nem járt még más egyetemre, az még a végén elhiszi, hogy mindez normális, pedig nem az.Szóval egyre kevésbé hiszek benne hogy van értelme így, ebben a formában ennek az intézménynek, ezeknek a képzéseknek. Személy szerint a specializációt várom, ott elvileg azzal foglalkozhat az ember amivel szeretne és ehhez szakmai támogatást is kap. Tulajdonképpen ez lenne egy egyetem lényege és nem a diplomagyártás.

2017. márc. 19. 13:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
buda: Nagyon köszönöm a válaszod, rengeteget segítettél! Ha nem probléma, írok privát emilt.
2017. márc. 19. 17:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!