Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Milyen esélyeim vannak az...

Milyen esélyeim vannak az egyetemen magyar nyelv és irodalom szakos tanárképzésen az alábbiak alapján?

Figyelt kérdés
Felvételiztem egyetemi képzésre, nappali rendszerben leszek hallgató, és az érettségi eredményeim alapján szinte biztos, hogy bekerülök az ELTÉ-re. 2023-ban érettségiztem felnőttképzésben, 89% lett a középszintű magyar nyelv és irodalom vizsgám, viszont nagyon kevés szerzőről és műről tanultunk a kétéves felkészítés alatt. Tanulási nehézségű voltam, amely elsősorban szövegértés, lényegkiemelés területen belül volt észlelhető, emellett ADHD-t állapítottak meg nálam másfél éve. A tantárgy eléggé érdekelt, sokat kutattam, jó jegyeim voltak, és viszonylag szigorú tanárom volt, de idő szűkében az utolsó tanévben csak a szóbeli érettségi tételeink részletes kidolgozására és az írásbeli vizsgarészre (érvelés, hivatalos levél, novellaelemzés) fordítottuk az energiát. Attól tartok, hogy túl gyors lesz a tempó az egyetemen, és nem fogom tudni felvenni a ritmust azokkal a diákokkal szemben, akik idén érettségiznek és emelt szinttel fognak rendelkezni. Vajon az irodalom és a nyelvtan szaktárgyak teljesíthetők megfelelően úgy, hogy a középiskolai tudásom elavult és mindezek mellett figyelemzavarom is van? A másik szakpárom nem lesz túl nagy kihívás számomra (német), hiszen minden nap használom a nyelvet.

tegnapelőtt 14:35
 1/6 anonim ***** válasza:
66%

A másik szakpárom

Mármint a másik szakod. MErt egy szakpárod lesz, ami két szak. MAgyaros tervekkel ezt leírni...

tegnapelőtt 15:45
 2/6 A kérdező kommentje:
Megragadtad a lényeget, amint látom. Akiknek párkapcsolata van, ők is gyakran úgy mondják, hogy a "párom". A megjegyzésed szőrszálhasogatás, semmi több.
tegnapelőtt 15:53
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Nézd, ezt előre nem lehet tudni. Azt viszont javaslom, hogy kezdd el az emelt szintű érettségi anyagát elsajátítani most, hogy szeptemberre már ne okozzon gondot.
tegnapelőtt 17:38
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
A magyar nehéz szak, sokat kell olvasni és rendszeresen készülni. Évfolyam társaim között nagy volt a lemorzsolódás. Az más kérdés, hogy nehéz ezzel a szakpárral elhelyezkedni. Amilyen problémákkal küzdesz én a magyart nem ajánlanám.
tegnapelőtt 18:06
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Az egyetem tök más, mint a gimi. 81%-os középszintű magyarral kerültem magyar szakra, imádtam, és egy percig sem éreztem úgy, hogy lemaradásban lennék az emelt magyarosokhoz képest. Persze, volt egy csomó szerző (pl. Lengyel Péter, James Joyce, Garaczi László stb.), akikről az egyetemen hallottam először. De rengeteget olvastam.

Ez azért nem egy gazdinfó, ahol elvérzik az, akinek nincs a kisujjában a matematika... De nem is egy nyelvszak, ahol szintén fontosak az erős alapok...

Nekem gimiben kínszenvedés volt minden magyaróra, mert borzalmas volt a magyartanárom. Csak az tartott életben, hogy szerettem olvasni. :-D Aztán egyetemen nagyon jó óráim voltak, és nagyon jó oktatóim.

Az alapképzést a PTE-n, a mesterképzést az ELTE-n csináltam, aztán doktoráltam is. Ha most még van is valami hiányosságod, az behozható.

Persze rengeteget kell olvasni, ez alap. Ha sokat olvasol, idővel fejlődik a szövegértésed és az íráskészséged is. A lényegkiemelésbe is bele fogsz jönni.

Ha ez érdekel, ez a vágyad, én nem beszélnélek le róla... :-)

tegnapelőtt 21:26
 6/6 anonim ***** válasza:
Melyik egyetem ? Mindkettő szak nehez, az, hogy németet használod, kb semmit nem jelent. Az egyetemen nem ez az elváras németből sem. Rengeteg irodalom, nyelvészet, történelem órád lesz németül.
tegnapelőtt 22:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!