Miért mindig idős pápákat választanak meg Szent Péter trónjára? Miért nem mondjuk 40-50 éveset, aki így hosszabb ideig lesz róma püspöke, így stabilitást hozva az egyházba?

"30-40 évig nem lehetne módosítani a pályán... Minő stabil hanyatlást hozhatna!" - 400 éve hanyatlanak. XD
De a vicc részét félretéve jók amiket előzőek írtak.

Ezt akartam írni, ami a 7-es
A 80+-os amerikai elnökök rendben vannak? Vagy a 70+-os Putyin? Szerintem ez a korszak úgy fog a történelembe kerülni, hogy vén öregemberek irányítják a világot...
Amúgy a kérdésre válaszolva: a pápát a bíborosok maguk közül választanak. Bár ez nem lenne kötelező, jogilag nem csak bíboros lehet pápa, de úgy 800 éve ez így van. És már nem az a korszak van szerencsére, hogy a 15-20 éves rokonokat odanyomják bíborosnak. Hanem kell egy munkásság az egész mögé. Akadémiai nagydoktorok miért nem 30 évesen lesznek az emberek?

Itt szerintem másról lehet szó, gondoljunk csak Brezsnyev halála utáni utódokra: Andropov, Csernyenkó...
A konklávéban is, ha stabil a politikai helyzet, és nagy az egyetértés, ezt fiatal személy is hajlandó felvállalni, naná, hogy fiatalt választanak. Ld.: Karol Wojtyla...
Ha nincs nagy egyetértés, HÚZNI AKARJÁK az időt, átmenetileg olyan személyt választanak, akinek nagyobb az esélye egy korai megdicsőülésre.😊

Erre is válasz a magyar vicc:
Honnan választanak vezetőt az angolok?...A munkásosztályból.
Honnan az amerikaiak?....................A polgári osztályból.
Honnan a szovjetek?......................Az intenzív osztályról.
A pápai hatalom is diktatórikus kormányzás és köztudott,hogy a diktátorok nem tűrik a hatalmukat veszélyeztető értelmes embereket. Amikor meghalnak,elkezdődik a középszerű környezet hatalmi harca. Hogy legyen egy átmeneti idő a háború lefolytatására, egy "rövidlejáratú" vezetőt választanak,az intenzív osztályról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!