Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A szombat miért örök szövetség...

A szombat miért örök szövetség? ha a zsidósággal kapcsolatban (egyesek szerint) nem lehet örök szövetség?

Figyelt kérdés

Egy felekezet amely a szombati szövetségre épül(Adventizmus) tagadja a Cionizmust és az abban lévő igéreteit Istennek azt gondolom ez kettős mérce és képmutatás......2Móz 31:16 Megtartsák azért az Izrael fiai a szombatot, megszentelvén a szombatot nemzetségről nemzetségre, örök szövetségül.1Móz 17:7 És megállapítom az én szövetségemet én közöttem és te közötted, és te utánad a te magod között annak nemzedékei szerint örök szövetségül, hogy legyek teneked Istened, és a te magodnak te utánad.

1Móz 17:8 És adom teneked és a te magodnak te utánad a te bujdosásod földét, Kanaánnak egész földét, örök birtokul; és Istenük leszek nekik


szept. 22. 23:29
 1/8 anonim ***** válasza:

Az adventizmus szerint a Dán 9,24-27-ben lévő 490 év, amely a zsidó népre szabatott ki, i.sz. 34-ben lejárt. Erre utal Jézus egyik kijelentése is:


"Ezért mondom nektek, hogy elveszik tőletek az Isten országát, s olyan nép kapja meg, amely megtermi gyümölcsét." (Mt 21,43)


Az adventizmus tanítása szerint a zsidók már nem választott nép, de ők is eljuthatnak az üdvösségre.


Üdv,


Egy volt adventista.

szept. 23. 02:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Kedves Alex,

A válasz nagyon egyszerű. A hetedik nap (szombat) megszentelése egészen a Teremtésig nyúlik vissza, jóval Ábrahám kiválasztása előtt. A Tízparancsolat csak megerősíti a szombatot. Ahogyan biztosan te is látod az Ábrahámmal kötött szövetség az ószövetség. A valódi kérdés az, hogy melyik szövetség volt előbb. Az egyes emberekkel kötött szövetség, vagy egy néppel kötött szövetség? A válasz kézenfekvő, gondolj az ősevangéliumra vagy Noéra, vagy akár Énokra. Az Isten nem változik, aki szövetséget köt vele azt továbbra is megtartja. A kiválasztottságban van a különbség, azt a munkát amit annak idején a zsidóságnak kellett elvégezni, most - az újszövetségben, Isten az egyes emberekre bízza. Nyilván ez az ember lehet akár zsidó származású is, de ahogyan láthatod Krisztusban nincs többe származásbeli különbség. Szerintem ez ennyire egyszerű.

Üdv. Péter

szept. 23. 07:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Péter!


Azt gondolom hogy egy utólag kötött szövetség nem veszti érvényességét mert volt előtte egy másik szövetség...Üdv Alex

szept. 23. 08:23
 4/8 KZitus ***** válasza:

Szia

Az "örök", vagy az "időtlen időkig való szövetség" kifejezés eléggé gyakran előfordul a Bibliában. De miért nem jelent ez tényleges "örök" szövetséget, azt szintén a Bibliából tudjuk meg. Ezt olvastam erről, ide másolom neked:

Az ʽó·lámʹ szó időnként egy örökkévaló dologgal vagy személlyel van összekapcsolva (1Királyok 2:45). Ézsaiás próféta ezt írta: „Jehova, a föld végső határainak Teremtője, időtlen időkig Isten” (Ézs 40:28). Jehova „időtlen időktől fogva időtlen időkig” létezik (Zsolt 90:2). Mivel Jehova halhatatlan, vagyis soha nem hal meg, örökké Isten lesz (Habakuk 1:12; 1Timót 1:17). Ám a héber ʽó·lámʹ szó önmagában még nem jelenti azt, hogy valami „örökké” tart. Gyakran olyan dolgokra utal, melyeknek van végük, de mivel a végük az adott pillanatban még nincsen meghatározva, elmondható róluk, hogy „időtlen időkig” tartanak. Például az „időtlen időkig való” törvényszövetség véget ért Jézus halálával és az új szövetség megkötésével (2Mózes 31:16, 17; Róma 10:4; Galata 5:18; Kol 2:16, 17; Héberek 9:15). Az „időtlen időkig való” ároni papság szintén véget ért (2Mózes 40:15; Héberek 7:11–24; 10:1).

szept. 23. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
26%
"A hetedik nap (szombat) megszentelése egészen a Teremtésig nyúlik vissza, jóval Ábrahám kiválasztása előtt." - Ezt az adventista hazugságot nem tanítja a Biblia!!! Szombatünneplés szombatünnep parancsa nélkül nem létezik, és parancsot a szombat ünneplésre csak a zsidók kaptak a Mózes közvetítésével! Neh 9:14 A te szent szombatodat is megjelentéd nekik, és parancsolatokat, rendeléseket és törvényt parancsolál nekik szolgád, Mózes által. 5Móz 5:15 És megemlékezzél róla, hogy szolga voltál Egyiptom földén, és kihozott onnan téged az Úr, a te Istened erős kézzel és kinyújtott karral. Azért parancsolta neked az Úr, a te Istened, hogy a szombat napját megtartsad. [Nem az édeni történések miatt!]
szept. 24. 00:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Kedves 5-ös Hozzászóló,

“A hetedik napra elkészült Isten a maga alkotó munkájával, és megpihent a hetedik napon egész alkotó munkája után. Azután megáldotta Isten a hetedik napot, és megszentelte azt, mert azon pihent meg Isten egész teremtő és alkotó munkája után” (I.Móz. 2:2-3)

“Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt! Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat, de a hetedik nap az Úrnak, a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, aki a te kapuidon belül van! Mert hat napon teremtette az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugodott. Azért megáldotta az Úr a szombat napját, és megszentelte azt. (II.Móz. 20:8-11)

Üdv. Péter

szept. 24. 07:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 KZitus ***** válasza:
45%

Ismét szervusz

A mózesi törvény több helyen ír a sabbatról, amelyből kiderül, hogy mi volt ennek a napnak a jelentősége, és következtetéseket vonhatunk le pl. azt illetően, hogy a Törvénynek ez a része is hatályon kívülre került, miután Krisztus létrehozta az első keresztény gyülekezetet.

Miért volt adva a szombat?

Izráel nemzetének a javára vált Jehovának a munkára és nyugalomra vonatkozó elrendezése. Isten még mielőtt odaadta volna az izraelitáknak a Törvényt a Sínai-hegynél, Mózesen keresztül megmondta nekik: „Lássátok meg! az Úr adta néktek a szombatot; azért ád ő néktek hatodnapon két napra való kenyeret. Maradjatok veszteg, kiki a maga helyén; senki se menjen ki az ő helyéből a hetedik napon.” Ennek eredményeként „a nép kezdte megtartani a sabbatot a hetedik napon” 2Mózes 16:22–30.

Ez az elrendezés új volt az izraelitáknak, akik éppen hogy csak kiszabadultak az egyiptomi rabszolgaságból. Bár az egyiptomiak és más nemzetek az időt öt-tíz napos szakaszokban mérték, nem valószínű, hogy a rabszolga izraelitáknak pihenőnapot engedélyeztek. Ez nyilvánvaló a 2Mózes 5:1–9 verseiből. Ésszerű tehát arra következtetni, hogy Izráel népe szívesen vette ezt a változást. Nem tehernek vagy korlátozásnak érezték a kötelező sabbatot, hanem biztosan örömmel tartották be. Isten valójában később azt mondta nekik, hogy a sabbat az egyiptomi rabszolgaságra emlékeztette őket, és arra, hogy kiszabadította őket: "Ne feledd, hogy rabszolga voltál Egyiptom földjén, és Jehova, a te Istened kihozott téged onnan erős kézzel és kinyújtott karral. Ezért parancsolta meg Jehova, a te Istened, hogy tartsd meg a sabbatnapot.." 5Mózes 5:15

szept. 24. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:

Péter!Hogyan értelmezik az Adventisták az alábbi Igeverseket?Róm 11:1 Mondom tehát: Avagy elvetette-e Isten az ő népét? Távol legyen; mert én is izraelita vagyok, az Ábrahám magvából, Benjámin nemzetségéből való.

Róm 11:2 Nem vetette el Isten az ő népét, melyet eleve ismert. Avagy nem tudjátok-e, mit mond az írás Illésről? amint könyörög Istenhez Izrael ellen, mondván:

Róm 11:3 Uram, a te prófétáidat megölték, és a te oltáraidat lerombolták; és csak én egyedül maradtam, és engem is halálra keresnek.

Róm 11:4 De mit mond neki az isteni felelet? Meghagytam magamnak hétezer embert, akik nem hajtottak térdet a Baálnak.

Róm 11:5 Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint.Feltételezem a maradék kifelyezés zsidó embereket jelöl....

szept. 25. 08:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!