Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Régen a zsidók honnan szerezte...

Régen a zsidók honnan szereztek kovászt, hogy Pészách után újra kovászolt kenyeret süssenek?

Figyelt kérdés

Régen nem lehetett bolti élesztőt venni és az emberek úgy sütöttek kenyeret, hogy az előző kenyér egy kis darabkáját megőrizték és azt használnák élesztőnek az új kenyérhez.


A zsidóknak a Pészách ünnepkor kovásztalan kenyeret, maceszt szabad csak enniük és el kell távolítani a háztartásból minden kovászt tartalmazó ételmaradékot, még morzsát is.


Amikor véget ért az ünnep, hogyan sütöttek újra kovászos kenyeret?



2016. máj. 2. 21:22
 1/9 anonim ***** válasza:
Gondolom elvitték egy távoli helyre, ami nem tartozott a háztartáshoz.
2016. máj. 2. 21:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
Vettek élesztőt nem zsidóktól, vagy csak egyszerűen átszaladt a háziasszony a szomszédba és kért egy kis kovászt.
2016. máj. 2. 21:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

# 1


"Gondolom elvitték egy távoli helyre, ami nem tartozott a háztartáshoz."


Nem, meg kellett semmisíteni. Ha kereskedelmi mennyiségről volt szó, akkor nem kellett megsemmisíteni, de el kellett adni a nem zsidóknak. Még ha utána vissza is vették.

2016. máj. 2. 21:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
Csináltak újat. A kovász nem más, mint liszt (búza és rozs leginkább)és víz elegye.
2016. máj. 2. 21:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:
Kell hozzá egy gomba is, ami a kovászolódást előidézi. A légkörből is be lehet gyűjteni, de lutri, hogy pont rászáll-e a tésztára.
2016. máj. 2. 21:50
 6/9 anonim ***** válasza:

# 4

"Csináltak újat. A kovász nem más, mint liszt (búza és rozs leginkább)és víz elegye."


Ezt rosszul tudod. A vizes lisztpép az még nem kovász.


Akkor lesz kovász, ha az élesztőgombák megtelepednek és elkezdenek szaporodni benne. Ez a folyamat elindulhat spontán is, de nagyobb rá az esély, hogy nem fog beindulni és baktériumok telepednek meg helyette, akkor pedig megromlik (besavanyodik) a massza, és dobhatod ki.


Ezért kell már létező kovásszal vagy élesztővel beoltani, és elindítani a folyamatot a megfelelő hőmérsékleten tartva a masszát.

2016. máj. 2. 21:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
élesztőbaktérium (élesztőgomba)kell. de azt nem te teszed hozzá. és nem rászáll az elegyre. Azért jó a rozsliszt, mert a rozsszemek felületén ez az élesztőbaktérium már megvan. a fehér liszt magában nagyon nehezen indul neki az erjedésnek, de lehet csak abból is.
2016. máj. 2. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
kedves hatos, jól tudtam én is. mi az alapja a kovásznak? Liszt és víz. a többi csak kémia.
2016. máj. 2. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

Könnyű.

Házi készítés.


Egyébként a ,pl. a rugelákh is cháméc és házilag könnyű elkészíteni.


Üdv!

2016. máj. 3. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!