Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért olyan nehéz kilépni a...

X0 kérdése:

Miért olyan nehéz kilépni a Jehovistáktól?

Figyelt kérdés
Rengetegen írtátok hogy nehéz kilépni, miért? Ha valakinek a vele együtt élő rokonai azok, akkor értem miért. Egyébként meg, ha van nálad mondjuk kölcsönkért könyv, azokat visszaadod, aztán bejelented hogy kilépsz, így többet nem mész, és kész. Nyilván ha nem tudják, akkor érdeklődnek hogy mi van veled: beteg vagy-e, stb. Ilyenkor közölni kell velük hogy kiléptél. Ha erre mondanak valamit, megmondod hogy nem érdekel mit szólnak hozzá: nem hallgatod meg őket: leteszed a telefont, becsukod az ajtót, utcán tovább mész. Ha például újra felhív telefonon, máris feljelented zaklatásért, meg is mondod neki. Szerintem ennyi. Az Aum Sinrikjónál volt hogy bűncselekményeket követtek el a kilépők, kilépni szándékozók ellen, a Jehovisták nem hajtottak végre gáztámadást a metró ellen, szóval nem azonosak. Kiközösítenek: az miért baj? Miért baj a ha a szomszéd, vagy egyik osztálytársad nem áll veled szóba? Miért baj az egyik munkatársad csak munkaidőben, a munkával kapcsolatban áll veled szóba? Ha meg még így se, akkor megmondod a főnöködnek, azt is hogy miért. Az utcán látom a hittérítőiket, volt amikor megszólítottak, én őket sose szólítom meg. Ha ők nem állnak velem szóba, észre se venném: hiszen egyébként sincs mondanivalóm nekik, tehát ki se tudna derülni számomra hogy nem állnának velem szóba ha hozzájuk szólnék: mert nem szólok hozzájuk, egyébként se. Ahogy máshoz se: amikor megyek az utcán, sokan jönnek velem szemben. Nincs mondanivalóm nekik, így nem szólítom meg őket. A királyság terembe összejövetelre járók ha nem állnak szóba valakivel mi van? Én tudom hol van a királyság termük, fogalmam sincs kik járnak oda, mert én sose voltam bent, csak kívülről láttam az épületet. Azt tudom hogy csupa vadidegen, nekem ennyi elég is. Vagyis a belépés előtti állapot áll vissza, ha valakit kiközösítenek. Mit csinálnak még a kiközösítésen kívül? Volt aki valami olyat írt hogy késen meg baltán kívül mindennel megpróbálják tönkretenni az életét. Ezekre konkrét példát kérek, mert el se tudom képzelni hogy. Volt aki azt írta hogy az egyik kilépőt annyira zaklatták hogy öngyilkos lett. Ez egy régi kérdés, annál is kérdeztem hogy konkrétan hogy, de már nem olvassák akik írtak bele. Úgy értem hogy nem tett feljelentést? Neki se kellett volna szóba állni a bent maradt Jehovistákkal. Köszi.

ma 17:33
 1/8 anonim ***** válasza:
82%

Mert a szekták nem engednek.

Mint a szcientisták is.

ma 17:52
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Mert aki belépett, azt, annak az életét behálózták, befonták, pszichésen befolyásolták, mindenféle “átkokat” helyeztek kilátásba.

Nem tudott szabadulni.

Ez olyan, mint amikor a Stockholm- szindrómás bántalmazott nem tud szabadulni a bántalmazójától.

Igaz volt ez a Hit Gyülekezetre is!

Elszakították az asszonyt a férjétől, gyerekétől, barátaitól, tiltások, büntetések…

Olvasd el Bartus László FESZ van! Című könyvét! A kiugrott aktivista hitgyülis súlyos pszichés nyomás alatt volt, orvosi kezelésre lett szüksége.

Küldök valamit privátban. Olvasd el.

ma 18:03
 3/8 A kérdező kommentje:

2-es: kösz, hasznos. 1-es: pont azt írtam hogy konkrét példát kérek, mert nem tudom elképzelni mi lehet az. Nem értékeltem a hasznosságát. A szcientistákat se ismerem, vegyétek úgy hogy a kérdés címe ez:

Miért olyan nehéz kilépni a Jehova Tanúitól, a Szcientológiai Egyházból, stb.-ből?

Nem tudom módosítani a címet, tudom hogy a hivatalos neve nem Jehovisták. Én arra gondoltam aki tényleg lélekben is kilép, nem csak gyakorlatilag, más eszembe se jutott. Vagyis arra gondoltam hogy az átkokban se hisz: teljesen kilépett, nem csak félig. Tény hogy kívülállóként nekem könnyű.

Kiegészítés a leíráshoz: ha a főnök is tanú, és nem tudsz rögtön másik munkahelyet találni, az világos hogy gázos. Ha a szomszéd nem csak nem áll veled szóba, hanem más is van, az is gázos, igaz fel is lehet jelenteni. Ha veled együtt lakó is tanú: ha 18 év alatti vagy, bemehetsz bármely rendőrségre, és megmondhatod hogy többet nem mész haza, vegyenek fel az árvaházba. Ha már vagy 18 éves, és van jövedelmed, elköltözöl. Ha nincs, az már gázos, de ekkor is kérheted hogy vegyenek fel például oda ahova a családon belüli erőszak áldozatait: például a Máltai Szeretetszolgálatnak van Családok Átmeneti otthona. Rajtuk kívül a rendőrségen is jelezheted a lelki terrort, gyámhatóságnál is. Lehet hogy ők még további ilyen helyeket is tudnak. Elég ha addig felvesznek amíg elkezded az egyetemet: van diákhitel, egyetemi kollégium, az igazgatótól lehet kérni hogy nyári szünetben is ott lakhass.

ma 18:19
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Érzelmi függöséget okoznak.
ma 18:45
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Egy régi ismerősünk vagy 30 éve Jehova tanúja, teljesen rájuk van kattanva. Az egyik fiából is hithű tanú lett. Eszük ágában sincs szabadulni, nagyon lelkesen nyomjàk a térítést. Úgy tudom ,a vagyon egy részét is be kell adni a közös
ma 20:25
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
be. Gondolom ezért nem szeretik ha kell lép valaki. Csökken a pénze a közösségnek.
ma 20:26
 7/8 A kérdező kommentje:
5, 6: kösz, szerintem eleve azért nem szeretik ha kilép valaki mert fanatikusok. Tehát egyébként se szeretnék, emiatt meg pláne. Hallottam róla hogy a vagyonukat rájuk szokták hagyni. Azt nem tudom hogy életükben mennyit adnak, és ha adnak, akkor mi van ha visszakövetelik, illetve jogilag be tudják-e hajtani rajtuk, illetve mi van ha perrel fenyegetőznek vagy be is perlik őket.
ma 20:34
 8/8 anonim ***** válasza:

Biznisz az egész. Minden szekta ilyen.

Ahonnan nem tudsz békésen szabadulni az mind kőkemény szekta, ami a pénzről és a hatalomról szól.

ma 21:20

Kapcsolódó kérdések:

Hogy küldjem el a jehovistákat örökre melegebb éghajlatra?

Minden héten becsöngetnek, és addig nem mennek el amíg ajtót nem nyitok nekik :(

A jehovisták miért szólnak bele mások életébe?

ha szerintük nincs örök tűzes tó, akkor az örök alvás nekem jó. Végre egy nagyot pihenni örökre. Az örök boldogság számomra pokoli lenne. Egésznap vigyorodni.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!