Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ki lenne jobb pápa a mai...

Ki lenne jobb pápa a mai helyzetben Luis Antonio Tagle fülöpszigeteki bíboros, aki reformpárti, vagy Erdő Péter aki magyar ugyan, de konzervatív?

Figyelt kérdés

Talán elégé nyilvánvalónak látszik, hogy a katolikus egyház vagy megújul most és kezdeményező szerepet vállal a világ gondjainak megoldásában, vagy eljelentéktelenedve lassan eltűnik a történelem színpadáról.

A bíborosi kollégiumban Luis Antonio Tagle bíborost tartják a legdinamikusabb megújítónak, a mi Erdő Péterünk viszont szintén esélyes és kifejezetten jó diplomatának, kiváló jogtudósnak ismerik, azonban inkább tradicionalista akitől jelentős lendület és megújulás nem várható.

ápr. 23. 11:09
A kérdező szavazást indított:
Luis Antonio Tagle
Erdő Péter
Pietro Parolin, a jelenlegi bíboros államtitkár
Kevin Farrell, a jelenlegi bíboros camerlengo
Más személy
14 szavazat
1 2 3 4
 1/34 anonim válasza:
0%
Természetesen Erdő Péter mert magyar.
ápr. 23. 11:12
 2/34 anonim ***** válasza:
66%

Erdő Péter esztergomi és Német László belgrádi érsek a két magyar nemzetiségű bíboros a mostani konklávén. Nekem személy szerint Német László szimpatikusabb személyiség, de bármelyikük pápává választása kedves lenne a szívünknek.

Jobb pápa az lenne aki nagyobb pozitív befolyással tudna lenni egy fenntartható, igazságos, békés Világ megteremtésében. Nehéz megmondani, hogy ki lenne az.

ápr. 23. 11:30
 3/34 anonim ***** válasza:
86%
Én a karizmatikusság felé hajlok, jó lenne megújítani az egyházat, és nem a begyöpösödött szabályokat tovább vinni. Félre ne értsetek, nem vagyok progresszív, csak úgy érzem, hogy a vezetés néha nagyon szabály alapú, aki újítani szeretne, azt elnyomják, és ez nagyon nincs rendben. Egyre kevesebb a pap, lépnek ki (persze, sokan saját hibából), és Európában is egyre kevesebb a keresztény. Szükség lenne egy nagy karizmatikus (Szentlelék központú) megújulásra az egész egyházban.
ápr. 23. 11:55
 4/34 anonim ***** válasza:
44%

3

Így van, papok nemcsak saját hibából lépnek ki (pl. nőügy vagy stb.) hanem azért is, mert látják, mi megy az egyházon belül sokszor. Nem akarnak ennek a félmaffiának szolgálni. Inkább becsületes emberek szeretnének lenni, becsületes munkával. ÉS amúgy szerintem bármely munkahelyen bejönnek az ilyenek, akik évekig-évtizedekig benne voltak a spiritualitásban, mert ez a munkakapcsolataikra is hathat (konfliktusok kezelése, stb)

ápr. 23. 12:25
 5/34 anonim ***** válasza:
89%
Erdõ Péter simán elnézte, hogy a fideszben hogyan pedofilkodnak. Egyszer nem szólalt fel az ellen az igazságtalanság ellen, amit ez a kormány mūvel.
ápr. 23. 12:35
 6/34 anonim ***** válasza:
67%
Remelem egy olyan papa lesz, aki progressziv, eszreveszi az egyhaz hibait, haladni akar a korral, es azt az iranyt viszi tovabb amit Ferenc is kepviselt
ápr. 23. 12:36
 7/34 anonim ***** válasza:
80%
Én úgy tapasztaltam, legalábbis a saját környezetemben, hogy Ferenc pápa ideje alatt sokkal jobb megítélése lett az egyháznak, mint korábban volt. Személy szerint én is sokkal keresztényibbnek érzem azt az utat, amit ő kezdett el kitaposni. Az tenne a legjobbat a világnak, ha hasonló gondolkodású lenne az utódja is.
ápr. 23. 13:15
 8/34 anonim ***** válasza:
33%

Kedves 7. és a hasonlóan érvelők:

És mit mond Jézus arról a hitről/magatartásról, ami az emberek szemében tűnik népszerűnek?

ápr. 23. 13:18
 9/34 anonim ***** válasza:
53%

Azért nem csak ez a két bíboros van...

Kétlem, hogy Tagle-t megválasztják. Ő nagyon hasonló Ferenc pápához, ami nem baj, de általában a konklávé nem választ meg egymás után két ilyen hasonló irányvonalú, karatkerű személyt. Egy gyakorlatias pápa után inkább egy elméleti, teológus-alkatú személyt szokott következni, ami szerintem jó is így. Persze ez nem törvényszerű.

Ugyanígy Erdő Pétert sem hiszem, hogy megválasztanák. Kánonjogász, az a tipikus szürke eminenciás. Egy pápa inkább "jó atya", vagy "jó tanító", nem hivatalnok. Megjegyzem, a hivatalnokokra, kánonjogászokra, diplomatákra is óriási szükség van: nélkülük összeomlana a rendszer.

Ez, hogy ki lenne "jó pápa" szerinzem nem választáskor dől el, meg nem is ott az erkélyen, mikor bemutatják. Ez egy olyan feladat, amire nem lehet előre készülni. Valaki jó pápává VÁLIK. Az idő mutatja meg.

ápr. 23. 13:26
 10/34 anonim ***** válasza:
74%

"És mit mond Jézus arról a hitről/magatartásról, ami az emberek szemében tűnik népszerűnek?"

Szerintem az a lényeg, hogy mit mond Jézus arról, hogyan bánjunk egymással, illetve ő maga milyen példát mutatott, hogyan bánt másokkal.

ápr. 23. 13:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!