Ki lenne jobb pápa a mai helyzetben Luis Antonio Tagle fülöpszigeteki bíboros, aki reformpárti, vagy Erdő Péter aki magyar ugyan, de konzervatív?
Talán elégé nyilvánvalónak látszik, hogy a katolikus egyház vagy megújul most és kezdeményező szerepet vállal a világ gondjainak megoldásában, vagy eljelentéktelenedve lassan eltűnik a történelem színpadáról.
A bíborosi kollégiumban Luis Antonio Tagle bíborost tartják a legdinamikusabb megújítónak, a mi Erdő Péterünk viszont szintén esélyes és kifejezetten jó diplomatának, kiváló jogtudósnak ismerik, azonban inkább tradicionalista akitől jelentős lendület és megújulás nem várható.

Erdő Péter esztergomi és Német László belgrádi érsek a két magyar nemzetiségű bíboros a mostani konklávén. Nekem személy szerint Német László szimpatikusabb személyiség, de bármelyikük pápává választása kedves lenne a szívünknek.
Jobb pápa az lenne aki nagyobb pozitív befolyással tudna lenni egy fenntartható, igazságos, békés Világ megteremtésében. Nehéz megmondani, hogy ki lenne az.

3
Így van, papok nemcsak saját hibából lépnek ki (pl. nőügy vagy stb.) hanem azért is, mert látják, mi megy az egyházon belül sokszor. Nem akarnak ennek a félmaffiának szolgálni. Inkább becsületes emberek szeretnének lenni, becsületes munkával. ÉS amúgy szerintem bármely munkahelyen bejönnek az ilyenek, akik évekig-évtizedekig benne voltak a spiritualitásban, mert ez a munkakapcsolataikra is hathat (konfliktusok kezelése, stb)

Kedves 7. és a hasonlóan érvelők:
És mit mond Jézus arról a hitről/magatartásról, ami az emberek szemében tűnik népszerűnek?

Azért nem csak ez a két bíboros van...
Kétlem, hogy Tagle-t megválasztják. Ő nagyon hasonló Ferenc pápához, ami nem baj, de általában a konklávé nem választ meg egymás után két ilyen hasonló irányvonalú, karatkerű személyt. Egy gyakorlatias pápa után inkább egy elméleti, teológus-alkatú személyt szokott következni, ami szerintem jó is így. Persze ez nem törvényszerű.
Ugyanígy Erdő Pétert sem hiszem, hogy megválasztanák. Kánonjogász, az a tipikus szürke eminenciás. Egy pápa inkább "jó atya", vagy "jó tanító", nem hivatalnok. Megjegyzem, a hivatalnokokra, kánonjogászokra, diplomatákra is óriási szükség van: nélkülük összeomlana a rendszer.
Ez, hogy ki lenne "jó pápa" szerinzem nem választáskor dől el, meg nem is ott az erkélyen, mikor bemutatják. Ez egy olyan feladat, amire nem lehet előre készülni. Valaki jó pápává VÁLIK. Az idő mutatja meg.

"És mit mond Jézus arról a hitről/magatartásról, ami az emberek szemében tűnik népszerűnek?"
Szerintem az a lényeg, hogy mit mond Jézus arról, hogyan bánjunk egymással, illetve ő maga milyen példát mutatott, hogyan bánt másokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!