Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Lehet tudni, hogy az egyik...

Lehet tudni, hogy az egyik első szakácskönyv-emlék a "Szakáts-Tudomány" vagy más néven "Az erdélyi fejedelem szakácskönyve a XVI. századból" melyik erdélyi fejedelem udvarában íródott?

Figyelt kérdés
A másolat 1622-ben készült.
2011. ápr. 25. 13:35
 1/2 anonim válasza:

Gondolom, arra kötetre gondolsz, amit itt: [link] teljes egészében el lehet olvasni.

Ezt a kötetet tartják a legrégebbi magyar szakácskönyvnek, írtak róla több tanulmányt, ill. vannak ezen tanulmányokat ismertető folyóiratcikkek, elsősorban nyelvészeti szempontból.

Ebben:

Eleink ételei : Válogatás régi szakácskönyvekből / Szántó András. - Mezőgazdasági Kiadó, 1986

ez szerepel: "Radvánszky Béla báró, több jeles műve után 1893-ban jelentette meg "Régi magyar szakácskönyvek" címmel kultúrtörténeti gyűjtésének egy részét, amelyben közli legrégibbnek ismert egységes szakácskönyvünket, a "Szakács Tudományt", amelynek szerzője ismeretlen. E 16. századból származó leírást két későbbi másolatból ismerhetjük meg; sajnos mindkettő címlapja hiányzik, a szöveg elemzése azonban felvilágosítást nyújt a keletkezésre vonatkozóan.

A könyv címe "Szakács Tudomány" lehetettm és szerzője magyar ez a szövegben található utalásokból ("mi magyarok...") egyértelműen kitűnik. azt is többször elárulja az ismeretlen szerző, hogy Erdélyben élő ember volt. Hivatkozik mestereire, közülük kettőt nevez meg: Mihály mestert, Bebek György szakácsát és Antal mestert, aki Perényi Gábor menyegzőjén jeleskedett. E főurak é smesterek nevének említése segít a kormeghatározásban: mesterünk, a könyv írója tehát a 16. sz-ban szerezte tudását fejedelmi és főúri konyhákon.

(...)

Így csaknem bizonyosan BÁTHORY KRISTÓF és ZSIGMOND szolgálatában is állott mesterünk.


Vannak még további nyomtatott források.

Könyv:

R. Hutás Magdolna: Az ételkészítés műveleteinek és eszközeinek nyelvi kifejezései legrégibb szakácskönyvünkben, Akadémiai Kiadó 1958.


Folyóiratcikk:

A legrégibb magyar szakácskönyvről, szerző Prohászka János, Magyar nyelv, 1960. (56. évf.) 1. sz. 134-139. old.


Szénási Zsófia: Főúri és közönséges konyhákról - Régi magyar szakácskönyveink, Magyar könyvgyűjtő

1. évf. 9. sz. / 2001


Ezek a forrásokat a weben nem lehet elérni.

Viszont felteheted a kérdést itt: [link]

, FELTÉTLENÜL felsorolva a fentebb megadott címeket. A Libinfo kiközvetíti a kérdést az illetékes könyvtárakhoz, ahol így gyorsan meg tudják nézni, van-e pontos válasz a kérdésedre.


--- egy könyvtáros ---

2011. máj. 3. 18:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon-nagyon szépen köszönjük az írásodat, nem is tudod, hogy ezzel mennyit segítettél nekünk!
2011. máj. 4. 18:03

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!