Mi a teendő ilyenkor?

Figyelt kérdés

Idénre végeztem az érettségikkel, amik nagyon jól sikerültek, 75% feletti lett mind, szerintem jó eredményt értem el az összesből. Sajnos viszont olyan problémákba ütköztem, ami miatt lehet, hogy nem fogok tudni továbbtanulni és szeretnék segítséget kérni, hátha valaki tudja ilyenkor mi is a teendő.

Jelenlegi terv szerint nemzetközi tanulmányokra szeretnék menni, de mivel technikumba járok még van egy évem, ami azt jelenti nekem nem lesz közismereti tantárgyakból ötödik érettségim. A szakmai érettségi, amit kézhez fogok kapni EGYÁLTALÁN NEM kapcsolódik a szakhoz és ha nem számítják be felvételikor félek nem lenne meg az elegendő pontszám, hogy felvegyenek. Valaki esetleg tudja ilyenkor mit is kell lépni, hogy ne legyen érvénytelen/kevesebb pontom? Csak az lehetséges, ha pluszba leteszek még egy közismereti érettségit?

Illetve nekem mentességem van egy tantárgyból, helyette földrajzot választottam, a tizenegyedikes évvégi bizonyítványban még a földrajz földrajzként szerepel. Idén is tanultunk földrajzot, de mivel jöttek be szakmai tárgyak így már más néven lett beírva az órarendbe is és a bizonyítványba is - (szakmai földrajz, ami kapcsolódik a szakmához).

Jövőre a felvételinél be tudom hivatalosan írni a földrajzot, mint tantárgyat? Ja és így mivel szakmát tanulok, ötödik tárgynak sincs mit berakni csak szakmait.

(A jelenlegi szakmámon belül egyáltalán nem szeretnék tovább tanulni.)

Köszönöm előre is a segítő kommenteket!

jún. 24. 19:45
 1/2 anonim ***** válasza:
87%

Felteszem, matekból vagy felmentve...

Akkor a nemzetközi tanulmányoknál nem tudom, hogy fogod tudni teljesíteni a statisztikát, ami erősen matekos (számolós)...

Ha nem tudod, mit fogadnak be és a felvi-ről nem látod ki ezt az infot, keresd fel a vágyott egyetem tanulmányi osztályát és kérdezz rá az ottani felvételi elvárásokba!

Ha tényleg a matek a felmentett tárgy, azért gondold át!

jún. 25. 07:01
 2/2 anonim ***** válasza:
67%

Szerintem nem lesz probléma - nem is kéne, hogy legyen, hiszen nem csak te jársz hasonló cipőben. !A válaszban az elte magyar nyelvű állami követelményeiből fogok kindulni, de feltételezem, hogy a legtöbb egyetemnél hasonlóak vagy még enyhébbek az elvárások!

A pontszámításról feltételezem tudod, hogy hogyan működik. Na mármost, a 200 tanulmányi pontból a 100 pont az évvégi eredményeidből jön ki, itt az ötödik tantárgy a legtöbb általános tantárgy lehet, amit (a középiskola során, tehát 9.-től) legalább 2 évig tanultál - tényleg nem volt pl. kémia, fizika, infó, második idegen nyelv, akár rajz, semmi? Ha teszemaszt kettes, akkor is csak 12 pontot buktál vele (ötöshöz képest) az ötszázból, és annyira nem magasak a ponthatárok a szakon (pláne önköltségesen), hogy ez problémát jelentsen. A tanulmányi pontok másik 100 pontja meg az érettségi átlag, itt tényleg minden figyelembe vehető ötödiknek a szakon, vagyis jó lesz a szakérettségid is.

Annyi különösebb követelmény van, hogy a két érettségi pontot adó tárgynak az állampolgári ismeretek, töri, társadalomismeret, matek, magyar vagy idegen nyelv választható, és legalább az egyik emelt kell, hogy legyen. De ha négy alapvető tárgyat megcsináltad, akkor nem okozhat gondot a listából kettőt kiválasztani. (Ha mindet középszinten csináltad, akkor viszont muszáj lesz szintemelőzni jövőre.)

A 100 intézményi pont számítása során a kötelező emelttel már megvan 50, ezentúl még egy emelttel egyből kimaxolod, ha nincsen akkor jó a C1 nyelvvizsga, illetve (ezen a szakon speciel) 28-at ad a B2, meg még 33-at a közép érettségi, amennyiben az egy olyan tantárgy, amit lehetne érettségi pontnak választani. Szóval itt gond nélkül megvan a 100 pont.

Az, hogy fel vagy mentve egy tárgyból, mindenképp komplikálja a helyzetet. Nekem úgy jött le, hogy nem egy alapvető tárgyból vagy felmentve, mert az volt a probléma, hogy nem lesz ötödik tárgyad, tehát a négy alap megvan. Ha nem ez a helyzet, akkor nem tudom, hogy zajlik a tanulmányi pontok számítása, én is azt javaslom, hogy írj az egyetemnek!

Itt tudod részletesen megnézni, hogy melyik képzésen milyen tárgyakat fogadnak el ötödiknek tanulmányi pontszámításba, melyikeket érettségi pontnak és mire adnak intézmányi pontot: [link]

Csak el kell navigálni az adott egyetem adott karának adott képzéséhez; én így mentem mégegyszer az elte magyar nappali államira mégegyszer, ahonnan az infók vannak.

jún. 25. 22:17

Kapcsolódó kérdések:

Valaki járt már hasonló cipőben? Ilyenkor mi a teendő?

Sziasztok! Esti tagozatos iskolaba járok,egy héten 3 nap kedd,szerda,csütörtök, viszont mellette dolgozom is mert anyu egyedül neveli öcsém és alap dolog, hogy segítek,a probléma az,hogy hétfő,kedden,pénteken kell járni dolgoznom,így tudtam megoldani sajnos,viszont...

Elfogadjak a magyar sulikban a nemet papirjaimat mint pl. bizonyítványt, stb.? Ilyenkor mi a teendő?

Most fogunk haza költözni Németországból es 6.-os voltam mikor ide ki költöztünk es most 10.-be járok, az az mar szakmat tanulok.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!