Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Végső soron igaza lehet a...

Végső soron igaza lehet a hinduknak abban,hogy a teremtés Isten "játéka",és Isten önmagában és önmagával "játszik"?

Figyelt kérdés
Elvégre Isten kezdettelen,hiánytalan,teljes,tökéletes és végtelen,ha valami célt valószínűsítünk,akkor azt feltételezzük hogy Istenből valami hiányzott és el akarja érni,ami nonszensz.Isten VAN mindig és mindenkor,viszont akkor ezek szerint tényleg az van hogy a teremtés(májá) mögé bújik és saját magához akar visszatalálni,saját maga elé gördít akadályokat(gonosz) hiszen maga a gonosz sincs csak Isten által,és Istentől nem függetlenül.

jún. 11. 13:58
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%
Vallásban minden elképzelhető.
jún. 11. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/24 Mansour ***** válasza:
100%

Érdekes kérdés, bár ilyen témában az, hogy igaza van-e valakinek, nem szerencsés megfogalmazás, mivel a vallásoknak/mitológiáknak mindnek igaza van a maga szemszögéből, azt meg, hogy mi a "végső igazság", úgysem tudjuk eldönteni, csak spekulálgatni tudunk ezekről a kérdésekről. A keresztény felfogás szerint Isten a szeretetét akarta tökéletessé tenni úgy, hogy teremt egy tárgyat (a világot), amire a szeretete irányulhat. Tehát itt sem igazán hiányról van szó, hanem a tökéletesség megtöréséről, azáltal, hogy teremt valami tökéletlent, ami szeretetet igényel. Talán a teljességnek és végtelenségnek része az is, hogy a tökéletesség és tökéletlenség együtt tudjon létezni. Ilyenformán a hindu mitológiában sem játékról van szó olyan értelemben, hogy ez valami önfeledt szórakozás lenne, hanem inkább ez is szükségszerűség, ami abból adódik, hogy a tökéletesség csak a tökéletlenség megélése és meghaladása által válik teljessé. Arra gondolok, hogy a teljes tökéletesség nem egy statikus valami, amiben minden a helyén van, hanem egy olyan dinamikus rendszer, amiben állandóan jelen van a tökéletlenség is, hogy tökéletessé válhasson. Ha abból indulunk ki, hogy Isten végtelen, hiánytalan, teljes, tökéletes, stb., akkor nem mondhatjuk, hogy maga elé akadályokat gördít, és hogy magához akar visszatalálni, mivel ő maga az akadály is, és már eleve ott van, ahová vissza kell találni. A májá, a játék, nem Isten szempontjából illúzió, vagy fátyol, mivel ugyanúgy Isten része, mint a tökéletesség és teljesség, hanem annak a szempontjából, aki, mint szubjektum, a teljességtől elszakítottnak érzi magát, csak a fátyolon keresztül lát és így a világot Isten illuzórikus játékának látja. De ez a szubjektum nem valódi, mivel Isten az egyetlen valódi szubjektum, a májá sem valódi, ő maga teremti a különállóságának feltételezésével. Amint ez a maga által teremtett különállóság megszűnik, megszűnik a májá is. Tehát nem Isten játszik és talál vissza önmagához, hanem ez egy az isteni teljességben örökké zajló folyamat, ami a teljesség részét képezi. Nem tudom, érthető-e ez a különbségtétel.

De ez az én értelmezésem, nem biztos, hogy "autentikus".

jún. 11. 16:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/24 anonim ***** válasza:
54%

"a tökéletesség megtöréséről"

Ha a tökéletesség megtörik, abból mindig rossz lesz, kivétel nélkül.

jún. 12. 10:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/24 Mansour ***** válasza:
100%
Lehet, hogy nem a legjobb szó a "megtörés", de a lényeg az, hogy a teremtett világ tökéletlen. Ha feltételezzük, hogy a teremtő viszont tökéletes, akkor magyarazátot kell adnunk a tökéletlenség megjelenésére. Lehet egy egyenrangú külső gonosz erőt feltételezni, de az dualista világkép, nem a kereszténység világképe. Ha a gonosz viszont nem egyenrangú a teremtővel, akkor végső soron a gonosz is a teremtőtől származik. Így végső soron a tökéletesség magába foglalja a gonoszt, a tökéletlenséget is. Tehát a tökéletesség csak a tökéletlenséggel együtt tökéletes.
jún. 12. 12:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/24 anonim ***** válasza:

" Tehát "

Az utolsó következtetésed helytelen. A tökéletes semmiféle körülmények között nem lehet tökéletlen, és nem is engedhet meg ilyet.

jún. 12. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/24 Mansour ***** válasza:
100%

Igen, a tökéletesség fogalma elvileg kizárja a tökéletlenséget. De nem is azt írtam, hogy a tökéles lehet tökéletlen, hanem hogy létre tud hozni tökéletlent és együtt tud élni vele, tehát ilyenformán "bennefoglaltatik" a tökéletlenség is. Lehet, hogy nem volt szerencsés a "tökéletesség" fogalom használata ebben az összefüggésben, de így tudtam csak az ezzel kapcsolatos elképzelésemet érthetően megfogalmazni. Ha a fentiekben a "tökéletes"-t kicseréled "abszolút"-ra, a "tökéletlen"-t pedig "nem abszolút"-ra, akkor már nem áll fenn ez az ellentmondás.

Isten fogalmába egyébként nem csak a tökéletesség, hanem a teljesség, a végtelenség és a mindenhatóság is beletartozik, ezek pedig szükségszerűen magukkal hozzák a tökéletlenség megteremtésének és elviselésének képességét is. De ezek a fogalmak igazából csak a keresztény istenképre vonatkoznak. A kérdés viszont elsősorban a hindu vallásra vonatkozott, és ott más fogalmakban gondolkodnak. A hinduizmusban nem beszélnek tökéletességről Istennel kapcsolatban, én csak azért használtam ezt a fogalmat, hogy világosabb legyen a keresztény párhuzam. A hindu felfogás szerint az Abszolútum konkrétan nem leírható, csak olyan negatív jellemzőkkel lehet megközelíteni, mint pl. az advaita (nem kettősség). A kettősség pedig csak májá, illúzió.

jún. 12. 16:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/24 anonim ***** válasza:

"létre tud hozni tökéletlent"

Létre tudNA hozni.

DE NEM FOGJA! Különbem ő maga sem lenne tökéletes!

jún. 12. 17:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/24 A kérdező kommentje:

7#

Ezzel azt akarod mondani hogy a teremtmények tökéletesek?

jún. 12. 22:50
 9/24 A kérdező kommentje:
Erre mondta azt asszem László András hogy a Nirvana és a Májá egy,de csak a Nirvana nézőpontjából jelenthető ki
jún. 12. 23:22
 10/24 anonim ***** válasza:
Nem, a teremtmények nem tökéletesek. Annyira nem, hogy soha nem is lehettek azok (tehát nem romlottak le).
jún. 13. 00:13
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!